Poliittisesti urponkin kannattaa äänestää

Jokin aika sitten blogimaailmassa käytiin melko vilkastakin keskustelua eduskuntavaaleissa äänestämisen tiimoilta. Toiset olivat vahvasti äänestämistä vastaan, kun taas toiset vahvasti äänestämisen puolesta. Erityisesti nuoret aikuiset tuntuivat samaistuvan sinne ei-äänestävien riveihin vedoten tietämättömyyteen, kiinnostuksen uupumiseen sekä siihen, ettei mikään kuitenkaan muutu tai he eivät edes halua asioiden muuttuvan, sillä kaikki on just perfect. Juu, juu ja juu. Jotain samankaltaista se minäkin sanoin 15 vuotta sitten.

Vaikka perheessäni on aina oltu poliittisesti aktiivisia, en itse aikoinaan yhteiskuntaopin tunneilla valtion rakenteita ja poliittista järjestelmää käsitellessämme pysynyt edes hereillä, saati, että olisin aiheesta ottanut opikseni. Kun sitten täysi-ikäisyyden saavutettuani edessä olivat ne ensimmäiset vaalit, päätin etten koskaan äänestäisi, sillä en ymmärtänyt politiikasta paljoakaan, maailma työelämän juuri auettua näytti täydelliseltä sellaisenaan ja taisipa silloin äänestyspäivänä olla jotain parempaakin tekemistä, kuten pillunralli ympäri Tikkurilaa.

No, noihin aikoihin tuli päätettyä monia muitakin asioita, kuten etten koskaan ajaisi autoa, menisi naimisiin tai muuttaisi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Näin viisitoista vuotta myöhemmin voisin sanoa, että teiniaikaisten päätösten pitävyys on vuosien aikana kärsinyt hienoisen inflaation, näin myös sen äänestämisen kohdalla. En edelleenkään ole aiheesta erityisen kiinnostunut ja ymmärrykseni yleisesti niin politiikasta kuin puolueistakin on hyvin pintapuolista. Olen kuitenkin ymmärtänyt, ettei äänestämiseen tarvita syvällistä ymmärrystä politiikan koukeroista. Kaikki mitä äänestämiseen tarvitaan, on mielipide.

Oltuani työläinen ja yrittäjä, maanviljelijän ja sairaanhoitajan tytär, maalainen, kaupunkilainen, asuntovelallinen, uusioperheellinen ja nykyisin ulkosuomalainen, olen ehtinyt muodostaa melko montakin mielipidettä ympäröivästä yhteiskunnasta ja sen toiminnasta. Vaikken varsinaisesti politiikasta mitään ymmärräkään, on minulla mielipide melko moniin lehtiotsikoista tuttuihin uutisiin milloin virkamiesintoilun seurauksena syntyneistä rajoituksista ja säädöksistä, verojen kiristämisestä, palveluiden lakkauttamisesta, rahan syytämisestä ulkomaille ja niin edelleen. Hoksaattekos? Nämä ovat juuri niitä poliittisia ja yhteiskunnallisia mielipiteitä asioista, joista minun ei pitäinyt olla tippaakaan kiinnostunut. Kun asioista on puolivahingossa päässyt syntymään mielipide kaikesta teiniangstista huolimatta, voi näitä mielipiteitä apuna käyttäen käydä sohimassa esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikonetta sopivan ehdokkaan löytämiseksi.

Miksi äänestäminen sitten on niin tärkeää, kun tuntuu, että samat jäärät siellä eduskunnassa kuitenkin istuvat vuodesta toiseen eikä mikään muutu? Sen lisäksi, että tällä ansaitaan oikeus valittaa ja kitistä asioista jatkossakin, pidän etenkin meidän politiikan syvemmistä syövereistä tietämättömien ääniä aivan erityisen tärkeinä. Meidän mielipiteemme ja ehdokasvalintamme eivät välttämättä perustu sille, mikä paperilla näyttää kaikkein kannattavimmalta ja järkevimmältä, vaan enemmänkin inhimillisyydelle, sille mikä tuntuu oikealta. Kun emme äänestä pelkästään tutun nimen tai puolueen perusteella, saattaa vaalikone osua siihen ensimmäistä kertaa ehdolla olevaan ehdokkaaseen. Kun politiikan kokeneimmat konkarit – juuri ne, jotka tulevat valituksi yhä uudelleen ja uudelleen, ovat oppineet ajattelemaan lähinnä kannattavuuden ja numeroiden kautta, on tuoreen ehdokkaan näkemys asioihin todennäköisesti vähemmän paatunut ja enemmän ihmisläheinen. Koska totuus löytyy yleensä sieltä eriävien mielipiteiden puolivälistä, vastaa tuo puoliväli enemmän todellisuutta, kun päätöksentekijöiden riveissä on ääripäitä.

Moni nuori ”uraohjus” tuntuu ajattelevan, että on silkkaa ajan ja energian haaskausta äänestää, kun omat asiat ovat hyvin juuri näin. Äärimmäisen itsekeskeisenäkin ihmisenä kannattaa kuitenkin äänestää, vaikka sitten sen puolesta, että asiat pysyisivät jatkossakin mallillaan. Kuitenkin todellisuudessa, jos ottaa sen pään esiin sieltä ruumiinaukosta ja nostaa katseensa omasta navasta ja palkkakuitista, voi nähdä, että ympärillä kyllä riittää korjattavaa ja että se omakin ruusuntuoksuinen elämä voi vielä muuttua. Me kaikki nimittäin istumme siinä samassa kelkassa, niin ylämäessä kuin alamäessäkin. Ne eturiviin joutuneet vaan ottavat iskut vastaan hieman aiemmin. Ja usko pois, kun isku on tarpeeksi kova, saavat osansa ne takarivin ilakoitsijatkin.

Että jos nyt, kun niitä päätöksentekijöitä ollaan valitsemassa, ajattelit itse olla äänestämättä, mietipä uudelleen. Jos minä poliittisesti urpona ulkosuomalaisena, jota ei henkilökohtaisesti paljoakaan kosketa päätökset alkoholimainonnan kiristämisestä tai Kreikan tukipaketeista, koen siitä huolimatta tärkeäksi antaa ääneni ja vaikuttaa, en oikeasti keksi yhtäkään järkevää syytä sille, miksi sinä jättäisit äänioikeutesi käyttämättä.

Ennakkoäänestys on käynnissä nyt! Kurkkaa äänestyspaikkasi kotimaassa täältä. Ulkomaiden asukit voivat etsiä lähimmän äänestyspaikan täältä.

4 kommenttia artikkeliin ”Poliittisesti urponkin kannattaa äänestää

  1. Toinen ulkosuomalainen täällä moro! On pitänyt monesti kommentoida, mutta yleensä luen blogia puhelimella enkä jaksa kirjottaa puhelimen näppiksellä pitkiä kommentteja 🙂

    Tykkään kovasti tästä blogista, vaikka oikeastaan ainoa aihe joka jotenkin koskettaa omaa elämää on ulkomailla asuminen ja viinin maistelu 😀
    No ehkä toi kuntoilukin hiukan, oon niitä kliseisiä tammikuussa uuden elämän aloittaneita (tosin, mä käyn salilla ja lenkillä säännöllisesti edelleen ja nyt ollaan jo huhtikuussa!) 😀
    Mutta siis kirjoitat hauskasti ja leppoisasti, sun juttuja on kiva lukea oli kyseessä sitten viininmaistelu (yllättäen ne on mun lemppäripostauksia) tai urheilujutut 🙂

    Äänestämisestä: itse olen äänestänyt kaikissa vaaleissa joissa on ollut oikeus äänestää, ja aion jatkaa samalla linjalla. Nykyään en enää äänestä myötävaikuttaakseni aktiivisesti Suomen asioihin, vaan pyrkimyksenä on pikemminkin ”vaikeuttaa” tiettyjen puolueiden vallankahvaan pääsemistä. Euroopassa kun asun niin Suomen eduskunnan päätöksillä on EU-tasolla jonkun verran vaikutusta myös minun elämään.

    Ja loppukevennyksenä: tuun tänne blogiin aina kirjoittamalla osoitteen selaimeen, ja samalla kun näpyttelen niin päässä kajahtaa joka kerta ON-NEN-PÄI-VÄ! (Eli siis Onnenpyörän tunnari). Tää on tapahtunut nyt sen noin vuoden verran mitä olen täällä vieraillut.
    Että kiitti vaan 😀

    Tykkää

    • Ai niin se viininmaistelu! Nyt on kyllä pakko myöntää, että oikein ajatuksen kanssa en viiniä ole Australian reissun jälkeen juonut (ilman ajatuksia, kyllä) ja usein juomapuolella on lipsahdettu enemmän margaritojen tai ihan vaan paljaan rommin puolelle 😀 Nyt pitää kyllä skarpata…

      Mutta joo, juttujen leppoisuus tulee varmaan siitä, että olen persoonana aika leppoisa enkä osaa ottaa (etenkään) itseäni kovin vakavasti 🙂 Ja joo-o, kiitos tuosta korvamadosta. Arvaa montako kertaa päivässä tulen tänne ja päässä kajahtaa nyt tuo ON-NEN-PÄI-VÄ! Argh argh argh.

      Mä skippasin nuorempana hävettävän monet vaalit, koska ajattelin ettei kiinnosta. Vaikka olihan mulla niitä mielipiteitä jo silloin asioista, kuitenkin työelämässä olen ollut 17-vuotiaasta lähtien, ja ennen sitäkin kesätöiden muodossa. Ehkei se oikean ehdokkaan löytäminen vaan silloin ollut niin helppoa, kun nykyään meillä on nämä vaalikoneet ja ties mitä muuta. Silloin olisi oikeasti pitänyt seurata ja ottaa asioista selvää ja se oli mulle liikaa. Ja joo, olisi varmaan vieläkin, ellei mulle olisi tässä kuukausitolkulla ”pakkosyötetty” asioita, kun siskoni on vaaleissa ehdolla 😀 Sen myötä huomaan olevani myös hitusen kiinnostunut aiheesta 🙂

      Tykkää

  2. WORD! Tästä äänestämisestä on ollut paljon puhetta netissä ja julistipa eräs eturivin bloggaaja, että hän ei äänestä. Koska ei siten voi vaikuttaa eivätkä asiat häntä koske.

    Kirjoitin juuri aiheesta omaan blogiini ja kehoitin ihmisiä miettimään että me kuitenkin saamme äänestää ja elämme demokraattisessa valtiossa (vaikka emme eläkään koska olemme ulkosuomalaisia haha, mutta pointti lienee selvä). Ei ole ollenkaan niin itsestäänselvää kuin luulisi maailmalla tänä päivänä, ei ollenkaan!

    Tykkää

    • Joo. Toi blogipostaus oli mun mielestä aika jäätävä (on muuten ilmeisesti tuo jonka olen linkannut juttuni alkuun). Oikeastaan pahinta siinä ei ole se, että yksilö jättää äänestämättä ja se perustuu vähän omituisiin seikkoihin. Mun mielestä pahinta on se, että hänen bloginsa kohderyhmää ovat pääasiassa nuoret, joita on muutenkin vaikea saada äänestämään. SIksi tuo kirjoitus oli mielestäni jopa hitusen vastuuton.

      Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.