Herkkuja ruokapöytään, eli karpalohössäkkä

Kun nyt sanon tykkääväni ruoasta, se ei varmastikaan tule kenellekään yllätyksenä. Sen lisäksi, että syöminen on lempipuuhaani, tykkään myös ruoanlaitosta, vaikka en kummoinen kokki olekaan. Vajavaisista taidoistani johtuen kokkailen mieluusti yhdessä mieheni kanssa, sillä kahdella tunarilla on keittiössä yleensä paremmat mahdollisuudet onnistumiseen kuin yhdellä. Näin ollen ruoanlaitto onkin yksi parhaista asioista, joita pariskunta voi vaatteet päällä tehdä, tai miksei toki ilmankin. Mutta jottei kukaan menettäisi ruokahaluaan, siirrytään itse asiaan…

Emme oikein ymmärrä perinteisten amerikkalaisten kiitospäiväruokien päälle, joten turvauduimme kiitospäivän illallisellamme tuttuun ja aina niin herkulliseen hummeririsottoon. Itse risoton valmistamisen jäädessä pääosin minun vastuulleni, pyöräytti mies sillä välin jälkiruoaksi herkullisen karpalohössäkän. Vaikka muutoin miehen kanssa melko samoissa sfääreissä seilaammekin, ovat makunystyrämme virittäytyneet hieman eri taajuuksille. Siinä kun itse pidän kirpeistä ja happamista makuelämyksistä, irvistäisi mies tuskissaan jos suuhun lykättäisiin kourallinen karpaloita. Heikohkoista lähtökohdista huolimatta, onnistui jälkkärimme tyydyttämään lopulta meidän molempien makuhermoja karpaloiden kirpeydellä, mutta vaahtokarkkien makeuttamalla makukombinaatiolla.


Pahoittelut muuten jälkiruoan kummallisesta nimestä, mutta yrittäessäni sanakirjan avulla kääntää cranberry fluffia suomenkielelle, sain vaihtoehdoiksi mm. karpalonukan, karpalonöyhtän ja karpalomöhläyksen. Näin ollen päädyin vapaaseen suomennukseen ja mukavan epämääräiseen karpalohössäkkään. Mutta teitäkin varmaan kiinnostaa, mitä tämä omituisen kuuloinen herkku oikein sisältää? Kurkataanpas:

 

Karpalohössäkkä

n. 4 isoa annosta

250 g karpaloita
0,5-1 dl sokeria (riippuu kuinka makeaa hössäkästä haluaa)
pikkutölkki ananasmurskaa, kuivattuna
~ 1 dl viinirypäleitä, pilkottuna
~ 1 dl pekaanipähkinöitä, muruna
~ 2 dl vaahtokarkkeja, pilkottuina
2,5 kuohukermaa

Murskaa karpalot, mutta älä vedä täysin soosiksi. Lisää sokeri ja maistele milloin kirpeyden ja makeuden suhde on sopiva. Anna karpaloiden makeutua tunti pari, vaikka yön yli ellei makeanhimo käy ylivoimaiseksi. Sekoita ananas, viinirypäleet, pähkinät ja vaahtokarkit karpaloiden sekaan. Vispaa kerma vaahdoksi, sekoita muiden aineksien joukkoon ja valmista on!


Mitenkäs teillä muilla sujuu ruoanlaitto puolison kanssa? Onko kokkaaminen yhteistä huvia vai onko parempi, että toinen osapuoli pysyy kaukana keittiöstä tositoimien ajan?

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.