Joulutunnelmointia

Puolitoista viikkoa trooppisessa ilmastossa Floridan rannoilla sai lähestyvän joulun unohtumaan lähes tyystin. Siinä kun Kaliforniassa joulukrääsää, -valoja ja -lauluja pursuaa joka tuutista, oltiin Floridan Keysseillä jouluun valmistautumisen kanssa hyvin paljon maltillisempia ja se tuntui vähän surkealtakin kaltaisestani jouluihmisestä. Siksi tuntuikin ihanalta tulla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä takaisin jouluntuoksuiseen ja lämminsävyiseen kotiin. Onneksi olin ehtinyt tehdä kaikki joulukoristelut jo ennen reissuun lähtöä.

Uppoutuakseni vielä syvemmälle joulutunnelmaan, päätin vastata Aika kypsä äidiksi -blogin Katien minulle heittämään jouluhaasteeseen kotoa räpsittyjen joulusisustuskuvien kera. Eli tästä lähtee, vastaukset 24:ään jouluiseen kysymykseen!


1. Parasta joulussa?
Vaikeaa sanoa mikä joulussa olisi se kaikkein paras asia. Tykkään joulun odottamisesta, erityisesti silloin kun joulua vietetään kotona. Valmistelu, lahjojen hankkiminen ja paketointi, ruoanlaitto, tuoksut ja aaton odottaminen tuovat kaikki ihan erityistä lämpöä sydämeen. Itse joulussa parasta on lienee ruoka, ihmiset joiden kanssa joulua vietetään sekä lahjojen antaminen.

2. Joulumusiikkisi?
Joulu on sitä aikaa, kun soitan itse pianolla. Jostain syystä pianon ääreen tulee harvoin muuten kuin joulukuussa pysähdyttyä. Silloin soitan perinteisiä suomalaisia joululauluja, joista rakkain on Sydämeeni joulun teen. Aattona keittiössämme soi yleensä nettiradiosta jouluista jazzia.

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia, millaisia?
En yleensä ehdi/malta istua joulun aikaan television ääressä, paitsi kun tuutista tulee Lumiukko. Olen katsonut Lumiukon yhtä tai kahta poikkeusta lukuunottamatta joka joulu sen valmistumisvuodesta -83 lähtien.

4. Jouluherkkusi?
Piparkakut sinihomejuustolla! Ja suklaa, kaikissa muodoissa, merkeissä ja malleissa…

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla?
Aika paha. Olen viettänyt muutaman joulun, jolloin ei ollut perinteisiä jouluherkkuja laisinkaan. Yksi asia on kuitenkin selvä. Joulunpöydässä pitää olla kinkkua ja kalaa ainakin jossain muodossa! Niin, ja suklaata. Paljon.

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?
Heti kun kellonviisari värähtää marraskuulta joulukuulle, alkaa kodissamme hillitön koristeluruljanssi. Haluan nauttia joulutunnelmasta koko joulukuun eikä niin paljon koristeluvaivaa edes viitsisi nähdä viikon parin takia.

7. Joulu kotona vai jossain muualla?
Kaikkea on kokeiltu. Nyt kun koti on täällä maailmalla, sitä on mielellään lähtenyt joulunviettoon Suomeen. Mutta tänä jouluna, kun saamme rakkaita ihmisiä jouluksi meille, tuntuu Kalifornian koti juuri oikealta paikalta viettää joulua. Toisin sanoen, ei taida olla väliä missä jouluna on, kunhan sen saa viettää tärkeiden ihmisten kanssa.

8. Itsetehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molempia?
Minullahan on se sellainen perustavaa laatua oleva vamma, että peukalo sijoittuu melkolailla keskelle kämmentä. En siis osaa käsityöjuttuja tehdä itse, mutta syötäviä lahjoja olen joskus tehnyt ja antanut lahjaksi. Pääasiassa Anne-tontulta saadut lahjat ovat kuitenkin Made in China ym.

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?
Kotoamme löytyy yleensä jouluvaloja niin sisältä kuin ulkoakin. Ikeasta löydetyt joulutähdet valaisevat ikkunoita ja etupihan palmua kiertävät jouluvalot. Meidän jouluvaloviritelmät kalpenevat kuitenkin paikallisten tekemille valomerille ja toisin kuin paikalliset, jotka poistavat valot heti joulun jälkeen, me pidämme valoja päällä aina uuteen vuoteen saakka. Sen jälkeen valot on pakko poistaa tai naapurikyttääjät ry:n toimesta postiluukusta rävähtää huomautuskirje.

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla?
Olen vähän sitä mieltä, että mitä enemmän jouluna on ihmisiä, sen parempi. Enemmän ihmisiähän tarkoittaa myös enemmän lahjoja! Kun jouluviettäjiä on paljon, on myös mielekkäämpää tehdä enemmän erilaisia jouluruokia. Tänä vuonna joulunviettoon osallistuu 8 henkeä ja kaksi koiraa.

11. Onko sinulla joku joululahjatoive?
Nyt mies kuulolla! On, montakin! Esimerkiksi muumimukeja ei voi koskaan olla liikaa. Myös kaikki syötävät lahjat ovat suotavia.

12. Paras saamasi joululahja?
Mikähän olisi se kaikkein paras lahja? Jostain syystä muistan vain sen huonoimman… Paras lahja sijoittunee lapsuuteen ja se oli nukkekoti. Myös pahvilaatikosta johon nukkekoti oli pakattu, riitti iloa pitkään. Jollain hassulla tavalla parhaimpien joululahjojen joukkoon lukeutuu myös tuntemattomaksi jääneeltä koulukaverilta ala-asteella saatu pieni sininen joulukynttilä. Se on minulla vieläkin, itse asiassa ihan tässä vieressä.

13. Kamalin saamasi joululahja?
Hah, juuri linkkasin sen edelliseen vastaukseen!

14. Kuvaile unelmien joulusi
Unelmien joulu on kai sellainen, jossa on vielä paikalla mummot ja papat ja lapsenlapset ovat vielä lapsia.

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?
Argh, varmaan se Mariah Careyn joulurenkutus.

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle, mitä?
Ehdin tekemään melkein kaikki koristelut sisätiloissa ennen lomamatkaa. Pesin ulkolyhdyt tänä aamuna ja valmistelin ne kynttilöitä varten (käytän pattereilla toimivia kynttilöitä, oikeista kynttilöistä tulisi varmaan naapurikyttääjiltä huutoa…). Mies ripustaa vielä tänään jouluvalot ulos ja käy hakemassa kuusen. Tänä iltana pääsen siis koristelemaan kuusta!

17. Paras joulujuoma?
Hmm… Viini on löytänyt tiensä joulupöytään vasta viime vuosina. Joten ehkä jokin lämmin ja täyteläinen punaviini voisi olla se lemppari, vaikka sitten päänsärynkin uhalla. Ja myönnetään, tykkäsin kyllämunatotistakin aikalailla eikä glögikään pahaa ole.

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?
Oikea! Vaikka nämä amerikkalaiset, muotoilultaan täydellisyyttä hipovat joulukuuset melkein epäaidoilta tuntuvatkin.

19. Käykö teillä joulupukki?
Ei käy Joulupukki. Kun joulunviettoon osallistuu ainoastaan teinejä ja aikuisia, tuntuisi Joulupukin paikalle kutsuminen hieman kornilta. Tiestysti jos joulua olisi viettämässä myös pieniä lapsia, olisi tilanne eri.

20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi?
Parhaimmat joulut lapsena on aina vietetty jommassa kummassa mummolassa läheisten sukulaisten kesken. Keittiössä puuhaava mummo, kuusenkoristelu, joulusauna ja sen aikana kuusen alle ilmestyneet lahjat. Ne ovat muistoista parhaat.

21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?
Yleensä olen ihan normaalikamppeissa aina siihen saakka, kunnes käydään joulupöytään. Silloin koitan nopeasti laittaa päälleni jotain siistimpää, mutta en kuitenkaan käytä tuntikausia meikkaamiseen tai tukanlaittoon.

22. Peruna-, porkkana-, bataatti- vai lanttulaatikko?
Mmm… tykkään kaikista! Tänä jouluna rajoitan laatikoiden teon kuitenkin peruna-, porkkana ja bataattilaatikkoon. Vaikka onhan tässä vielä aikaa tehdä sitä lanttulaatikkoakin jos sille päälle satun. Mutta hei, kysymyksestä on unohtunut ah, niin ihana maksalaatikko! Sitä ottaisin mieluusti joulupöytään!

23. Paras joulusuklaa?
Fazerin konvehtirasiat ovat aika nameja, toisaalta niin ovat Pandankin… Wiener Nougat vie kuitenkin juhlavuudessaan ehkä voiton. Tilasin sitä nettikaupasta ison rasiallisen jouluksi. Suomesta tulevat vieraat tuovat toivottavasti mukanaan perinteisempiä konvehtirasioita, joita syödään sitten pitkälle kevääseen.

24. Joulutortut vai piparit?
Jos on pakko valita, niin ehkä jouluna joulutortut. Pipareita syön muutenkin pitkin vuotta sinihomejuuston kanssa.

+ bonuskysymys: Perinne joulu vai joka vuosi uusi tyyli?
Jos sisustuksesta puhutaan, niin olen perinteisemmän ja skandinaavisemman tyylin kannalla vuosi toisensa jälkeen. Joka vuosi tulee kyllä hankittua jotain pientä ja uutta kivaa.
 

Huh, olipas se varsin hyvin koko joulun kattava kysymyspatteristo. Koska elämme näin lähellä joulua enkä matkustelultani ole ehtinyt seuraamaan ketkä kaikki ovat haasteeseen jo ehtineet tarttua, heitän haasteen kaikille niille, joilla joulukiireiltä riittää aikaa vastaamiselle ja jotka eivät sitä vielä ole tehneet.

Lukijoille haluan esittää vielä ihan oman jouluisen kysymyksen: Mikä sinusta tekee joulusta joulun?

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.