Mystinen latva-artisokka

Käsi pystyyn, monelleko teistä hassun näköinen latva-artisokka on tuttu vain säilykkeenä? Itselleni ainakin tuore latva-artisokka on aina ollut jokseenkin mystinen kasvis kaupan vihannesosastolla. Mitä sellaisesta voisi valmistaa, onko se hankalaa tai miltä latva-artisokka ylipäätään maistuu ilman etikkalientä?

En edelleenkään ole asiaa tutkinut kovin laajalti, mutta amerikkalaisen ystäväni grillibileissä opin nyt ainakin yhden tavan nautiskella tuosta yllättävän pehmeän makuisesta kasviksesta. Kyseessä on parille hengelle sopiva, terveellinen alkupala, jonka valmisteluun kuluu aikaa pari minuuttia ja kypsennykseen n. 30 minuuttia.

1. Kiehauta tuoreella persiljalla, laakerinlehdillä ja sitruunamehulla maustettu vesi suurehkossa kattilassa. Käytä vettä vain sen verran, ettei se ylety kattilaan laitettavan höyrytysritilän yläpuolelle.

2. Kiehumista odotellessa trimmaa artisokka poistamalla siitä vahingoittuneet ja kuivahtaneet terälehdet. Leikkaa kanta lyhyeksi ja artisokan pää ”auki”. Aseta artisokka kattilaan kanta ylöspäin ja sulje kansi. Höyrytä artisokka kypsäksi noin puolisen tuntia.

3. Nosta artisokka tarjoiluastiaan jäähtymään, sillä kuumana sen maku jää vaisuksi ja käsittelykin vaatisi hansikkaat. Kun artisokka on hieman jäähtynyt, nypätään siitä terälehti kerrallaan irti, työnnetään lehden tyvi suuhun ja vetäistään hampailla sen sisäpinnalla ja tyvessä oleva pehmeä ”liha” irti. Ensimmäisten terälehtien mukana irtoaa yleensä myös hieman vartta eikä sitä välttämättä kannata syödä. Kun terälehdet on nyhdetty irti ja päästään käsiksi itse nuppuun, tarvitaan avuksi hedelmäveitsi. Sieltä nupun sisältä, epämääräisen karvoituksen alta nimittäin löytyy se säilykkeistä tuttu artisokansydän, joka on varsinainen herkkupala!

Yleensä terälehdet dipataan voisulassa, mutta koska perheessämme on ruokarajoite nimeltä dieetti, olemme joutuneet jättämään voisulat välistä. Maistuvaa on artisokka ollut siitä huolimatta!

Opin tässä kaiken ohessa jotain uutta myös itsestäni. Kaikkien näiden vuosien jälkeen minulle viimein valkeni, mikä tarkoitus kahdella jättikokoisella etuhampaallani oikein on (paitsi se, että voi aloittaa reikäleivän keskeltä). Latva-artisokan syöminen tietty! Arvasinhan, ettei evoluutio suotta ole minulle tällaisia jyrsimiä suonut.

7 kommenttia artikkeliin ”Mystinen latva-artisokka

 1. Mä usein katselen näitä kaupassa, mutta kilohinta on Suomessa sitä luokkaa, että huiiiiiiiiii! (lähemmäksi 10 euroa…) Mut kiva tietää, että tuosta yhdestä isosta riittää kahdelle, koska olen usein miettinyt, että kuinka monta älyttömän painavaa mönttiä niitä pitää sitten kahdelle ihmiselle ottaa. 😀

  Tykkää

  • Woooot? Minä ostin näitä alle taalan kappale :O Huh huh. Mutta siis joo, kaksi napostelee yhdestä, mutta ei se nyt ihan vatsantäytteeksi vielä riitä 😛 Mutta alkupalaksi 🙂

   Tykkää

 2. Latva-artisokat ovat meillä koko perheen herkkua, viikonloppuna tein viimeksi! Mä laitoin ne vaan uunivuokaan, availin terälehtiä vähän, lorautin öljyä ja ripsautin suolaa ja annoin olla uunissa tunnin verran. Ihania, kun dippailee vaikka alioliin, mmm…

  Tykkää

 3. Saakohan noita Suomessa ihan tavallisista kaupoista…? En ole koskaan törmännyt koko kasvikseen, mutta nimi kyllä on tuttu 🙂 Voisulan kanssa syötävät kasvikset nyt kuulostaa aina hyvältä, heh heh.

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.