Ketä tässä pitäisi äänestää?

Facebook on alkanut salakavalasti täyttyä vaali-linkityksistä, ehdokkaiden fanisivuista, kiihkomielisten väittelyistä ja tietämättömien valistamisesta. On tullut aika valita uusi presidentti. Hänet, jonka kättelykestävyydelle ei löydy vertaista.

Paavo ampuu kovilla. Se varmaan tietää, että olen heikkona mukeihin

(kuva: www.vayrynen.com

Mutta mitä muita ominaisuuksia tulevalta presidentiltä sitten vaaditaan, kuin kättelykestävyyttä ja taitoa järjestää kansakunnan suurimmat kakkukahvit? Myönnän avoimesti olevani poliittisesti aktiivisen sukuni häpeäpilkku, se taiteilija-renttu, joka ei tiedä politiikastakaan tuon taivaallista. Mutta sen verran ymmärrän minäkin, että niiden paljon kohuttujen aatteiden lisäksi pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös ominaisuuksiin. Kyllä jokaisella aatteita on, mutta monellako riittävät ominaisuudet tehtävän suorittamiseen? Pitäisi olla sosiaalinen, innostunut, sopivan jämpti, mutta silti valmis kuuntelemaan myös ne eriävät mielipiteet. Mistä ne ominaisuudet sitten selviävät? Eivät ainakaan perus-vaalikoneista, sillä ne tuntuvat pureutuvan tiukasti aatteisiin. Tähän vaalien loppumetreille tarvittaisiinkin sellainen vanha kunnon Tuttu juttu -tyyppinen show-esiintyminen.

No, kai niillä aatteillakin on jotain merkitystä. Omissa sfääreissä pyöriskelevä ehdokas on helppoa löytää vaalikoneiden avulla. Rasti ruutuun ja tiedät hetkessä ketä äänestää. Helsingin Sanomien vaalikoneen etusivu tosin kertoo, että ihmiset eivät suinkaan aio äänestää sitä ehdokasta, jonka vaalikone heille arpoi. Eikä mikään ihme, sillä vaalikonetulosten lisäksi ihmiset perustavat päätöksensä omille näkemyksille, henkilökohtaisille suosituksille ja vaalimainonnalle.

Okei, okei. Mutta ketä minä sitten äänestäisin? Omia näkemyksiä asiasta minulla ei ole, paitsi että sillä kävelijällä saattaisi olla myös vahva kättelykunto, Paavo näkee samalla kertaa sekä oikealle että vasemmalle ja Sauli seurusteli julkisesti entisen alusvaatemallin kanssa. Vaalimainoksia ei Orange Countyn kadunvarsiin ole vielä ilmestynyt, joten pelkän kuvan perusteellakaan ei tänä vuonna pysty äänestämään. Haastatteluja netistä löytyy kyllä pilvinpimein, mutta niissä kerrotaan niin kovin vähän siitä, millainen ehdokas on ihmisenä. Mitä niillä aatteilla on lopulta väliä, jos ihminen on mätä? Tai mitä väliä inhimillisyydellä on, jos aatteet ovat pielessä? Vaihtoehdokseni jää siis päätöksen perustaminen a) vaalikoneelle tai b) suosituksille.

Kysymys kuuluukin, tulisiko minun, täydellisen tietämättömänä poliittisista asioista, perustaa päätökseni vaalikoneen suoltamaan tulokseen vai toisen, enemmän politiikasta tietävän ihmisen tekemään suositukseen? Vai saako poliittisesti idiootit jättää äänestämättä kokonaan?

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.