Miss väärän värinen 2014

Okei, missikisat eivät ehkä edusta sitä viihdettä, jonka parissa mieluiten tyhjentäisin sipsipussin television äärellä, mutta sen verran runsasta on uutisointi Miss America 2014 -kisojen ympärillä ollut, sekä ennen että jälkeen kisojen, että vaikken näitä lihan laaduntarkkailu -kisoja katsonutkaan, tiedän silti mikä kisoissa kansaa puhuttaa.

Alunpitäen tarkoitukseni oli kirjoittaa kisoihin osallistuvasta 23-vuotiaasta Theresa Vailista, jonka ympärillä kohistiin paljon ennen kisoja. Tämä hallitseva Miss Kansas nimittäin on ensimmäinen Miss America -kisoihin osallistuva nainen, joka kantaa suurta ja näyttävää tatuointia. Hymistelin itsekseni miten huvittavaa on, että kisaajat voivat kyllä piikittää ja survoa ihonsa alle yhtä sun toista sinne kuulumatonta, mutta ihon päällä olevasta musteesta nousee hirmuinen kohu. Siksipä ajattelinkin tyytyväisenä, että tatuoidun tytön päästäminen kisaamaan on tälle putkinäköiselle ja melko ahdasmieliselle kansakunnalle pienenpieni askel kohti hyväksyvämpää ja avarakatseisempaa meininkiä.

Hui kauhistus, Theresa Vaililla on väriä iholla.

No, ne kisat sitten ehdittiin kisata ennen kuin sain juttuni kirjoitettua ja voittajan selvittyä syntyi uusi, julmetun suuri kohu. Siinä kisassahan nimittäin kävi sillä tavalla hassusti, että valkoihoisen superblondin sijaan voiton vei intialaista geeniperimää omaava Miss New York, Nina Davuluri. Ja sitten olikin jo aika pyyhkäistä takapuolta sillä hyväksyvällä ja avarakatseisella meiningillä.

Hui kauhistus, Nina Davulurillakin on väriä iholla.

Samalla hetkellä, kun voittaja kruunattiin, täyttyi Twitter rasistisista ja ylenpalttista tyhmyyttä huokuvista twiittauksista. Oikeasti, minua kuvottaa, että näinkin tahmaisella järjenjuoksulla varustettuja ihmisiä asuu todennäköisesti jokunen meidänkin naapurustossamme. Ongelmahan Ninan kohdalla on se, että vaikka hän on syntynyt, kasvanut ja käynyt koulunsa USA:ssa, on hänen ihonsa väärän värinen ja sukujuuret väärällä pallonpuoliskolla. Eikös nämä ihonväri-asiat ja niihin liittyvät ihmisoikeudet jo käsitelty aika monta kymmentä vuotta sitten?

 

Mutta hetkinen, tämähän kuulostaa etäisesti tutulta. Nimittäin kyllähän niitä marisijoita löytyi koti-Suomestakin, kun Lola Odusoga tuli ja pyyhkäisi eloveena-tytöt lavalta Miss Suomi -kisoissa vuonna 1996. Mutta ei siitä tainnut ihan näin suurta rasistista kohua kuitenkaan syntyä. Toisaalta, silloin ajat olivat erit. Ei ollut Twitteriä tai Facebookia, missä jokainen saa huudella mitä sylki suuhun tuo. Mitä luulette, minkähänlaisen vastaanoton Lolan voitto olisi saanut tänä päivänä?

 

Kuvat: täältä, täältätäältä ja Iltalehdestä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Miss väärän värinen 2014

  1. Paluuviite: Liian lihava missiksi | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.