Mankeli

Kun pääsimme viime kesänä muuttamaan vihdoin ja viimein uuteen kotiin, rohkenin pyytää ennakkoperinnöksi äitini vanhaa mankelia, josta olin salaa haaveillut jo vuosikausia. Sen suurempia neuvotteluja ei pari vuosikymmentä tyhjänpanttina seisseen vempeleen omistussuhteen vaihdokseen vaadittu, ja niin tuo 70-luvun värinen kone löysi uuden elämän kodinhoitohuoneemme pöydältä.

Ja ette kuulkaa usko miten mahtava tuo vehje on!

080317_1080317_2

Sen lisäksi, että mankelointi itsessään on terapeuttista ja mankeloituihin lakanoihin pujahtaminen lähes taivaallista, ei monikaan asia tuota tällaiselle järjestysnatsille sellaista nautintoa kuin siistit liinavaatekaapit. Rakastan siistejä pinoja, mutta inhoan silittämistä, joten pyrin mankeloimaan kaiken minkä mankeli vaan voi sisäänsä niellä – liinavaatteet, pöytäliinat, koristetyynyjen päälliset sekä verhot. Eikä tässä vielä kaikki. Koska minä oikeasti pidän mankeloinnista ja olen ehkä vähän neuroottinenkin, mankeloin myös ohuemmat keittiöpyyhkeet, leivontaliinat sekä kyllä – jopa saunan persaluset.

080317_4

Nyt kun olen oikein mankeloinnin makuun päässyt, tuntuu ihan hullulta, että Iltasanomat on listannut mankelin yhdeksi lähinnä museoon kuuluvista asioista. Päinvastoin, sanon minä. Mankelin kuuluisi olla joka kodin vakiovaruste, siinä missä pyykkikoneen ja kuivausrummunkin.

080317_3

Todennäköisesti olen kyllä maailman ainoa ihminen, joka mankeloi saunan istuinaluset, mutta en kai sentään ole ainoa nuoremman sukupolven edustaja, jonka kodista löytyy mankeli? Enhän?

 

 

25 kommenttia artikkeliin ”Mankeli

 1. Et ole yksin! Olen jo useamman vuoden haaveillut siitä että sitten kun olen iso ja rikas ja minulla on kodinhoitohuone, hankin mankelin. Ja oikein ison että mahtuu varmasti kaikki mahdollinen.

  Tykkää

 2. Kyllä löytyy täältäkin mankeli! Retrovihreä Upo, aika samannäköinen kuin tuo sinun laitteesi. Ihan paras!

  Tykkää

 3. Retroa ei ole, mutta uusi mankeli ostettiin kun taloomme muutettiin ja khh rempattiin. Mankelitaso oli ehdoton ja suunnittelin kaapit sen mukaan, vähän kaappien tekijä ihmetteli kun halusin mankelitason alle ulosvedettävän ”leikkuulaudan” mutta se on loistoapu viikkauksessa! Ja kyllä, mankeloin laudeliinat, keittiöpyyhkeet ja kaikki mahdolliset liinavaatteet pöytäliinoineen.

  Tykkää

 4. Meillä on taployhtiössä mankeli ja voin sanoa, että olen varmasti yksi sen innokkaimpia käyttäjiä. Itse mankeloin myös laudeliinat ja keittiön käsipyyhkeet. Mankeloidut lakanat ovat ihan parhautta. ❤

  Tykkää

 5. Täällä kans yksi ahkera mankeloija! Taloyhtiön pesutuvassa olen yleinen ihmetyksen kohde kun jaksan mankeloida. Myös äitini on jopa turhan innokas mankeloija, kerran se kokeili mankeloida froteepyyhkeet, voin kertoa tuli koppuraisia pyyhkeitä, en suosittele. Mutta mankeloidut lakanat, euforiaa niin pienellä vaivalla!

  Tykkää

 6. Minä sain juuribviikonloppuna mummulasta mankelin 😊👍 Vähän harmi on, etten saa sillä yhtä sileää kuin silittämällä.

  Tykkää

 7. Muistan vastaavan mankerlin, tosin sinivalkoisen, jo lapsuudesta. Sen tuoksun ja äänen. 🙂
  Itse en ole koskaan mankeloinut, silitän jonkun pöytäliinan joskus vain äärimmäisessä hädässä.

  Tykkää

 8. Et ole ainoa! Meiltä löytyy samanlainen mankeli punaisena, miehen isovanhemmilta meille jäänyt. 🙂 oon samalla tavalla neuroottinen, lakanat pitää olla näteissä pinoissa ja keittiöpyyhkeitäkin on tullut mankeloitua..

  Tykkää

 9. Kyllä minäkin taloyhtiön mankelilla mankelilla lakanat, tyynyliina ja keirtiöpyyhkeet. Mahtuu lakanat kun paremmin kaappiin.

  Tykkää

  • Ja sepä se oli täynnä typoja. Tyynyliinat ja keittiöpyyhkeet piti kirjoittaa. Ja mankeli mainita vaan kerran. Pitäisiköhän mennä takasin nukkumaan…..

   Tykkää

 10. Eikä! 😀 Just tänään mies haaveili lakanoiden silittämisestä ja vannoin hänelle, että mikäli meillä ikinä on sileät lakanat se ei oo mun tekosia! 😀 Katsotaanko muuttuuko mieli, kun pääsee testaamaan (jos se mies pitää sanansa) oikeesti sileitä lakanoita. Kuulemma niin mukavat iholla.

  P.S. Kirjoitat niin hyvin, että klikkasin auki Mankeli-postauksen. Ja kommentoinkin vielä. Nice!

  x Charlotta
  http://charlottaeve.com

  Tykkää

 11. Olen haaveillut taloyhtiön mankelin koeajosta jo pidemmän aikaa. Tee Ohjeet mankelointiin -postaus! Täällä olisi innokas lukija. 🙂

  Tykkää

 12. No ei ole omena (tytär) kauas puusta pudonnut. Täällä nimittäin äitisi silittää saunan persaluset, t-paidat ja joskus jopa puuvillaiset sukatkin ym kaiken mahdollisen pyyhkeistä, tyynyliinoista, verhoista tai pöytäliinoista puhumattakaan, ei sentään lakanoita vaikka sekin on joskus käynyt mielessä. Niin se on, että ken mankeliin tai silitysrautaan tarttuu hän siihen hukkuu vai miten se meni…

  Tykkää

 13. Komia on mankelisi! Ei, minulla ei ole sellaista enkä ole koskaan sellaista käyttänytkään (vaikka olen jo lähes 50v). En kyllä jaksa silitelläkään lakanoita, yritän vain siististi viikata puhtaat lakanat kaappiin. Ei se ole sama, tiedän kyllä. Laiskuus taitaa ottaa vallan..

  Tykkää

 14. Mun äiti mankeloi myös kaiken mahdollisen, laudeliinatkin tottakai! Se on minullekin itsestään selvää kun joskus heillä ollessa auttelen ja mankeloin. Itselläni ei mankelia ole kun ei ole sille tilaakaan. Ehkä joskus vielä jos asun talossa jossa on iso kodinhoitohuone… Mankelisi on muuten tosi hieno!

  Tykkää

 15. Hei! Kiva lukea, että joku toinenkin mankeloi jopa saunan pyllynaluset 😀
  Minä olen myös perintömankelin onnellinen omistaja. Mankeli on yksi harvoista kodinkoneista, josta en luopuisi mistään hinnasta.

  Tykkää

 16. Oioi, mä niin laittaisin mankelin jos sellainen meille mahtuisi. En varmaan koskaan ehtisi/jaksaisi sitä käyttää, mutta sileät petivaatteet…. Ihanaa! Nyt tulee kuivausrummusta välillä semmosta ryppykasaa, että huhhuh!

  Tykkää

 17. Täälläkin ahkerassa käytössä taloyhtiön mankeli, jopa enemmän miehen kuin minun toimesta. Ja tottakai mankeloidaan pyllynalusetkin 😀 Niin paljon on saatu isovanhemmilta perintöliinavaatteita, joita on pidetty hyvässä kunnossa, että ei kehtaa olla mankeloimatta

  Tykkää

 18. Silitysrautaa ei meillä paljon käytetä, mutta mankelia kyllä joka viikko ja varsinkin silloin, kun on pyykkipäivä. Sinne menevät kaikki mahdolliset liinavaatteet, pyyheliinat, ym., minkä vain ylipäätään voi mankeloida. Et ole, Anne, siis läheskään ainoa, kuka ko. konetta käyttää.

  Onpa meikäläisen mukana lähtenyt pari vuotta sitten Upon M730 Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta Dubaihinkin, koska sieltä ei mankeleita löydy ja kanadalaiset naapurimme, jotka eivät olleet koskaan aikaisemmin mankelia nähneet, luulivat sitä koneeksi, millä voi tehdä pastaa.

  Tykkää

   • Älä muuta sano! Voisihan sitä tietysti joskus kokeilla, minkälaista pastaa sillä saisi aikaiseksi. Luulisi sen olevan ainakin tarpeeksi ohutta.

    Olen muuten useammin kuin kerran joutunut esittelemään Dubaissa mankeliamme, kun ei porukalla ole ollut hajuakaan, mitä sillä tehdään.

    Tykkää

 19. Iselläni oli muuten samalainen mutta punainen! Nukyisin on semmonen päytämalli en muista merkkiä! Itsekin mankeloin melkein kaikki mitkä voi! Tykään ehdottomasti mankeloinista pyykin jälkikäsittelyssä! Itse pesen pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella tykään pestä pyykkit näin!

  Tykkää

 20. Haaveilen mankelista joka ikinen viikko kun on lakana/pyyhe-pyykkipäivä ja sen silittämisen ja kaappiin pinomisen aikana vasta haaveilenkin mankeloidun suorista pinoista. Ei tuollaiset kuulu museoon! …mahtaisko Kaliforniasta löytyä tuollainen?

  Tykkää

  • Tuskinpa loytyy Kalifornian kaupoista.

   Mankeli on kasittaakseni pohjoismainen keksinto enka ainakaan omakohtaisesti ole tormannyt siihen missaan muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa.

   Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.