Liian lihava missiksi

Niin on taas valittu Suomen kaunein nainen. Tällä kertaa voiton vei neito nimeltä Rosa-Maria Ryyti. En ole vuosikausiin seurannut aktiivisesti missikisoja, mutta onneksi näistä tuikitärkeistä tapahtumista pysyy kärryillä iltapäivälehtiä selailemalla. Juurikin lehtijuttujen ansiosta olen huomannut, että missikisoihin on viime vuosina astunut kummallinen ilmiö. Kun itse kisojen aikaan lehtien kirjoittelu on vielä varsin siivoa, alkaa kisojen jälkeen käsittämätön loanheitto. Ja korjatkaa toki jos olen väärässä, mutta en muista ennen kuin ihan viime vuosina, että Miss Suomi olisi heti ensitöiksi valinnan jälkeen haukuttu lehdissä liian lihavaksi, paksuksi ja löysäksi.

Tämän päivän Iltalehdessä sanallisen arkkunsa avasi sekä Jutta Gustafsberg että Laila Snellman. Jutan mukaan 63 kiloinen ja 178 senttinen Rosa-Maria huojuu painon ylärajoilla ja on armotta liian löysä ja paksu kansainvälisiin missimittelöihin. Samoilla linjoilla on myös Laila, jonka mielestä tuoreen Miss Suomen tulisi pudottaa painoa ja kiinteytyä merkittävästi. Tarkennetaan nyt vielä, että koska elämme fitness-buumin kulta-aikaa, ei kiinteytymisellä suinkaan tarkoiteta samaa asiaa kuin kymmenen vuotta sitten. Ollakseen kiinteä, tulee rasvaprosentin olla naiselle luonnottoman alhainen. Se mikä ennen oli tervettä, normaalia ja jopa sporttista, on nykyisin löysyyttä ja mielenheikkoutta huoltoasemien pullia kohtaan.

Tiedänhän minä sen mitä Iltalehtikin julistaa. Kilpasisaret Miss Universum -kisoissa ovat toistakymmentä kiloa tuoretta Miss Suomea kevyempiä. Myös ne Miss Suomi -insituutiota pyörittävät tahot tietävät sen. Laila ja Jutta tietävät sen. Kilpailijat tietävät sen ja itse asiassa jokaikinen tietää sen, kuinka radikaalisti ihannevartalokuva on noissa kisoissa vuosikymmenien saatossa muuttunut. Tässä koko suomalaisessa missikuviossa on siis aivan käsittämätön ristiriita.

Miss Suomi -kisoissa etsitään Suomen kauneinta naista, siis sitä sellaista, joka parhaiten edustaa meidän suomalaisten naisihannetta. Tuo naisihanne on vielä toistaiseksi ollut kohtuullisen terve, vaikka media tekeekin parhaansa muuttaakseen ihannevartalokuvan verisuonia pullistelevaksi ihmisbroileriksi. Kun kruunu sitten on laskettu sen suomalaisittain kauneimman naisen päähän, lähetetään voittaja kisoihin, jossa kriteerit ja säännöt ovat kotimaan kisoihin nähden tyystin erit. Ei riitä, että on kaunis ja hoikka. Pitää olla täytettä, lisäkettä ja näyttää kilpaurheilijalta.

Herätäänkö tähän ristiriitaan oikeasti vasta siinä vaiheessa, kun kruunu on jo laskettu voittajan päähän? Että silloin kaikki katsahtavat lavalle, että herranjumala, meidän missihän on kansainvälisiin kisoihin aivan liian lihava! Ei tarvitse olla kummoinenkaan asiantuntija keksiäkseen, että ehkä Miss Suomi -kisojen konseptia kannattaisi hieman tarkistaa. Jos kansainvälisissä kisoissa pärjääminen on tärkeämpää kuin se, että missi edustaa suomalaista naisihannetta, niin mitäpä jos valittaisiin sinne Miss Suomi -kisoihin kisaaamaan niitä kansainväliset standardit täyttäviä Barbieita? Olisihan se huomattavasti reilumpaa, kuin valita missiksi kaunis ja muodokas nuorinainen, haukkua tämä lehdissä liian paksuksi ja patistaa laihduttamaan itsensä luonnottomiin mittoihin. Se nyt vaan on niin, että sama missi ei voi muutaman kuukauden sisällä edustaa sekä suomalaista että kansainvälistä naisihannetta.

Missikisoista aikaisemmin kirjoitettua:
Missin tissit
Missin ihonväri

20 kommenttia artikkeliin ”Liian lihava missiksi

 1. No äläpä! Miksi on pakko valita suorilta tyyppi joka jo lähtökohtaisesti on vääränlainen pärjätäkseen kisoissa. Typerää niinkon kaikkia kohtaan. Jos se voitto just taas ei kiinnosta niin mitäpä väliä sillä sitten on. Mut onnea uudelle missille joka tapauksessa 🙂

  Tykkää

  • On varmaan kohtuullisen kallista lystiä kuitenkin se tytön lähettäminen maailmalle kisaamaan :/ Mun mielestä saisivat olla lähettämättä ja pitää Miss Suomen ihan Miss Suomena.

   Tykkää

 2. Pistää vähän vihaksi muutenkin tuollainen niuhotus, koska onhan se selvää että se universumin kaunein -titteli ei ole kiinni viidestä kilosta. Taitaa olla ihan muut asiat mitkä vaa’assa painaa. Pakkohan sinne joku on lähettää (kai?), mutta kyllähän se on alusta asti selvää ettei siellä elovena-tytöt pärjää.
  Mun mielestä joka vuosi tulee tuota ”liian lihava” -mussutusta ennen universumikisoja. Rohkea olisi se tyttö joka pistäisi vastaan tuolle järjettömyydelle, mutta taitaa ensisijaisesti moisiin kisoihin lähteä vain niitä liian kilttejä tyttöjä…

  Tykkää

  • Siis tuliko tuota lihavuus-mussutusta oikeasti ennen ku Suomeen iski tää hemmetin fitness-buumi? Mä en ainakaan muista :O Jotenkin on vielä niin tökeröä se, että lehdessä tytön ympäryksiä kommentoi juurikin fitness-vaikuttaja. Kertoo aika hyvin tästä nykymeiningistä, että kaiken pitää olla niin jumalattoman fitness tai oot auttamatta fatness.

   Tykkää

   • Kyllä mulla on muistissa takavuosilta ainakin pari lehtijuttua, jossa missimamma on taivastellut samaa asiaa. En muista tyttöjen nimiä enää saatikka dieetin lopputuloksia, mutta Miss Universum -kruunu ei ole tullut lähellekään, joten eiköhän tuo kaakki nimeltä ”viiden kilon kiinteytys” -ole ihan loppuun kokeiltu? 🙂

    Tykkää

 3. Pari huomiota/tarkennusta tekstiisi. 🙂 Ekana, Rosa-Marian sukunimi on Ryyti, ei Ryytilä. Sitten tuohon toiseen kohtaan. Iltapäivälehdissä on tosiaan monet puhuneet laihtumisesta, mutta Rosa-Marian kohdalla kannattaisi puhua enemmän kiinteytymisestä etenkin lantion osalta. Esimerkiksi vatsahan Rosalla on ihan mielettömässä kunnossa, en muista koska viimeksi Suomen missillä olisi vastaavaa nähty! Eikä siihen lantion seutuunkaan mitään järjettömiä muutoksia kaivata, mutta klikkimedia elää sillä, että revitään mahdollisimman värikkäät otsikot ja kukapa olisi siihen parempi kuin tuore Miss Suomi, joka ihmisiä kuitenkin tuntuu kiinnostavan, vaikka muuta väittävät. En nyt jokaista uutista ole lukenut, mutta tuskin kukaan on Rosaa liian lihavaksi tituleerannutkaan..

  Ideaali tilannehan se oli, jos saataisiin Miss Suomi-finaaliin joka vuosi kymmenen naista, joista kenet tahansa voisi lähettää sellaisenaan Miss Universumiin, mutta joka ikinen vuosi Miss Suomi on valmistautunut noihin kisoihin treenamalla sekä esiintymistä että kroppaa. Eikä se ole mielestäni mitenkään huono juttu! Viime vuosina Miss Suomi-organisaatio on nimenomaan tukenut missejään tässä ja tarjonnut apua erilaisten ammattilaisten tasolta kun taas takavuosina mimmeille iskettiin tyyliin lentolippu käteen ja that’s it.

  Ehkä oma kauneusihanteeni on sitten jotenkin epäterve, mutta mielestäni vielä Miss Universum-kilpailijatkin ovat terveen ja kauniin näköisiä esimerkkejä verrattuna vaikka mallimaailmaan. Mutta mallien tehtävähän ei olekaan olla roolimalleja vaan esittää tuotetta. 🙂

  Tykkää

  • Ooops, nimi korjattu, kiitti vinkistä!

   Sitten tarkennuksena tuohon tekstiini, että en niinkään tarkoittanut, että ne Miss Universum -kisaajat olisivat epäterveen näköisiä vaan sitä, että jos luonnostaan yli 60 kiloisen tytön halutaan mediassa laihduttavan lähelle alle 50 kiloista viime vuoden voittajaa, niin se ei kuulosta kovin terveeltä. Paino on niin kamalan yksilöllistä ja toiset vaan on luonnostaan sirorakenteisempia ja siis ihan terveitä.

   Sitä minä vaan ihmettelen, kun Instagram ja kadunkulmat on täynnä suomalaisia tyttöjä, jotka kroppansa puolesta voisi lähettää minä päivänä tahansa sinne kisoihin, niin miten ihmeessä sinne Miss Suomi -kisoihin sitten kuitenkin päättyy ne vähemmän fitness-kissan ja enemmän perinteisen naisihanteen näköiset tytsyt?

   Tykkää

   • Varmaan osittain Miss Suomi-kisojen vanha maine saa aikaan sen, etteivät kaikki potentiaaliset tytöt hae kisaan. Viime vuosinahan kisa ja sen sisältö on parantunut huomattavasti, kun Sunneva Kantola on tehnyt hartiavoimin töitä tuon eteen. Esimerkiksi kiertueen näytökset ovat pääasiassa päiväsaikaan ostoskeskuksissa eivätkö yökerhoissa, tytöt saavat kuukauden ajan oppia eri alojen ammattilaisilta ja saavat mm. viettää viikon Turkissa kuvausmatkalla. Useammassa kommentissa on heitetty ajatusta, että Miss Suomea ei lähetettäisi laisinkaan kv-kisoihin, mutta itse en ole lainkaan tuon kannalla sillä nimenomaan kansainväliset edustukset ovat tytöille se suurin syy osallistua kilpailuun.

    Toinen syy siihen, etteivät kaikki potentiaaliset tytöt osallistu Miss Suomi-kisoihin saattaa olla se, ettei kaikkia kiinnosta julkisuus. Muutama tuhat instagram-seuraajaa on kuitenkin aika pieni määrä verrattuna siihen millaisen huomion ja julkisuuden Miss Suomi perintöprinsessoineen saa. Fitness-kisoissahan saa kisata ja esiintyä, mutta silti lähikauppaan voi mennä rauhassa ja elämää elää ilman julkisuutta. Mun mielestä maailmaan sopii molemmat kisat. 🙂

    Tykkää

  • No kyllä! Juuri näin! Sitä en sitten tiedä, että onko tässä joku sääntöhomma taustalla, että sen kansainvälisiin kisoihin lähetettävän tytön täytyy olla juurikin Miss Suomi. Todennäköisesti kyllä.

   Tykkää

 4. Musta on jotenkin vähän surullista, että tätä imho upeakroppaista suomalaista nuorta naista verrataan noihin latino-Universum-voittajiin, joita ihan tunnetusti leikellään niin paljon kuin sielu sietää. Miksei voisi keksiä vaikka sellaista ratkaisua, että Miss Suomi -kisa pysyisi nykyisenkaltaisena, ja Miss Universum -edustajan etsimistä varten perustettaisiin omat mittelöt? Eiköhän se ”kansainvälisen luokan kaunotar” löytyisi helpommin meiltäkin, jos sallittaisiin implantit, täytteet ja uudet nenät. 🙂 On vähän tekopyhää olettaa, että nykypäivän kriteereitä vastaava Miss Universum saataisiin aikaan vain proteiinipitoisella dieetillä ja tiukalla treenillä.

  Liked by 1 henkilö

  • No tämä onkin toinen asia, joka tökkii armottomasti. Onpa tosi reilua lähettää meiltä kisoihin luomutyttö, kun vastassa on kymmeniä rahalla rakennettuja misukoita. Vaikka toisaalta, mun mielestä on ihanaa, että sinne lähetetään näitä tällaisia missejä kuin meillä nyt on ollut. Ovat ainakin terveempi esimerkki nuorille. Harmi vaan, että täällä kotimaassa sen terveen esimerkin kyllä tappaa nämä lehtikirjoitukset siitä, miten missi onkin liian tukeva 😛

   Tykkää

 5. AI missikisat on pidetty vai? Mulle ei oo oikein koskaan selvinnyt kuka niitä oikeastaan seuraa tai katselee, ja mistä niihin kisoihin riittää osallistujia joka vuosi. Meidän mummu ja pappa katseli missikisoja joskus kun olin lapsi (90-luvun alussa), mutta sen jälkeen en ole enää missikisoihin törmännyt tai niitä seuraaviin ihmisiin. Eiks missikisat oo hiukan ””so last season”? 🙂

  Tykkää

  • No siis on varmastikin last season 😀 Joskus 80-luvulla ja 90-luvulla kuuli vielä random pikkutyttöjen sanovan, että haluavat isona missiksi. 2000-luvulla se toiveammatti olikin sitten muuttunut jo tosiTV-julkkikseksi. Tosiaan, en minäkään ole kisoja katsonut sitten lapsuusvuosien, mutta niin kauan kun luen suomalaisia iltapäivälehtiä netistä, ei voi olla tiedostamatta, että taas niitä kisoja on pidetty 🙂

   Tykkää

 6. Muakin ahdistaa että edes Suomen kauneimmaksi valittu nainen ei ole tarpeeksi kaunis, ei noihin tuleviin kisoihin (ilman implantteja ja leikkauksia) mutta ei myöskään medialle. Onhan tästä uudesta missistäkin ollut jo jos minkälaisia arvosteluita. Mitä kaikkea tämä yhteiskunta oikein naisilta vaatii jos maan kauneinkaan ei ole riittävän kaunis? Nuo painotavoitteet kuulostaa myös ihan älyttömältä, siis jonkun minua 30 senttiä pidemmän pitäisi painaa saman verran kuin minä! Siis kun minäkin olen ihan normaalipainoinen, alle viiskytkiloinen, mutta myös reilu 150-senttinen…

  Tykkää

  • Mun mielestä olisi vielä ihan ok, että ne siellä organisaation sisällä kaikessa hiljaisuudessa tekisivät treenisuunnitelmat ja kaiken mahdollisen valmistelun tulevia kisoja varten. Mutta sitten tämä mediassa kirjoittelu, että näin ja näin paljon pitää pienentyä, kiristyä tai laihtua, on jotain ihan…. no, sairasta. Eniten huolettaa kaikki ne nuoret, jotka muutenkin ovat tämän ylenpalttisen fitness-intoilun myötä enemmän tai vähemmän hukassa sen kanssa, mikä on normaalia ja mikä ei. Minkälaisen kuvan tämä tämmöinen kirjoittelu heille antaa?

   Tykkää

 7. Mua on harmittanut joka vuosi nämä missimittelöt, kun tuomaristo valitsee aina juuri sen elovena-tytön paksuine poskineen ja leveine lanteineen. Ja heti sen jälkeen tyttörukan niskaan pitää lokaa heittää. Miksei ne oikeasti voi valita jo sellaista tyttöä, joka ei ehkä ole kovin suomalaisen näköinen (Lola…), mutta on oikeasti suomen kansalainen ja kaunis jopa ulkomaalaisten silmissä?
  Koska tytön pitäisi edustaa koko Suomen mielipidettä, niin mielestäni voisi järjestää samanlainen äänestys kuin Big Brotherissa tai niissä kaiken maailman laulukilpailuissa. Sitten voisin mukisematta niellä sen, kuka on Suomen kaunein, eikä kenelläkään pitäisi olla nokan kopauttamista edes keltaisessa lehdistössä.

  Tykkää

  • Yleensähän ihmiset kuittaa nämä julkiset arvostelut sillä, että itsepä läksi. Typerää sekin. On jotenkin superitsekästä ajatella, että ihmistä saa retuuttaa ja arvostella loputtomasti sen vuoksi, että on lähtenyt mukaan missikisoihin, että sen ihmisen pitäisi vaan osata niellä kaikki, olla pahoittamatta mieltään ja välittämättä. Vähän kuin meitä bloggaajiakin joskus arvostellaan tosi karmein sanankääntein ja sitten puolustellaan sitä haukkumistaan sillä, että itsehän se kuviaan nettiin tunkee. Kyllä ihmisen täytyy olla tavallisen tunnevammainen jos ei mistään pahoittaisi mieltään.

   Tykkää

   • Just noin,Anne!! Siis miksi aina riepotellaan ja niuhotetaan ja halveksitaan. Siis vaan aivovammainen voisi vaittaa ettei Miss Suomi (tama nykyinen tai kuka tahansa edellisista) ole upea,kaunis, hyva-vartaloinen ja keskiverto kadun kulkijaa kauniimpi nainen. Ja musta pitiaisi olla erikseen Miss Fitness Finland ja naa luonnollisesti kauniit muissa kisoissa.Siis arvaa vaan jos suomalainen nainen laitettais kilpailemaan sellaisia ulkomaalaisia vastaan joille ei ole suurennetty rintoja, teetetty uutta takapuolta, tekokynsia, hiuslisakkeita,Botoxia huulissa ja poskissa,Suomi-Neito voittaisi tietysti.Aaah, taa on ihan sairasta, ma meen ottaan vahan just leivottua pullaa lohdutukseksi. Tuu syomaan,on sita tarpeeksi sullekkin!

    Tykkää

 8. Ciao Anne! Italiassa on juuri se ajatus ja käytäntö, että missi on missi, eli pyöreämpi ja luonnollisempikin kuin malli. Kansainvälisiin kisoihin lähetetään ihan muita tyttöjä kuin Miss Italia, niistä pidetään kisat erikseen. Suomalaisilta missiehdokkailta ottaisin pois myös ne raskaat meikit naamasta ja liian laitetut hiukset. Parikymppiset näyttää kymmenen vuotta vanhemmilta rouvilta.
  Olisivat kauniimpia luonnollisempina. 😊 Mukavaa viikonloppua kesäisestä Italiasta!😊

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.