Suomi, osavaltio Euroopassa

Näin ulkosuomalaisena sitä on jo tottunut vähän hassuihinkin kysymyksiin omasta kotimaastaan. Ja mikäs siinä, mukavahan se vaan on, että amerikkalaisia kiinnostaa minkälaisista oloista minä keskuuteensa olen tupsahtanut, mitä meillä syödään ja juodaan, mistä jutellaan, teille vai meille, mitä maksaa ja onko sinne pitkä matka.

Mutta sitten on niitä sankareita, jotka jostain kumman syystä kuvittelevat, että jos on Suomesta, sitä tuntee koko Euroopan kuin omat taskunsa. En keksi tähän muuta syytä kuin oletuksen, että joko a) mittasuhteet itäisellä pallonpuoliskolla ovat jotenkin lyhyemmät kuin lännessä, b) ehkä Suomi onkin osavaltio Euroopassa tai c) suomalaiset nyt vaan ovat harvinaisen tietäväistä kansaa. Kysy ihan mitä vaan, maasta kuin maasta, kyllä suomalainen tietää.

Tästä esimerkkinä jokunen viikko sitten käyty keskustelu:

Amerikkalainen: Hei sähän olet Suomesta?
Minä: Juu
Amerikkalainen: Siistii! Mä aion mennä keväällä Ruotsiin, mihin mun kannattaa mennä siellä?
Minä: En mä tiedä. En mä oo käynyt kuin muutaman kerran risteilyllä Tukholmassa.
Amerikkalainen: !!??!?! Pitääks sinne mennä laivallla…?

En sitten viitsinyt lisätä, että joskus 80-luvulla Haaparannasta sai kyllä ihan hyvää pizzaa. Ties vaikka olisi innostunut ja pian yrittänyt uida sinne. No, keskustelu jatkui vielä pari päivää myöhemmin ja pääsin vahvistamaan tyhmän suomalaisen mainetta entisestään:

Amerikkalainen: Mä ajattelin mun matkalla pysähtyä myös Lontoossa. Tiedätkö jotain hyvää pubia siellä?
Minä: Siis Lontoosta vai? Ööö….en.
Amerikkalainen: No kai sä nyt jonkun tiedät, joku tavallinenkin käy.
Minä: En mä oikeasti tiedä. Mä en oo koskaan käynyt Lontoossa.
Amerikkalainen: ?!?!?? Siis miten niin et ole…?

Jenkin kummastellessa tietämättömyyttäni, teki mieli jo vähän polkea jalkaa (ei omaani). Enhän minäkään piru vie oleta, että länsirannikon jenkki tietää edes keskinkertaista baaria oman maansa itärannikolta. Ilmeisesti ne mittasuhteet vaan muun maailman osalta hämärtyvät jos asuu suurvaltakuplassa, josta suuri osa ihmisistä ei koe edes tarvetta poistua kuin öljyn perässä. Pisteet kuitenkin siitä, että hän oli aikeissa matkustaa maan rajojen ulkopuolelle. Saattaa vielä hämmästyä löytämästään.

Onneksi nämä tällaiset keskustelut paikallisten kanssa eivät ihan jokaviikkoisia ole, mutta aina silloin tällöin sitä joutuu kyllä puistelemaan epäuskoisena päätään. Minulta on aikaisemmin tiedusteltu mm. bussimatkailusta Italiassa, Saksan hintatasosta ja että puhunko norjaa, kun kerran olen Suomesta. Tässä ollaan nyt selvästikin tilanteessa, jossa jenkki manaa suomalaisen sivistymättömyyttä, koska en tiedä kysymyksiin vastauksia ja minä taas ärsyynnyn jenkin sivistymättömyydestä, kun edes kyselee moisia.

Mitkäs on parhaat palat mitä teiltä on kysytty?

24 kommenttia artikkeliin ”Suomi, osavaltio Euroopassa

  1. Mombasassa ravintolassa arvuuteltiin toisen seurueen kotimaaksi norjaa tai tanskaa puheen perusteella. Norjalaiseksi seurueeksi paljastuttuaan tulivat meiltä kysymään että ollaanko me italiasta vai ransakasta kun meidän puhe kuulosti sellaselta! Että ei se naapurimaan väki aina ihan lähellekkään mee oikeaa vastausta! Muutama muukin sanoi suomenkielen kuulostavan tosi kauniilta..

    Tykkää

      • Minulta on kysytty että puhunko italiaa, kun olen ihan suomea puhunut. Kuulemma kuulostaa samalta. Ja joskus vaihdossa minulta kysyttiin jotain tosi omituista Venäjästä, mutta en saa enää päähäni että mitä se oli. Muistaakseni minua ja yhtä venäläistä tyttöä myös pidettiin suunnilleen samanmaalaisina, vaikka hän oli jostain tosi kaukaa Venäjän itäisemmistä osista ja minä Pohjois-Suomesta, länsirannikolta… 😀

        Tykkää

        • Parissa pohjoismaisessa dekkarissa on kuvattu suomalaista aksenttia ”laulavaksi” ja Suomen kieltä kauniiksi. Eli ilmeisesti naapurismaat tykkää meistä tosi paljon enemmän kuin myöntävätkään!

          Tykkää

  2. Ivalossa asuvana saamelaisena saa välillä vastailla melkosiin juttuihin pahimmillaan kemiläisten toimesta… ihan vakiokamaa on mm.

    ”Onko teillä nettiä?”
    ”Meekkös porolla kouluun?”
    ”Pidättekö te poroja sisällä?”
    ”Miten oot oppinu suomea ku oot kerta saamelainen?”
    ”Et kuulosta yhtään lappalaiselta, menisit suomalaisesta.”
    ”Onko oikeesti kaikkien miesten nimi Jouni tai Aslak?”
    ”Pidättekö joka päivä niitä saamelaispukuja?”
    ”Onko teillä asfalttia?”
    ”Voiko siellä OIKEESTI olla 30 astetta pakkasta?”

    Ja niin edelleen ja niin edelleen… joskus olin amerikkalaisen matkanjärjestäjän pestaamana yhden kesän kertomassa jenkkimummoille ja -papoille saamelaisista. Niiden kysymykset oli monesti paljon fiksumpia 😀 Mutta oli sielläkin joukossa näitä ”Onko sulla oikea koti vai asutko kodassa”- juttuja.

    Tykkää

  3. Ollessani Uudessa-Seelannissa tapasin pari jenkkiä kadulla liikennevaloissa. En ihan tarkkaan muista mistä keskustelumme lähti liikkeelle, mutta se on piirtynyt elävästi mieleen kun kerroimme olevamme Suomesta ja eräs seurueen miespuolinen kysyi ”Sehän on Afrikassa, vai mitä?”
    Tuijotimme kaveria hieman häkeltyneinä ja vastasimme, ettei ihan niinltä kulmilta kuitenkaan. Jatkokysymyksenä kaveri totesi pokerilla ”Mahtoi olla pitkä automatka tänne asti!”
    Siinä vaiheessa nauroimme jo ja kaverin ilmeisesti tyttöystävä olisi voinut vajota maan rakoon. Eipä ollu maantiede kaverilla ihan hallussa, ei tiennyt itse edes olevansa saarella! 😀

    Tykkää

  4. Multa löytyy näitä lista vaikka olin jenkeissä vain sen reilun vuoden au pairina. 😀 Nää tosin ei liity vain maantieteellisen sijaintiin vaan yleiseen sivistymättömyyteen.

    ” Miten te pärjäätte niiden jääkarhujen kanssa? Eikö se pelota kun ne tulee kadulla vastaan?”
    ” Harmittaako sua kun täällä meillä (usassa) ei olekaan tiet päällystetty kullalla niinkun teillä siellä väitetään? On tää varmaan silti tosi hieno paikka suomeen verrattuna?”
    ”Käytiin kerran piipahtamassa Suomessa mutta palattiin tosi pian ruotsiin ja sitten takasin Usaan kun onhan se tosi vaarallista olla siellä niin lähellä Venäjää.” (WHAT?)
    ” Mitä oot tykännyt televisioista ja kännyköistä?” (mun naama vissiin muuttu punaiseksi koska mun perheen äiti pelasti tilanteen tulemalla selittämään että esim. nokia on suomesta)
    ”Aa oot Suomesta! 🙂 Eikö se oo länsirannikolla?” (tästä olin kyllä aika ylpeä. Siis eikö mun aksentista muka kuullut että en oo ihan natiiveja)

    Tykkää

  5. Heh, olen törmännyt samanlaisiin kommentteihin, ja jopa Englannissa. Sangen epäuskoisia katseita sain kun kerroin meidän -25 pakkasasteista koska ’eihän se voi olla mahdollista että semmosessa voi olla ja elää kun pakastimessa on -18 ja siellä kaikki jäätyy tönköksi’ . Toisaalta selittivät myös rypytöntä ja ikääni nuorempaa ihoa ssillä että se on 6kk/vuosi umpijäässä 😀

    Tykkää

    • Mun kaverit asui just vuoden enkuissa, ja sanoi että todella usein siellä hämmästeltiin heidän suomalaista ihoa. Että on niin freesi ja sileä. Siis ihoa?! wtf. Ei keksitty muuta selitystä, ku tää raikas sää pitää naaman kunnossa.

      Tykkää

      • Me ollaan huomattu tää ihoasia Hollannissa! Suomalaisia luullaan täällä aina nuoremmiksi kuin ovat (multa mm. kysyttiin juuri 33-vuotispäiväni jälkeen papereita, kun ostin kuoharia). Ei olla keksitty muuta selitystä kuin se, että paikalliset ovat usein aika ahavoituneita ja vähän niin kuin rupsahtaneemman oloisia, koska moni esim. ilmeisesti ottaa paljon aurinkoa (tai ehkä solariumia, koska täällä ei kyllä ole kovin hääppöiset kesät!).

        Tykkää

        • Espanjalainen vaihtokaverini ihaili koko vaihdon ihoani, vaikka ihan perusnahka minulla omasta mielestäni on. Kyseinen senorita tuli kesällä käymään Suomessa, ja jaksoi ihailla koko reissun + 50 -vuotiaan äitini ja monien muiden ihoa. Ehkä pitkällä talvella ja lyhyellä kesällä on jotain vaikutusta? 🙂

          Liked by 1 henkilö

      • Joo-o, jotain säilöntäainetta siinä suomalaisessa ihossa on. Tuossa lähiostarilla thaikkutyttöjen jalkahoitolassa käydessäni shokeerasin heitä kertomalla olevani naimisissa. He siinä sitten kauhistelivat, että eikös se haittaa opintoja… 😛 Se on tosin sanottava, että viimeisen parin vuoden aikana olen kyllä alkanut rupsahtamaan. Ei voi mitään :/

        Tykkää

  6. Brasiliassa asuessani sain kans vastata outoihin kysymyksiin tuon tuosta. En vaan muista enää oudoimpia, harmi. Kerran yhden miehen kanssa kävin väittelyä siitä, olenko Brasiliasta vai Suomesta. Hän oli siis sitä mieltä, että olen brasilialainen ja kotoisin São Paulon osavaltiosta, koska Suomi on kuulemma osa São Pauloa. Kyllä kai mä sain sen lopulta vakuutettua, että Suomesta, Euroopasta tässä ollaan.

    Myös se on jäänyt mieleen, kun koulussa minulta kysyttiin ihan tosissaan, onko meillä Suomessa muovipusseja, että tiedänkö millaisia ne on. Tuli ihan just sellanen olo, että tässähän minä ensimmäisen maailman kansalainen olen tullut kolmannen maailman maahan… 😀

    Tykkää

  7. Multa kysyi Kanadassa kansainvälisen koulun kanadalainen opettaja, että onko Suomessa pingviinejä. Repesin nauramaan silleen, et hauska stereotyyppinen läppä, mut sit hiffasin, että hän oli ihan tosissaan…

    Kerran eräs aussi kysyi innostuneena kuultuaan suomalaisuudestani, että tunnenko hänen lahtelaisen tuttunsa 😀 Teki mieli kysyä, että tunnetko sä jokaisen australialaisen.

    Tykkää

  8. Multa on kysytty etta onko se sama kuin Soviet Finland kun autoissa on SF tarra!!! Sit kun ma sanon etta Suomi Finland niin jenkit kysyy etta siis kumpi, eihan maalla voi olla kahta nimea,eihan.Usein tulee myos ihan hoopoja kysymyksia etta pelottaako kauheesti Venajan naapurina? Onko Helsingin keskustassa jaakarhuja? Tai niita jotka sanoo etta kerran tapasivat jonkun Hollannista. Johonka mina vastaan mita silla on tekemista Suomen kanssa? Mua hairitsee se, etta kukaan ei tieda etta Angry BIrds on suomalaisten Rovion poikien keksima, meidan pitaa oppia markkinoimaan myos maata eika vaan juttuja!Joskus piruuttani lavertelen etta Suomessa asuessani menin suksilla kouluun, ylamakea mennen tullen ja ilman monoja. MIettikoot sita!!

    Tykkää

  9. jenkit miettivät aina kovasti että mitkä ovat Suomen naapurimaita, ja kertoessaan että Venäjän ja Ruotsin välissä ollaan, he kauhistelevat kovasti Venäjää ja ihmettelevät sitten missä se Ruotsi oikeen on.

    Ja jos he kysyy mitä Suomesta tulee, kerron tietenkin Nokian ja he ovat ”mitääää eikö se oo Kiinasta häääh???!!!!”

    Vasta aasialainen poika kyseli että tarviiko Suomessa mennä kouluun/töihin jos sataa lunta tai on pakkasta, ja että onko meillä sähköä silloin ja toimiiko mikään. Kouluunhan mennään vaikka pakkasta olisi -40!

    Sekä ärsyttää aina kun kukaan ei tiedä että Joulupukki on Suomesta prkl! Olen monet kerrat kertonut että olen kotoisin samasta kaupungista (Rovaniemeltä) Joulupukin kanssa ja meillä on joulupukin kylä ja kaikkea. Saan aina makeat räkäiset naurut päälle. 😦

    Tykkää

  10. Olin vuosia sitten ystäväni kanssa St. Louisissa ja olimme varsin hämmentyneitä, kun ihmisten kanssa keskustellessa kävi ilmi, että olemme Suomesta, melkeinpä jokainen tiedusteli, että missähän päin jenkkilää tämä osavaltio sijaitsee… Myös sana ”Europe” oli joillekin melkoinen mysteeri. Mitä siellä kouluissa oikein mantsan tunneilla opetetaan?!! 😀

    Tykkää

  11. Multa kysyi aiemmin tanaan turkkilainen mies, mista olen kotoisin. Kun vastasin, etta Suomesta, hanen naamansa levisi leveaan hymyyn ja han alkoi innoissaan kertoa, kuinka han on kaynyt Lontoossa, Surreyssa ja Essexissa. Niin… eihan siihe muuta voinut sanoa kun etta wow, have you really?

    Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.