Ei enää munaton

Minua on toisinaan moitittu lapselliseksi vakavien ihmisten toimesta, minä kun kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä jouluna tulee olla lahjoja ja pääsiäisenä yllätysmunia. Nyt kun pääsiäinen taas kolkuttelee ovella ja olen pikkuhiljaa ripotellut pääsiäiskoristeita sinne tänne, palaan muistoissani lapsuuden pääsiäisiin, jotka vietimme siskoni kanssa mummolassa. Sulavan lumen muodostamia puroja, pajunkissojen hakureissut papan kanssa, rairuohoa, kymppimämmiä, munien maalausta, pääsiäishömpötyksiä (mummon termi pääsiäistipuille)ja mikä parasta – mummon piilottamien yllätysmunien etsintä. Mummolla oli tapana valmistautua pääsiäiseen kasalla suklaamunia, joita hän sitten aamutuimaan piilotti kirjahyllyyn, kukkapurkkeihin, saappaisiin, huonekalujen alle ja taulujen päälle meidän lasten vielä nukkuessa. Kun puurot ja vellit oli syöty, alkoi etsintä, jossa vierähti helposti koko aamu, sillä munia oli paljon ja mummo ovela. Tuo neljän päivän loma mummolassa oli täynnä riemua, yhdessä puuhailua ja munista löytyneillä minileluilla leikkimistä.

En ole erityisen uskonnollinen ihminen ja pääsiäisen varsinainen merkitys ristiinnaulitsimisineen ja ylösnousemuksineen tuntuu hieman karskilta, vakavalta ja synkeältä verrattuna siihen, kuinka minä pääsiäisen koen. Minulle pääsiäinen on iloisia muistoja lapsuudesta, miniloma arjen keskellä, kevään juhlaa, hyvää ruokaa ja… no, niitä yllätysmunia. Tämän vuoksi viimeiset vuodet ovatkin olleet minulle haikeita. Harva nimittäin tietää, että yllätysmunat ovat Yhdysvalloissa kiellettyjä eikä pääsiäisenä ole edes ylimääräisiä vapaapäiviä. Olen yrittänyt hakea lapsuuden pääsiäistunnelmaa pääsiäiskoristeilla, mutta ei se vaan ole sama, kun munat puuttuu. Toki meillä Yhdysvalloissakin on suklaamunia, mutta niiden sisältä puuttuu se koko munan juju, yllätys. En tiedä montako kuolemaan johtanutta onnettomuutta yllätysmunat ovat USA:ssa aiheuttaneet, mutta joka tapauksessa niiden myynti on kielletty vaarallisuutensa vuoksi.

Löysimme kotikaupungistamme jokin aika sitten ruokakaupan, joka on erikoistunut mm lähi-idästä tuotuihin elintarvikkeisiin. Ja kuinka ollakaan, tuon kaupan valikoimiin ilmestyi muutama viikko takaperin rairuohon ja pajunkissojen lisäksi ihan oikeita yllätysmunia! Laittomiahan nuo munat varmasti ovat, minkä lie nimikkeen alla maahan tuotu, mutta voi riemua! Pääsiäinen on pelastettu! Nyt vielä rairuohot itämään ja mämmiyritelmä tekeytymään niin tiedossa on tänä vuonna ihan oikea pääsiäinen ja kyllä, olen kertakaikkisen lapsellisen innoissani.

 

Mitenkäs te muut, onko lapsenmielisyyttä vielä sen verran jäljellä, että pääsiäiseksi on pakko hankkia Kinder tai pari? Ja onko siellä joku, joka on onnistuneesti valmistanut mämmiä Yhdysvalloissa? Mämmin valmistamisen osalta kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.