Avocadopuu

Enpä olisi reilut viisi vuotta sitten uskonut, että vielä jonain päivänä istuttaisin pihan perälle avocadopuun. Sen lisäksi, ettei Tuusulan perämetsän kallioisella tontilla olisi avocadopuulla ollut kovinkaan lupaava tulevaisuus, en edes pitänyt avocadon mausta enkä ylipäätään tiennyt kasvaako tuo outo hedelmä puussa vai pensaassa. Mutta niin teki Kalifornia ja meksikolaissävytteinen ruoka tehtävänsä ja tuli päivä, jona löysin itseni lapioimasta kädet rakoilla eteläisen Kalifornian kuivuuden kovettamaan maaperään avocadopuun taimen mentävää monttua.


Itse puun löytäminen ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelin ja toisaalta taas sen hankkiminen oli paljon helpompaa kuin uskalsin edes haaveilla. Koska en ensivilkaisulla löytänyt lähikaupoista kuin sitruspuiden taimia, päätin kokeilla onneani internetissä. Ja kyllä vaan, netistä saa näemmä tässä maassa ostettua lähestulkoon mitä tahansa. Sen lisäksi, että olen tilannut Alaskasta poronlihaa ja suunnitellut customoidun jäätelön tilaamista kotiovelle, olen nyt ostanut myös puun internetistä. Miten siistiä! Hintaa puulle kotiintoimituksineen tuli reilut 50 taalaa. Ei paha.


Kun puuntaimi sitten saapui suuressa kuljetuslaatikossa ovellemme, minua varoiteltiin, että puu saattaisi pimeästä laatikkokuljetuksesta suivaantuneena pudottaa kaikki lehtensä. Ensimmäisen viikon puu näyttikin varsin alakuloiselta vaikkei kaikkia lehtiä pudottanutkaan, mutta nyt muutaman viikon jälkeen pienenpieni puuntaimi näyttää jo huomattavasti reippaammalta ja oksissa on näkyvissä pieniä lehdenalkuja. Laatikkokuljetus ei kuitenkaan jäänyt puun ainoaksi alkutaipaleen haasteeksi, sillä jo ensimmäisenä päivänä olivat pihalla vilistävät muurahaiset käyneet syömässä sen ainoat hyvinvoivat lehdet täyteen reikiä. Myrkytysoperaation jälkeen muurahaiset onneksi tajusivat siirtää buffettinsa johonkin toisaalle ja avocadopuuni on saanut jatkaa rauhassa kasvuaan.


Nyt sitten vain odotellaan, että puu juurtuu kunnolla, saa lisää pituutta ja hyvällä tuurilla tuottaa ensimmäiset hedelmänsä jo ensi vuonna. Onkohan se oman pihamaan avocadoista tehty guacamole kovasti erimakuista kuin kaupan avocadoista tehty?

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.