Nykysuomen puhekielen lyhyt oppimäärä

Yli viisi vuotta ulkosuomalaisena on tehnyt tehtävänsä. Olen aina ajatellut, että puhekieleni olisi rikasta ja värikästä, mutta pakko kai se on myöntää, että ulkomailla vietetyt vuodet ovat saaneet minut putoamaan alati kehittyvän puhekielen kelkasta.

Kävipä nimittäin niin, että eräs kaverini kirjoitti Facebook-statukseensa jotain vaimarista. Luin lausetta moneen kertaan ja mietin mahdollisia sanan kohdalle sattuneita harhalyöntejä, mutta en millään keksinyt mistä tässä nyt oikeastaan on kyse. Pienen selvitystyön päätteeksi päädyin Urbaaniin Sanakirjaan, joka tiesi kertoa, että vaimari tarkoittaa hihatonta paitaa ja että se on lyhenne sanasta vaimonhakkaajapaita. Että semmoinen sana.

Tästä tajuntaani avartavasta informaatiosta innostuneena päätin selailla Urbaania Sanakirjaa hieman enemmänkin sanavaraston laajennuksen toivossa. Klikkailtuani sanoja summanmutikassa auki, opin mm. seuraavaa:

Löytyskä

Oma arvaus: Kuulostaa lörtsyltä, olisiko tämäkin jotain syötävää?
Totuus: Pissis, jolla on kauniit kasvot ja timmi yläkroppa, mutta omistaa leveän läskiperseen sekä paksut reidet.

Veklata

Oma arvaus: Vaklauksen ja twerkkauksen kombinaatio, eli twerkata salaa kulman takana?
Totuus: Veikata, arvella

Sossukeitto

Oma arvaus: Keittoa leipäjonosta?
Totuus: Muiden alkoholijuomien nauttiminen ja niistä känniin tuleminen maksamatta mitään.

Kikuli-kalle

Oma arvaus: Joku uusi tyhmä piirretty?
Totuus: Miehen hellittelynimi

Miljoonasade

Oma arvaus: Semihuono bändi?
Totuus: Siemensyöksy

Ruksata

Oma arvaus: Pistää rastia ruutuun, eli tilata jotain?
Totuus: Rukoilla

Öklötörö

Oma arvaus: Oi miksi mieleeni tulee J. Tukiainen.
Totuus: Poseerausilme, jossa kuvattava yrittää näyttää seksikkäältä vääntämällä huulensa luonnottoman pullottavaan asentoon (duckface).

Ulkosiideri

Oma arvaus: Siideriä terassilla?
Totuus: Ulkopuolinen (outsider).

Nurkkajumala

Oma arvaus: Öööää… vanhus kiikkustuolissa?
Totuus: Televisio

Eivät menneet arvaukset ihan nappiin ei, mutta sanonpahan vaan, että jos nyt en aikaisemminkaan ollut suuri Miljoonasateen fani, niin nyt en ainakaan voi kuunnella kyseistä bändiä naama peruslukemilla.

Mutta mites on, oliko näistä joku teille tuttu? Ja onko jotain sellaista uutta sivistyssanaa, joka minun ihan ehdottomasti pitäisi oppia?

22 kommenttia artikkeliin ”Nykysuomen puhekielen lyhyt oppimäärä

 1. Olen ollut ulkosuomalainen vasta hiukan vajaan vuoden, ja ainoat sanat, jotka tiesin, olivat nurkkajumala ja sitten tuo vaimonhakkaajapaita (enkä tiennyt siitäkään vaimari-lyhennettä). Ei mene siis kovin vahvasti täälläkään. 😀 Löytyskä-termi aiheuttaa puistatuksia ja sympatiani kohdistuvat näihin ”pissiksiin”. Voi lapsiparat, kammottavaa haukkumista!

  Ovatkohan nuo vähän enemmän pk-seudun suunnalta…? Jotenkin mutu-tuntumalla tuntuisi siltä, en tiedä miksi. 🙂

  Tykkää

   • Itse asiassa kyseessa on ameriikan kielta:-). Wife beater shirt. Sellainen valkonen hihaton aluspaita. Kyseessa on sellainen redneck stereotypia eli vedetaan kaljaa aluspaitasillaan, tukka on lyhyt, mutta on takaletti (mullet – business in the front, party on the back) ja kaljoittelun jalkeen hakataan vaimo. Sellainen southern redneck stereotypia:-). What is the common factor between a tornado and a southern redneck divorce? In both of the cases someone is going to loose a trailer.

    Tykkää

 2. Asun Suomessa ja ainoat jotka tiesin oli vaimonhakkaajapaita (en tiennyt sitä lyhennystä) ja nurkkajumala. Sossukeiton arvasin vahingossa oikein. Muista ei ollut hajuakaan. 🙂 Että ei nää nyt niin yleisiä ole.

  Tykkää

 3. Ulkosiideri olikin nerokas, en ole ennen kuullut, kuten en kyllä noita muitakaan. Suurimman osan niistä voisin kuvitella vain purkkaa jauhavan teinin suuhun. Veklata? Ruksata? Eihän noissa edes säästy aikaa jos niitä alkaisi käyttää!

  Tykkää

   • Oikeesti, mikaan muu kieli ei ole niin rikasta ja kuvaavaa kuin oma armas suomen kieli. Olen opiskellut, puhunut,lukenut ja kayttanyt 5 kielta ja kaikki jaa kakkoseksi suomen kielen kanssa. Kun lisaamme viela murteet ja paikalliset sanonnat, menee savolainenkin solmuun! Suomen kieli on rikkaus josta ainoastaan sita puhuvat voivat nauttia. Olen usein huonolla menestyksella yrittanyt kaantaa suomalaisia vitseja tai murteita englanniksi, ei ne kaanny. Kaantajaa kylla hervottomasti naurattaa koko hullu yritys ja se jolle yrittaa suomen kielta selittaa kattoo mua vaan monttu auki etta WHAT?!?!

    Tykkää

 4. No ihan suomessa asuvana suomalaisena täytyy myöntää, että en ole kuullut yhtäkään sanaa aiemmin.
  Mutta aika vähän tulee oltua teinien kanssa tekemisissä, että ehkä siinä selitys tietämättömyydelleni. Oletan siis, että ovat pääasiassa teineillä käytössä…

  Tykkää

 5. MitVit!?! My ball has disappeared (pallo hukassa). Onko naa jotain Strange Moundin juttuja (siis Outokummun murretta)? Maailmaan (Earth Air) mahtuu paljon sanoja ja taitaisi Suomessa ottaa ohraleipa (buckwheat bread would confiscate me) jos ei osaa nykykielta. Voi voi!

  Tykkää

 6. Muita en tienny kuin ton vaimarin (pikkuveljeltä taannoin opin – ja JVG:ltä..), mutta eikö se oo englannista alunperin (wife beater)? Tai näin ainakin mä oon ymmärtänyt 😀

  Tykkää

 7. Ystävä kertoi ostaneensa uuden kikkelin, jonka käytöstä on koko kroppa hellänä… Kick biken oli hankkinut hän.

  Tykkää

 8. Pakko mainita, että Miljoonasade-bändin nimeä on tuskin aikanaan valittu tuo merkitys mielessä. Miljoonasade tarkoittaa kuulemani mukaan rankkaa kevätsadetta, joka tulee juuri oikeaan aikaan kastelemaan kylvetyn viljan, niin että sato pääsee hyvälle alulle. Kielihän tietysti kehittyy, ja pitääkin kehittyä, mutta välillä tuntuu että jotkut kehityssuunnat ja -tavat ovat suoranainen sääli.

  Tykkää

 9. Eipä ollut itsellä mitään hajua yhdestäkään sanoista. Olen siis virallisesti vanha, kun ei tuo nuorisoslangi oo enää hallussa. Enkä kulje enää bussilla töihin, jossa pääsi usein ”nauttimaan” nuorison puheesta.

  P.s. ei ne nykynuoret osaa edes suomea puhua 😉

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.