Sheikh Zayed Grand Mosque, eli aamupäivä kaavun alla

Havahduin keskiviikkona siihen faktaan, että ikää oli tullut taas vuoden verran lisää. Koko syntymäpäivä olisi mennyt ohi aikaerosekoilun vuoksi, mutta onneksi kymmenet onnitteluviestit Facebookissa palauttivat minut oikealle aikavyöhykkeelle. Miehen hoidellessa velvollisuuksia, lähdin itse tutustumaan Dubaista reilun tunnin päässä olevaan Abu Dhabiin.

Äkkilähdöstä johtuen en juuri ehtinyt suunnitella Dubain matkaani etukäteen, mutta olin kuitenkin saanut jostain päähäni, että haluaisin ehdottomasti vierailla moskeijassa. Tähän tarjoutui erinomainen tilaisuus syntymäpäivänäni, sillä Abu Dhabissa sijaitsee maan suurin moskeija, Sheikh Zayed Grand Mosque, joka on avoin myös ei-muslimeille. Moskeija itsessään oli arkkitehtuurisesti hyvin vaikuttava ja täynnä kauniita yksityiskohtia. Tunnelma oli valoisa ja rauhallinen enkä millään voinut olla vertaamatta ensivaikutelmaa meidän suomalaisten perinteiseen pyhättöön, jossa ensimmäisenä sisään astuessa näkee salin hämärässä ristillä retkottavan, verta valuvan miehen.


Moskeijassa käynti saattaa äkkiseltään kuulostaa melko tylsältä, mutta voin vakuuttaa, että kokemus oli ainutlaatuinen. Vaikka pukeutumiskoodi Dubaissa ja Abu Dhabissa onkin turisteille melko rento, pitää moskeijassa vieraillessa noudattaa asun kanssa erityistä tarkkuutta. Nyrkkisääntö onkin, että sekä käsivarret että jalat tulevat olla piilossa ja naisten tulee lisäksi peittää hiuksensa huivin tai hupun alle. Mikäli päivän asu ei kyseisiä kriteereitä täytä, voi moskeijasta lainata abayaa, mustaa kaapua. Tuon kaavun päällä pitäminen oli jo itsessäänkin hyvin mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus. Jos suljetaan pois se fakta, että lähes 50 asteen helteessä tuli kaavun alla melkoisen kuuma, tuntui kaapuun verhoutuminen – nurinkurista kyllä, varsin vapauttavalta. Siellä kaapujen alla piilossa olimme kaikki naiset, niin paikalliset kuin turistitkin, ikään kuin samalla viivalla, arvostelemattomissa.


On yleisesti suotavaa, että myös turistit kunnioitusta osoittaakseen peittäisivät ainakin polvensa ja olkapäänsä julkisilla paikoilla. Myös meille niin normaalit hellyydennosoitukset, kuten käsi kädessä kulkeminen, halailu ja pussailu, on parempi säästää kahdenkeskisiin hetkiin. Vaikka itse kuljenkin kotipuolessa kesät talvet farkkushortseissa ja topeissa, otan tämän asian vakavasti, olenhan täällä vierailemassa enkä halua pahoittaa paikallisten mieltä. Olen itse asiassa hieman yllättynytkin siitä, kuinka vihaiseksi tulen, kun näen turisteja mikroshortseissa, vesirajamekoissa ja paljastavissa topeissa. Kun tähän vielä yhdistetään paikallisten tapojen vastainen tuhti humalatila, pyyhitään paikallisten arvoilla avoimesti takapuolta ja minusta se on väärin. Harmillista, mutta totta – toisia ei edes matkailu avarra.


Mutta nyt lähden sinne, missä bikineissä hilluminen julkisesti on soveliasta, eli hotellin uima-altaalle. Oikein ihanaa ja lämmintä viikonloppua kaikille, arvostetaan ja kunnioitetaan erilaisuutta, vaikka se ei aina omia arvojamme vastaisikaan.

Päivän asu & virallinen synttäripotretti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Sheikh Zayed Grand Mosque, eli aamupäivä kaavun alla

  1. Paluuviite: Dubai ja nainen salilla | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.