Riidellään kuin aikuiset

Kaksi pikkutyttöä istuu lattialla ja leikkii Barbieilla. Yksi nukeista on molempien suosikki. Se, jolla on pitkä, vaalea ja suora tukka ja jonka kasvot ovat paljon nätimmät, kuin muilla. Kumpikin tytöistä haluaisi leikkiä juuri tuolla nukella muiden Barbieiden katsoessa muovisilla silmillään avuttomina vierestä. Koska riitoja ei sen ikäisenä ratkaista sanallisesti, ryhtyy toinen tytöistä kiskomaan nukkea jaloista ja toinen päästä. Surullisen”plop”-äänen jälkeen kumpikin tytöistä saa nukesta osansa; toinen irtonaisen pään ja toinen päättömän vartalon. Kiva leikki päättyy kahtiarevityn Barbien hautajaisseremoniaan. Myöhemmin illalla äiti toteaa vahinkoja tarkastellessaan, että kyllä tuossa iässä pitäisi jo osata riidellä vähän aikuismaisemmin.

Aikuismaiseen välienselvittelyyn kuuluu selkeä artikulointi kuuluvalla äänellä

Nyt reilut 20 vuotta myöhemmin, minä tiedän jo melko hyvin, mitä aikuismaisesti riitely tarkoittaa ja toivoisin, että voisin palata takaisin aikaan, jolloin erimielisyydet ratkottiin repimällä lelut kahtia. Jokaisella aikuisella on oma persoonallinen tapansa osoittaa mieltään ja suuttumustaan toista kohtaan. Suosituin, ja todennäköisesti parhaiten viestin perille vievä keino, on verbaalinen sanansäilä, jolla yritetään kilvan osua toista kohtaan, johon sattuisi eniten.

Tyhmä, saatanan idiootti, sika…!

Tehostaakseen sanallista viestintää, yllättävän moni riitapukareista yltyy kinastelun tuoksinnassa sinkoamaan tavaroita maata kiertävälle radalle ja paiskomaan ovia irti saranoiltaan. Olen myös kuullut tarinoita, joissa pariskunta viskoo toisiaan ruoalla.

Ja vittu mä en sit ainakaan noita jälkiä siivoa!

Joskus ei vaan löydy sanoja. Silloin turvaudutaan mykkäkouluun, joka voi kestää aina tunneista useisiin päiviin. Mykkäkoulun päätyttyä vaihdetaan taktiikkaa ja siirrytään useita vuorokausia kestävään nalkutus- ja paasausvaiheeseen, joka päättyy vasta heikkohermoisemman henkiseen sortumiseen ja periksi antamiseen.

Mä en puhu sulle enää ikinä, mutta jäkäjäkäjäkäjäkä…

Samalla tavalla, kuin lastenkasvatuksessa käytetään uhkailua ja kiristystä, käytetään niitä myös aikuisten riitoja ratkoessa. Selibaatilla uhkailu on toteutuessaan riskialtis, mutta myös tehokas keino saada kumppani toisiin aatoksiin. Myös erolla uhkailu on yleistä, mutta saattaa helposti muuttua sanoista teoiksi, paitsi jos samaan hengenvetoon muistetaan kiristää epäreilulla omaisuudenjaolla.

Me ulkosuomalaiset olemme kehittäneet aivan omanlaisemme tavan riidellä. Me pakkaamme dramaattisesti matkalaukun ja uhkaamme muuttaa takaisin Suomeen. Vaihtoehtoisesti voimme myös uhata toisen osapuolen lähettämisellä takaisin kotimaahan. Näppärää, vaikkakin nuo sanonnat menettävät tehonsa heti, kun olet tarkistanut paljonko ne lentoliput taas maksoivatkaan.

Miten aikuismaisesti teillä riidellään? Vinkkejä kehiin, että saadaan tappeluihin vaihtelua!

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.