Näin treenaaminen vanhentaa

Tämän kertaisen, melko iltapäivälehtimäisen otsikoinnin selittää Iltalehdestä lukemani artikkeli, jossa listattiin leikkimielisesti erinäisiä vanhuuden oireita. Naureskelin miehelleni, että katsotaanpa nyt mistä sitä sitten joku päivä tietää tulleensa vanhaksi, kun numeroihin ei meidän kummankaan kohdalla ole selvästikään luottamista. Hymy kuitenkin hyytyi, kun listan edetessä kävi nopeasti selväksi, että vanhuus on pesiytynyt tähän perheeseen jo hyvän aikaa sitten. Nyökyteltyäni lähes jokaisen vanhuusoireen kohdalla, tajusin ennenaikaisen vanhentumisen johtuvan jostain ihan muusta kuin iästä, treenaamisesta.

 

Mutta mennäänpä sitten niihin vanhuuden oireisiin:

Jäykkyys
Matalista tuoleista ja esimerkiksi sängystä nouseminen aiheuttavat vanhuuden myötä hankaluuksia raajojen jäykistyessä. Jos mittarina on jäykkyys, heräsin tällä viikolla parina aamuna vähintään satavuotiaana. Jouduin venyttelemään sängyn laidalla hyvän tovin yön aikana jäykistyneitä pohkeita, ennen kuin sain otettua ensimmäistäkään huteraa askelta.

Huokailu
Vanhetessaan ihmiset ryhtyvät huokailemaan kyykistellessään ja kumarrellessaan. Voin vaikka vannoa, että joka kerta sohvalta vaivalloisesti alas kierähtäessäni tai lenkkareiden nauhoja solmiessani päästän yhteen purtujen hampaiden välistä tuskaisen sihahduksen.

Hiustenlähtö
Vanhuuden myötä hiukset menettävät kiiltonsa ja harjaan tarttuu yhä enemmän ja enemmän hiuksia vahvoista hoitoaineista huolimatta. Olen laittanut merkille, että joutuessani huuhtelemaan hikiset hiukseni aamuin illoin treenien jälkeen ja tämän myötä kuivaamaan, harjaamaan, käsittelemään, sitomaan ja letittämään jo muutenkin haurasta luonnonkiharaa tukkaani kahdesti päivässä, irtoaa hiuksia tavallista enemmän. Kaiken poninhäntäilyn seurauksena minulle on esimerkiksi ilmestynyt otsatukka, jota en muista itselleni leikkauttaneen.

Karvoitus
Kulmakarvojen trimmaus ja leuan alle ilmestyneiden karvojen nyppiminen on vanhenevalle ihmiselle arkipäivää. Ylipitkiä kulmakarvoja olen trimmaillut jo vuosikausia, mutta leuan alle ilmestyvä karvoitus on vielä toistaiseksi antanut odotella itseään. Toivotaan, ettei Amerikan proteiinijauho muuta asiaa.

Vaivoista puhuminen
Vanhojen ihmisten puheenaiheet ajautuvat yhä useammin erilaisten vaivojen ja niiden hoitojen ympärille. Koska perheeseemme kuuluu niin selkävammainen kuin keuhko- ja polvivammainenkin, tulee erilaisia kolotuksia spekuloitua tämän tästä, yleensä romanttisesti vierivieressä kylmägeelipussit selän alla köllötellen. Myös salilla treenikavereiden kanssa kuulumisia vaihtaessa puhumme usein sen hetkisistä lihasjumeista ja vaihtelemme erilaisia itsehoitovinkkejä.

Unohtelu
Ikääntyvät ihmiset tuppaavat unohtelemaan nimiä ja silmälasit katoavat otsalle tämän tästä. No, minä en vielä unohtele nimiä enkä edes kadota tavaroita, mutta miten ihmeessä sitä muistaisi ottaa kaikki lisäravinteet, vitamiinit, pillerit ja pulverit ajallaan? Yksi nappula pitää ottaa tyhjään vatsaan, toinen vasta ruoan jälkeen, yhtä ainetta riittää kerta-annos, kun taas toista pitäisi muistaa ottaa peräti kolmesti päivässä.

Uni
Vanhat ihmiset tarvitsevat yhä enemmän unta ja siksi heille maistuu usein myös pienet päiväunet. Mikäli minulle suinkaan jää aikaa treenaamiselta, töiltä, bloggaamiselta ja alituiselta syömiseltä, ummistan mielelläni silmät hetkeksi ennen iltatreenejä. Mitä enemmän treenaan, sitä enemmän tarvitsen unta, mutta aamuisin yli auringonnousun nukkuminen on mielestäni hyvän treeniajan haaskausta.

Selkäkivut
Vanhukset alkavat automaattisesti varoa selkäänsä ja keskustelu kääntyy usein niska- ja hartiajumeihin. Kovasti kuulostaa tutulta tämäkin oire. Liikkeeni muuttuvat puolihuomaamatta varovaisiksi aina kovaa selkätreeniä seuraavina päivinä. Pyykkikoneelle kumartuessa nojaan automaattisesti kädellä koneen etureunaan enkä liiemmin imuroidessa kumartele sängyn alle.

Ikä-ihminen punnertaa.

 

Kun tilanne on jo karvan päälle kolmekymppisenä tällainen, niin en uskalla edes kuvitella minkälainen kehäraakki mahdan olla kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Mitenkäs te muut treenaajat, tunnistatteko itsessänne ennenaikaiset vanhuuden oireet?

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.