Yllättävän kallista

Yhdysvaltoja pidetään usein Suomeen verrattuna suoranaisena halpamaana. Ja onhan se tottakin; monet suomalaisen tuloista leijonanosan vievät kustannukset, kuten nyt vaikkapa auto tai polttoaine, ovat tällä mantereella huomattavasti halvempia. Eikä ole ihme, että kaikki Suomesta tulevat vieraamme matkaavat tänne yhdellä vaatekerralla ja palaavat kotiin laukut painorajan ylärimaa hipoen. Vaatteet, kengät, laukut ja kosmetiikka ovat sen verran halpaa oikeista paikoista ostettuina, että vielä yli neljän täällä asutun vuoden jälkeenkin jaksan hämmästellä asiaa.

Mutta eipä niin paljon halpaa etteikö jotain kallistakin. On ihan yleisesti tiedossa, Suomessa saakka, että terveydenhoidon ja terveysvakuutuksien kustannukset hipovat tässä maassa pilviä. Mainittakoon tästä esimerkkinä vaikkapa lapsen saaminen kaikkine neuvolakäynteineen ja synnytyksineen, jonka seurauksena tiskiin pamahtaa 30 000 – 50 000 dollarin suuruinen lasku. Tästä keskiverto-amerikkalainen maksaa itse noin kolmasosan ja vakuutusyhtiö kuittaa loppusumman. Ja voin kertoa, ettei se terveysvakuutuskaan ole ihan ilmainen. En siis potenut lainkaan huonoa omatuntoa käydessäni vilauttamassa pikkuviallista polveani Lakersin koripallojoukkueen polvispesialistille. Vaadin palvelua koko rahalla, hitto vie, koko rahalla.

Terveydenhuollon, vakuutuksien, koulutuksen tai Kaliforniasta omistusasunnon hankkimisen lisäksi on jokapäiväisessä elämässä paljastunut yksi jos toinenkin yllättävän kallis asia. Näistä seuraavaksi pieni listaus jotta teillä siellä Suomessa on pikkuisen parempi mieli, kun seuraavan kerran maksatte ylihintaa Coors lightista tai Michael Korsin käsilaukusta.

 

Puhelinliittymät
En tiedä miksi, mutta puhelinliittymät ovat Yhdysvalloissa sikamaisen kalliita. Esimerkiksi oma liittymäni, johon ei kuulu rajatonta datasiirtoa tai kytkypuhelinta, maksaa kaikkine kilkkeineen, piilomaksuineen ja veroineen yli 100 taalaa kuukaudessa.

Verhot ja petivaatteet
Kun muutimme Yhdysvaltoihin, jätin lähes kaikki petivaatteet Suomeen kun ajattelin, että uusien ostaminen täältä olisi edullista. Väärin. Ellet onnenkantamoisella satu löytämään mieleisiä petivaatteita outletista, saattaa parisängyn pussilakanalle tyynyliinoineen ja aluslakanoineen tulla hintaa jopa 300 taalaa. Jos haluat ostaa petivaatteet edullisesti, pysy kaukana paikallisista sisustusliikkeistä ja hienommista tavarataloista ja suuntaa Ikeaan, Targetiin, Kolhsille, Home Goodsiin tai Amazonin verkkokauppaan. Tai sitten tuo petivaatteet Suomesta.

Ja sama juttu verhoissa. Yhden verhon hinta paikallisessa sisustuskaupassa on alken 50 dollaria, joten yhden olohuoneen ikkunapinta-alan peittämiseen saattaa helposti upota monta sataa, jopa tonni. Verhojen hankkimiseen suosittelen samoja paikkoja kuin petivaatteiden ostamiseenkin.

Hieronta ja kauneudenhoito
Olen tässä viime vuosina oppinut, että monet palvelut joissa tekijänä on amerikkalainen, ovat kalliita. Toisin kuin thaihieronta, on tavallinen hieronta tai urheiluhieronta yleensä paikallisen suorittama palvelu ja näin ollen yllättävän kallista, hinnaltaan vähintään samaa tasoa kuin Suomessa. Kun pedikyyrit, manikyyrit, rakennekynnet ja sen sellaiset eivät yleensä maksa kahtakymppiä enempää, maksavat kasvohoidot ja vartalohoidot maltaita, paljon enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi Suomessa suosiota niittävä kavitaatiohoito maksaa täällä Kaliforniassa kerralta yli 500 taalaa, kun Suomessa hoidon saa reilusti alle 200 euron. Myös kasvojen mikrohionnan hinta lähentelee täällä 200 taalaa, kun Suomessa pulitin kyseisestä toimenpiteestä 60 euroa.

Paketillinen papatteja, 29 taalaa.

 

Ilotulitteet
Poikkesimme viime joulukuussa Floridassa ilotulitekaupassa ja kaikenlaisten räjähteiden ystävänä olin lentää järkytyksestä takamukselleni. Kun Suomessa lyödään tykinjyskyjä pakettikaupalla matkaan kaupanpäällisinä, maksavat täällä pikkupapatitkin kolmekymppiä paketti. Oikeat raketit taas maksavat kappaleelta helposti yli kuusikymppiä, joten tyydyin ostamaan itselleni paketin jättitähtisadetikkuja, kympillä.

Ihan tavallinen tuoksukynttilä, 29,99 taalaa + verot.

 

Kynttilät
Kynttilät ovat selvästi parempituloisten ihmisten ilo, ainakin mitä voi päätellä hintalapusta. En nyt tarkasti muista mitä kynttilät maksavat Suomessa, mutta epäilen etteivät ne kuitenkaan maksa yli kahtakymmentä euroa kappaleelta. Toki täältäkin saa kynttilöitä halvemmalla, kun tietää mistä hakea (Home Goods, World Market, CVS…), mutta sisutusliikkeissä hinnat ovat naurettavan korkeat.

Muutamat ruoka-aineet
Ruokaostoksia tehdessä on tullut vastaan monia aivan käsittämättömiä asioita, jotka ovat vielä kalliimpia kuin Suomessa. Näistä esimerkkinä vaikkapa ruisjauhot, joita on paitsi vaikea löytää, ne myös maksavat melkoisen paljon. Myös kahvi on pääasiassa kalliimpaa kuin Suomessa (paketin keskihinta siellä 8-9 taalan paikkeilla), juusto on vähintäänkin samaa hintaluokkaa kuin Suomessa, samoin kala, paitsi purkkitonnikala josta saattaa joutua maksamaan lähes viisikin taalaa purkilta. Myös suomalaisen saliaktiivin perusruokavalioon kuuluva rahka on täällä Amerikassa niin harvinaista herkkua, että ainoa kauppa joka lähitienoolla sitä myy (Whole Foods), nyhtää pienestä purkista lähes seitsemän taalaa.

Parempien ihmisten ruokaa. Eli pieni purkki rahkaa, 6,99 taalaa.

 

Tokihan kaikki on aina suhteellista. Mikä on toiselle kallista, on toiselle halpaa ja toisinpäin. Muistan aikoinaan muiden maahanmuuttajien kanssa englannintunneilla käydessäni, kuinka Meksikosta tullut nuorimies valitteli Kalifornian bensanhintaa kohtuuttoman korkeaksi kotipuoleen verrattuna. Minä taas suomalaisena nauroin melkein ääneen joka kerta Hummerin tankkia täyttäessäni.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.