Mitä opin vuonna 2011?

Kuluneen vuoden jälkeen olen monta kokemusta rikkaampi ja jotain kai olisi pitänyt kaikesta sähläyksestä oppiakin. Siis kirjoitetaanpa ylös tulevaisuutta silmällä pitäen muutama tämän vuoden aikana opittu asia:

Älä suunnittele tulevaisuutta

Tein alkuvuodesta paljon suunnitelmia, enemmän ja pidemmälle kuin olisi pitänyt. Kun suunnitelmat olivat tehtyinä, istuin alas odottelemaan niiden toteutumista. Virhe. Jälkikäteen voisin sanoa, etteivät mitkään tekemistäni suunnitelmista toteutuneet, eivät ainakaan niin kuin alunperin oli tarkoitus. Mattoa kiskottiin jalkojeni alta niin monta kertaa ja niin monesta eri suunnasta, että löysin itseni tämän tästä konttaamasta romahtaneiden suunnitelmieni seasta. Maattuani aikani pitkin pituuttani vastoinkäymisistä lamaantuneena, tajusin lopettaa universumin tahtoa vastaan pyristelyn ja heittäydyin virran vietäväksi. On ollut helpotus huomata, kuinka paljon helpompaa elämä on ilman tulevaisuuden suunnittelun aiheuttamaa jatkuvaa stressiä ja pettymyksiä. Tästä eteenpäin keskityn enemmän haaveiluun, kuin orjalliseen suunnitteluun. Elämä kuljettaa omalla tahdillaan kohti oikeaa suuntaa, suunnittelemattakin.

Vältä odottelua

”Sitten kun” -ajattelu on suurinta ajanhukkaa mitä ihminen voi tehdä. Koko alkuvuoteni kului odotellessa jotain tapahtuvaksi ja jatkuvalta odottamiseltani unohdin kokonaan sen olennaisen, elämisen. Vaikka tulevaisuudessa häämöttäisi loma, vapaa viikonloppu, ystävien vierailu tai mitä tahansa muuta, ei pitäisi koskaan jämähtää odottelevaan olotilaan, jossa valut päivästä toiseen tekemättä mitään. Arkikin on elämisen arvoista, ei vain erikoistilanteet ja viikonloput.

Luota perstuntumaan

Oikeastaan kuuluisa perstuntumani ansaitsisi aivan oman artikkelinsa. Joka tapauksessa, olen oppinut kuuntelemaan itseäni tänä vuonna entistäkin paremmin. Jos joku asia tuntuu hyvältä tai sitten pahalta, ilman että se on järjellä selitettävissä, on asia todennäköisesti juuri niin kuin vaistoni sanoo. On helpottavaa, kuinka katastrofin keskelläkin minulla voi olla vahva tunne siitä, että kaikki järjestyy. Samainen perstuntuma pätee niin ruokavalioon, liikuntaan kuin nukkumiseenkin. Syön sitä mitä mieleni tekee, harrastan sitä mitä sillä hetkellä huvittaa ja nukun niin paljon, kuin nukuttaa. Kroppani kyllä kertoo minulle mitä tehdä seuraavaksi tai olla tekemättä.

Unohda ennakkoluulot

Tämän asian olen toki tajunnut jo aikaisemminkin, mutta mennyt vuosi on muistuttanut minua asiasta tämän tästä. Olen tänä vuonna yllättynyt useita kertoja positiivisesti niin ihmisistä kuin paikoistakin, joista minulle on kerrottu vain negatiivisia asioita. Voin vaikka vannoa, että olen yleensä melko hyvä olemaan tuomitsematta ihmisiä tutustumatta heihin ensin. Silti joskus minäkin ryven ennakkoluuloissa ja jännitän ihmisten tapaamista vain sen takia, että kuvittelen etukäteen heidän olevan tietynlaisia mitä eivät sitten oikeasti edes ole. Älä siis usko lehtiä, kuulopuheita tai kateellisten panettelua. Ole avoimin mielin kaikkia ja kaikkea kohtaan.

Tee asioita joista olet haaveillut

Järjestä aikaa haaveiden toteuttamiselle. Jos haluat lukea jonkin kirjan, lue. Jos olet haaveillut ompelutöiden tekemisestä, ompele. Jos olet aina halunnut oppia espanjaa, opettele. Minä keksin, että haluan kirjoittaa ja minähän kirjoitan. Välttelin kirjoittamisen aloittamista pitkän aikaa vain, koska ajattelin, etten minä kuitenkaan osaa niin hyvin kuin muut. Onneksi uskaltauduin aloittamaan, sillä nyt pidän kirjoittamistani tärkeimpänä saavutuksenani tänä vuonna. Yksikin aidosta mielenkiinnosta tehty asia voi antaa enemmän, kuin neljänkymmenen vuoden ura työpaikassa, jossa et koskaan viihtynyt.

Ole positiivinen

Tätä ei oikeastaan voi perustella muuten kuin siten, että positiivinen ihminen on onnellisempi kuin negatiivinen.Asiat sujuvat helpommin positiivisella asenteella ja positiivisuus tarttuu!

Näillä neuvoilla pitäisi yhden jos toisenkin selvitä helposti tulevista vuosista. Ota rennosti, anna elämän kuljettaa, muista unelmoida, pidä mieli avoimena ja ennen kaikkea – tee niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Ihanaa Uutta Vuotta jokaiselle lukijalle!

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.