Besserwisser, olet ärsyttävä

Siellä hän taas on. Näppäimistö sauhuten korjaamassa ihmisten virheellisiä käsityksiä niin Facebookissa, keskustelupalstoilla kuin blogienkin kommenttibokseissa. Hänen sävynsä on kärkäs, mutta niinhän sen kuuluukin. Ihmisten tulee ymmärtää, että hän tietää mistä puhuu.

Hän tietää kaiken politiikasta ja puutarhanhoidosta. Hän on tutustunut maailman jokaiseen uskontoon ja tietää kuinka ennustetaan kädestä. Hän tuntee syvällisesti ravinto-opin ja korjaa muiden vääriä käsityksiä maailman talouden tilasta. Hän tuntee ydinfysiikan, lääketieteen ja on harrastanut aktiivisesti lähes jokaista urheilulajia, paitsi niitä sellaisia, jotka ovat mielestään ajanhukkaa. Hän maistelee viinejä asiantuntevasti, soittaa kymmentä eri instrumenttiä ja tietää kuinka suunnistetaan maamerkkien avulla. Hän tuntee henkilökohtaisesti kaikki ne, joiden juttusille pääsystä muut vain haaveilevat ja tietää kuinka kasvatetaan täydellisiä lapsia. Hän on mestari keittiössä, aina kun vaan kieltenopiskelulta ja pienkoneen lentämiseltään ehtii. Hän on käynyt maailman joka kolkassa ja tehnyt työkseen kaikkea parturikampaajasta ammattisotilaaseen. Sanojensa vakuudeksi hän vetoaa usein lakipykäliin, yliopistotutkintoihin ja lainaa puheissaan suuria runoilijoita.

Tulen toimeen hyvin erikoistenkin ihmisten kanssa, mutta yhtä ihmistyyppiä en voi sietää. 

BESSERWISSER, OLET ÄRSYTTÄVÄ. 

Melkein jokaisella työpaikalla, jokaisissa perhejuhlissa tai kavereiden bileissä lymyää vähintään yksi kaikkitietävä tunnelman latistaja. Se sellainen, joka ei voi olla osallistumatta keskusteluun tietäväiseen sävyyn, vaikkei tietäisikään aiheesta tuon taivaallista. Pätemään on vain pakko päästä. Kun kerrot penkanneesi oman ennätyksesi, hän on aina penkannut vähintään kymmenen kiloa enemmän. Kun kerrot hankkivasi koiranpennun, hän tietää kertoa, että rotuvalinta on sinulle täysin sopimaton. ”Mitä minä sanoin”, ”asiahan on näin” ja ”olet väärässä” ovat hänen lempilausahduksiaan. Ja niin ihmiset vaihtavat pöytää.

Pienellä provosoinnilla ja kaivelulla selviää yleensä nopeasti, että besserwisserin näennäinen tietämys perustuu enemmän näyttelijäntaitoihin kuin todelliseen tietämykseen. Ja vaikka he jostain jotain tietäisivätkin, on tieto peräisin kansalaisopiston kursseilta tai Oprah Showsta sen sijaan, että taustalla olisi vuosikausien opiskelua, kuten he itse antavat ymmärtää.

Alan nähdä punaista välittömästi, kun kyseinen ihmistyyppi avaa sanallisen arkkunsa. Minä nyt vaan en voi sietää tärkeileviä, muita halventavia ja tyhmänä pitäviä ihmisiä. Enkä toisaalta voi sietää sitä, millaiseksi itse muutun tällaisen henkilön seurassa. Muutun piikikkääksi, uhriaan umpikujaan ajavaksi pedoksi, jonka ainoa tavoite on saada besserwisser puhumaan itsensä pussiin ja katoamaan vähin äänin takavasemmalle. Tai ainakin sitten suutuspäissään estämään viestieni näkemisen Facebookissa. Besserwisser on ihmiskunnan syöpä, joka saa leppoisimmankin ihmisen pinnan katkeamaan.

Rakas besserwisser, kokeilepa laskeutua meidän tavallisten ihmisten joukkoon sieltä kiiltävältä jalustaltasi. Huomaatko? Tuota outoa irvistystä vierustoverisi kasvoilla kutsutaan hymyksi.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.