Arvostus ja arvostelu

Välillä sitä miettii, että mikä meihin fiksuihin ihmisiin oikein menee internetissä. Ihmiset, jotka kasvokkain ovat asiallisia, hauskoja ja mukaviakin, unohtavat yleiset käyttäytymissäännöt ja kohteliaisuudet päästyään näppäimistön äärelle. Sitä kun on niin helppoa näppäimistö sauhuten kirjoittaa sanoiksi kaikki se, jota ei välttämättä viitsisi kaverille vasten kasvoja sanoa.

Ehkä muistatte, kuinka jokin aika sitten kerroin pervo-sedäksi paljastuneesta Facebook-kaveristani, jonka lopulta tissi-kommentteihin kyllästyneenä poistin kokonaan kaverilistaltani. Tämän internetissä järjenkäytöstään luopuneen ihmistyypin lisäksi on olemassa toinenkin Facebookissa mellastava, käytöstavat unohtanut ihmisryhmä, arvostelijat.

Facebookissa ylimääräistä verenpaineen nousua aiheuttava arvostelija on henkilö, joka katsoo, että hänellä on oikeus ja ennen kaikkea velvollisuus korjata tuttaviensa näkemyksiä ja mielipiteitä sekä arvostella heidän toimintaansa. Arvosteljan kirjoitussävy on usein negatiivinen, agressiivinen ja jopa loukkaava. Niille kaikkein räikeimmille arvostelijoille ei mikään ole pyhää, ei edes kaverilistallaan olevien henkilöiden ulkonäkö. Arvostelija uskoo vakaasti siihen, että kaikki Facebookissa julkaistu on vapaata riistaa arvosteltavaksi, vaikka kyseessä olisikin henkilön yksityinen, vain muutamalle sadalle ihmiselle näkyvä Facebook-profiili.

Tällä kertaa arvostelija-ihmistyyppi aktivoitui kuvasta, jonka lähetin Facebook-profiiliini ja koki tarpeelliseksi kritisoida ulkonäköäni melko kovin sanankääntein. Mietin jätettyä kommenttia pitkään ja monelta kantilta. Oliko sen tarkoitus loukata? Oliko se huono vitsi? Vai oliko ne kaikki muut kuvaan ilmaantuneet positiiviset kommentit kirjoittajalle liikaa ja hänen oli pakko pudottaa minut takaisin maanpinnalle kirjoittamalla oman näkemyksensä kaikkien kavereitteni näkyville? Vaikka kirjoituksen perään olikin lisätty hymiö, ei kommentti uponnut minuun vitsistä ja tuo hymiö vaikutti minuun lähinnä samalla tavalla, kuin pystyyn nostettu keskisormi. Myönnetään, minä provosoidun. En kuitenkaan siksi, etten edustanut kommentoijan ihailemaa naiskuvaa, vaan siksi, etten voi sietää tyhmiä ihmisiä.

Sitä helposti kuvittelisi, että omassa profiilissaan, omissa kuvissaan ja itse luodussa sisällössä nauttisi edes jonkinlaista arvostusta, vähän kuin omassa kodissaan. Itselleni kun ei tulisi mieleenkään kirjoittaa tuttavieni Facebook-profiiliin sitä, kuinka joku näyttää lihavalta tai kuinka joku toinen muistuttaa tikku-ukkoa. Jos jokin ei minua miellytä, en tunne pakottavaa tarvetta herjata häntä hänen omalla maaperällään, vaan pidän asian omana tietonani. Ja miksi edes pitäisin kaverilistallani ihmisiä, joita tahtoisin loukata? Ja miksi ihmeessä pitäisin kaverilistallani ihmistä, joka tietoisesti haluaa loukata minua?

Muistakaa ihmiset ne hyvät tavat myös Facebookissa. Ystäviä, vaikka vain Facebook-sellaisia, tulisi arvostaaheidän omalla sivustollaan eikä arvostella, ellei sitä sitten ole erikseen pyydetty.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.