Tutkimus paljastaa hyvän parisuhteen salat

Oletko koskaan miettinyt, mikä edellisessä suhteessasi meni pieleen? Entä miksi nykyisen kumppanisi ilmestyminen vuoteeseesi ilta toisensa jälkeen saa sinut voimaan pahoin? Ahdistaako? Eipä hätää! Kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä paljastaa tutkimuksessaan kestävän parisuhteen salat. Lopeta siis peilikuvasi kuulustelu, ota tukeva ote tuolinsyrjistä ja valmistaudu kohtaamaan nämä yllättävääkin yllättävämmät faktat onnellisten parien taustalla:

Tutkimuksen mukaan onnellisessa parisuhteessa puolisot ilahduttavat toisiaan.

Vau, kukapa olisi uskonut?!

Salaisuus nro 1:

Puolisoiden tulee hyväksyä toisensa

No shit!? Tottahan kumppaniksi kannattaakin valita se, joka elämäntavoiltaan ja ajatusmaailmaltaan on lähtöisin toiselta planeetalta. Jos et ole vielä tiedostanut, niin juuri tästä, puolison ominaisuuksien hyväksymättömyydestä, aiheutuu se kuuluisa nalkutus. Olisin voinut kertoa ilman tutkimustakin, että loputon nalkutus kaataa suhteen kuin suhteen.

Salaisuus nro 2:

Puolisot löytävät arjen aarremaan ja iloitsevat arjen pienistä asioista

Kauhean nätti termi tämä arjen aarremaa, mutta mitä se sitten tarkoittaa? Kyllähän sen maalaisjärkikin sanoo, että jos puolisoista toinen tahtoo joka päivä kuun taivaalta vaivautuakseen näyttämään iloiselta, alkaa hyvin nopeasti tehdä mieli toimittaa tämä puoliso raketilla sinne kuuhun ihan pysyvästi. Ei mikään ole niin mahtavaa kuin sohvalla yhdessä möllöttäminen ilman, että tarvitsee koko ajan yrittää. Oliko tämä sitten jokin uutinen? No, ei varsinaisesti…

Salaisuus nro 3:

Puolisot ilahduttavat toisiaan käyttäen omaa mielikuvitustaan ja panostaan

Siinä vaiheessa, kun minun on ryhdyttävä ostamaan itse joululahjani, syntymäpäivälahjani ja paistettava itse pannukakkuni sunnuntai-aamuksi, voinen kertoa, että suhteemme vetelee viimeisiään. Mielikuvitukseton ja apaattinen kumppani tekee parisuhteen lisäksi koko elämästä tylsää ja tasapaksua. Eipä erityisen yllättävä tieto ollut tämäkään.

Salaisuus nro 4:

Kumppanit pysyvät päätöksessään rakastaa

Hmm? Onpas huonosti ilmaistu. Liekö tutkija olisi halunnut sanoa, että kumppaneiden tulee ylläpitää rakkautta? Ei kukko käskien laula eikä rakkaus ole päättäväisyydestä kiinni. Rakkaus pysyy hengissä teoilla. Mutta ehkä tutkijat pystyvät rakastamaan päättäväisyydelläkin.

Salaisuus nro 5:

Puolisot arvostavat itseään ja kumppaniaan sekä tukevat omaa ja toisen kehitystä

Miksi jättäisi arvostamatta puolisoaan, kun lähtökohtaisesti tulisi arvostaa kaikkia ihmisiä? Vaikkei puolison toiselle varsinaisesti tukihenkilö tulisi ollakaan, niin kyllä tukeminen ja kannustaminen on olennainen osa toimivaa liittoa. Toki sitä tukemista ja kannustamista kannattaa hakea myös ystäväpiiristä, sillä ei puolisolta voi vaatia jatkuvaa tsemppausta ja valmentajan roolia. Äh, kovin oli itsestäänselvyys tämäkin ”paljastus”.

Salaisuus nro 6:

Kumppanit puhuvat toisilleen

Eikä? Oikeasti? Tarvittiinko tämän oivaltamiseen todellakin tutkimus? Vaikka myönnettäköön, että mieheni varmasti toisinaan toivoisi minun olevan edes hetken vaiti… Tosiasia on se, että ihmisiltä puuttuu kyky vaihtaa ajatuksia telepatian avulla. Avaa siis suusi, tulet taatusti paremmin ymmärretyksi.

Salaisuus nro 7:

Puolisot selvittävät ristiriidat

Tunteiden, ristiriitojen ja mielipiteiden lakaiseminen maton alle on aina virhe. Sinne maton alle ei nimittäin loputtomasti niitä kätkettyjä asioita mahdu ja kun ne alkavat tulla esiin, ei niiden siivoamiseen enää välttämättä riitä edes kahden ihmisen tarmo. Tutkija on muuten unohtanut tässä kohden mainita yhden parhaista keinoista selvittää erimielisyyksiä, sovintoseksin.

Salaisuus nro 8:

Puolisot vastaavat toisiensa odotuksiin

Mitä odotuksia parisuhteelta voi oikeastaan olla? Onnellisuus? Perheen perustaminen? Taloudellinen ylläpito? Siivouspalvelu? Jos tyydyttävän puolison löytäminen tuottaa tuskaa, laske rimaa. Äläkä odota enempää kuin voit itse tarjota.

Näitä toinen toistaan itsestäänselvempiä tutkimuksia putkahtelee esiin tämän tästä. Eikä tämäkään tutkimus tuonut esille mitään, ainakaan itselleni uutta informaatiota. Listataanpa loppuun vielä muutama tutkijan unohtama salaisuus:

• puolisoilla on jokin yhteinen harrastus ja/tai mielenkiinnon aiheet

• puolisot jakavat kotitöitä

• anteeksi nyt vain, mutta tutkija unohti seksin. Sen toimivuutta ei voi liikaa korostaa

• puolisoilla on samankaltainen huumorintaju

Mikä sinun pitkän parisuhteesi salaisuus on? Vinkkejä kehiin!

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.