Mistä tätä energiaa oikein riittää?

Kello 6.50, viikon jokaisena aamuna, minä herään täynnä energiaa, valmiina uuteen, toiminnantäyteiseen päivään. En tarvitse herätyskelloa, sillä makuuhuoneeseen hiljalleen tulviva auringonvalo saa minut hereille joka aamu samaan aikaan. Vain harvoin herätessäni tunnen väsymystä, sillä yön ajaksi ruumiiseeni vangiksi jäänyt energia vaatii toimintaa välittömästi silmieni avauduttua. Eikä tilannetta juurikaan muuta se, etten edellisenä iltana innostukseltani malttanut käydä nukkumaan ennen yhtä. Minä herään silti, samaan aikaan, viikon jokaisena päivänä. Pukeudun ja suuntaan lenkille ennen kuin istahdan töiden äärelle.

Sama ylienergisyys on jatkunut nyt jo useita kuukausia. Aluksi kuvittelin kyseessä olevan normaalia energisemmän elämänvaiheen, joka menisi ohi muutamassa viikossa. Toisin kuitenkin kävi. Unentarpeeni on supistunut normaalista kahdeksasta tunnista kuuteen tuntiin yössä, treenimäärät ovat lisääntyneet 2-4 tuntiin päivässä ja mielialani on pääsääntöisesti niin korkealla, että epäilen jonkun sekoittavan piristeitä juomaveteemme. Mistä ihmeestä tämä kaikki energia oikein tulee?

Todellinen syy ylipirteydelle löytynee juomaveden sijaan taivaalta. On vaikeaa olla väsynyt ja masentunut, kun elämä on täynnä auringonvaloa. Aamuauringon alla tehdyn lenkin jälkeen olen vielä energisempi, kuin ennen lenkille lähtöä. Suomessa asuessani oli tilanne melko lailla toinen. Talvet olivat minulle vaikeaa aikaa ja väsymyksen tunne seurasi minua aamusta iltaan. Pikkupakkanen ja puuterilumi eivät koskaan ole antaneet minulle sellaisia kiksejä, kuin lämmin kesäaurinko.

Toinen syy energisyydelleni löytyy takuuvarmasti ruokalautaselta. Olen vihdoinkin löytänyt tasapainon ruokailun, ravintosisällön ja kulutuksen väliltä. Olo on paljon pirteämpi ja voimakkaampi, kun saa oikeanlaista ravintoa oikeaan aikaan päivästä. Suosittelen ihan jokaista kokeilemaan, voisiko mahdollista väsymystä helpottaa ruokavaliota muuttamalla.

Vaikka liikunta tunnetusti kuluttaa energiaa vartalosta, se myös tuottaa samaan aikaan mentaalista energiaa korvien välissä. En usko tästä olevan olemassa mitään tieteellistä tutkimusta, mutta olen itse kyseisestä ilmiöstä elävä malliesimerkki. Saatan helposti vielä kahden lenkinkin jälkeen olla valmis pieneen salitreeniin, koska siitä tulee niin käsittämättömän energinen ja hyvä olo.

Myös positiivisella elämänasenteella on osuutensa energiseen oloon. Iloinen mieli ruokkii luovuutta ja motivaatiota ja saa aikaan positiivisen kierteen. Kuulostan varmasti umpihullulta kun sanon, että minun on toisinaan (kuten nyt) vaikeaa käydä nukkumaan, sillä olen liian innoissani ties mistä. Varmasti elämässä olisi tälläkin hetkellä paljon murehdittavaa, mutta keskityn mieluummin iloisten ja mielenkiintoisten asioiden pyörittelyyn yön pimeinä tunteina.

Siispä aurinkoista kevättä ja valoa elämään teille, lukijat. Muistakaa nauttia tästäkin päivästä ja siirtäkää murehtimista tuonnemmaksi.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.