Tehtävä: Osta lahjaksi laukku

Kiitos valitsemani asuinpaikan ja edullisen hintatason, aina toisinaan tullessani Suomeen, äitini pyytää minua tuomaan mukanani jonkin kivannäköisen käsilaukun. Ja jos rehellisiä ollaan, niin ei pelkästään äitini, vaan aika moni muukin tuttavani on saanut Amerikan tuliaisina uuden laukun. Voisinkin siis väittää olevani tätä nykyä melkoisen rutinoitunut käsilaukku-shoppailija.

Laukun ostaminen jollekin toiselle ei kuitenkaan ole mikään yksinkertainen kauppaan sisään ja kiireesti ulos laukku mukana -tyyppinen suoritus. Ei todellakaan. Eli olkaapa kuulolla taas siellä kotisorvien äärellä!Jos olet ajatellut ostaa jollekulle lahjaksi laukun, niin näillä ohjeilla onnistumisprosenttisi kohoaa huomattavasti.

Tänä jouluna äitini saa Amerikan tuliaisina tämän kauniin

Ralph Laurenin kermanvärisen ja pehmeän nahkalaukun.

1. On tyhmää maksaa liikaa!

Tiedetään, Suomessa outlet-shoppailu ei ole yhtä helppoa kuin Yhdysvalloissa. Joitakin outlet-liikkeitä Suomestakin kuitenkin löytyy eikä internet-shoppailuakaan sovi unohtaa. Monen tonnin merkkilaukkuja ei alennusmyynneistä yleensä löydy, mutta keskihintaisia ja superhalpoja sitten niidenkin edestä. Omia laukkukauppa-suosikkejani rapakon tällä puolen ovat T. J. Maxx, Marshalls, Burlington Coat Factory sekä Ross. Näiden kauppojen valikoimista löytyy laukkuja kympistä ylöspäin aina lähemmäs tuhannen dollarin laukkuihin saakka. Laukkuvalikoima per liike on yleensä joitakin satoja. Joskus yhtä laukkua on useampi kappale, toisinaan vain yksi. Epäröinnille ei siis paljon ole varaa.

2. Millaiseen käyttöön laukku tulee?

On hyvä tuntea laukun tuleva omistaja edes jollain tasolla. Loppujen lopuksi laukku on kovin henkilökohtainen kapistus, jonka käyttötapa vaihtelee käyttäjän mukaan. Mieti siis mitä käyttäjä laukussaan haluaa kantaa. Toiset haluavat sulloa laukkuunsa kannettavan tietokoneen tai vähintäänkin tabletin. Toisille riittää, että laukkuun mahtuu lompakko ja kännykkä. Toiset vaativat meikeilleen, lääkkeilleen tai muulle pikkusilpulle kymmenittäin erillisiä taskuja ja joku haluaa kanniskella laukussaan pikkukoiraa. Jos et tiedä, kysy!

3. No entäs sitten väri?

Tarkastele laukun saajan vaatetusta. Ovatko vaatteet yleensä lämpimänsävyisiä vai kenties kylmiä? Onko hän ehkä ostanut juuri uudet, hauskanväriset kengät? Mikä on hänen lempivärinsä? Turvallinen vaihtoehto on musta tai valkoinen, mutta näitä turvallisia vaihtoehtoja hänellä todennäköisesti jo on. On hauskaa saada juuri sen värinen laukku, jota ei itse olisi raaskinut ostaa, koska ei sitä kuitenkaan voisi käyttää kuin niiden yksien kenkien kanssa! Kiinnitä myös huomiota laukun sisustan väritykseen! Mustasta aukosta on hirvittävän hankala hämärässä löytää yhtään mitään.

4. Pitäisikö sen sitten olla nahkaa?

Ei. Tai sitten kyllä. Keinonahkaisessa laukussa piilee vaara, jota en itse olisi tullut edes ajatelleeksi, ellei ystäväni olisi minua asiasta valistanut. Huonolaatuinen keinonahka haisee. Siis ihan kirjaimellisesti. Kaupassa sen hajua ei välttämättä huomaa, mutta hajuherkälle ihmiselle muovipussista tai matkalaukusta ulos vetäistyn keinonahkalaukun haju voi olla kovinkin vastenmielinen. Eli kaiken hypistelyn lisäksi muista myös haistella laukkua! Kangas- tai aito nahkalaukku on toki turvallinen, mutta yleensä myös se hintavampi vaihtoehto.

5. Selvä. Mutta minkä näköinen sen laukun sitten pitäisi olla?

Tämä onkin se haasteellisin osuus. Toiset pitävät pussukka-mallisista laukuista, kun taas toiset pitävät kulmikkaista muodoista. Eli, tarkastele millaisia laukkuja henkilöllä on entuudestaan tai kysy asiasta. Väärän mallinen laukku jää helposti käyttämättä. Huomioi oikea tyyli! Onko laukun saajan tyyli nuorekas, klassinen, rock vai jotain ihan muuta? Laukun ei tarvitse olla vain laukku. Laukku voi myös olla persoonallisuuden jatke.Muista käytettävyys! Voi ehkä tulla yllätyksenä, ainakin miehille, että myös tämä on laukussa tärkeää. Eli mieti, kuinka henkilö yleensä laukkuaan kantaa. Itse pidän tärkeänä, että laukussa on olkahihna, sillä en jaksa kanniskella laukkua kädessäni tai olkapäälläni koko ajan. Oma laukkuni on myös saatava auki yhdellä kädellä, ilman ylimääräistä rimpuilua. Pienet, ulkopuoliset taskut ovat plussaa, jotta niihin voi helposti sujauttaa avaimet.

6. Entä jos laukun saaja on laukku-snobi?

Älä osta mitään mitä hän ei ole pyytänyt. Itse asiassa epäonnistumisen välttämiseksi kannattaa jättää laukku kokonaan ostamatta ja tyytyä hankkimaan lahjaksi/tuliaisiksi jotain ihan muuta. Mikäli sinulla ei kuitenkaan ole pikkurahan puutetta, lämmittää kymppitonnin laukku mieltä aina, vaikka se olisikin hieman väärän värinen.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.