Kookosöljystä on (yllättävän) moneksi

Kookosöljy on noussut lyhyessä ajassa täällä USA:ssa melkoiseen kansansuosioon. Jos lehtijuttuihin ja televisio-ohjelmiin on uskomista, ei sellaista ongelmaa olekaan, johon ei kookosöljy tepsisi. Täysin sivustaseuraajaksi en minäkään hypetyksen keskellä ole jäänyt, sillä kookosöljypurkit ovat myös meillä löytäneet tiensä niin kylpyhuoneeseen kuin keittiönkaappiinkin.

Käsitys kookosöljyn soveltumisesta tarkoitukseen kuin tarkoitukseen on iskostunut kallooni niin syvälle, etten epäröinyt hetkeäkään silmämeikinpoistoaineen loputtua, vaan työnsin sen enempää ajattelematta sormeni kookosöljypurkkiin ja pyyhkäisin öljyisin sormin vedenpitävät ripsivärit ja rajauskynät silmistäni hevonkukkuun. Riski kannatti ja puhdasta tuli.

161115_1

Meikinpoiston lisäksi käytän kookosöljyä luonnonkiharan tukkani pörröisyyden taltuttamiseen hieromalla öljyä ensin käsiini ja haromalla sitten summanmutikassa tukkaani. Myös ihonkosteutuksessa kookosöljy on ollut verraton apu, vaikkei se pettymyksekseni atooppista ihottumaani parantanutkaan, tai edes helpottanut.

Keittiössä oleva purnukka tyhjentyy pikkuhiljaa ruoanlaitossa ja kukkuralusikallisena kahvin seassa. Silkan maun vuoksi en kuitenkaan kookoksen kanssa läträä, vaan viisaammat tietävät kertoa, että kookosöljyn käyttö paitsi kiihdyttää aineenvaihduntaa (ja tehostaa rasvan palamista, kyllä kiitos!), myös parantaa vastustuskykyä ja toimii luontaisena piristeenä. Todellisuudessa kookosöljyä tulisi kuitenkin lusikoida lähemmäs kymmenen ruokalusikallista päivässä, jotta sen käytöstä saataisiin irti täydet tehot.

 

Puhtaasta mielenkiinnosta päätin tutkia hieman lisää kookosöljyn käyttömahdollisuuksia. Ja täytyy sanoa, että ihmisten kekseliäisyys asian tiimoilta on suorastaan hämmästyttävää.

 

Yllättävimmät tavat käyttää kookosöljyä:

 1. Hammastahnana (kookosöljyn ja ruokasoodan sekoituksesta saa aikaiseksi luonnollisesti valkaisevan hammastahnan)
 2. Korvien putsaamiseen (sulatettua öljyä laitetaan muutama tippa korvakäytävään, annetaan vaikuttaa ja pyyhkäistään pumpulilla pois)
 3. Hiivatulehduksen hoitoon (onnistuu kuulemma helpoiten tamppoonilla)
 4. Täiden torjuntaan (yhdessä valkoviinietikan kanssa)
 5. Liukuvoiteena (kannattaa ehkä hankkia eri purkki kuin ruoanlaittoon)
 6. Deodoranttina (sama kuin yllä…)
 7. Purukumin irroittamiseen paikoista joihin se ei kuulu
 8. Nahkasohvan ja kenkien huoltamiseen
 9. Saranoiden öljyämiseen
 10. Jumittuneen vetoketjun avaamiseen
 11. Tarrojen irroittamiseen
 12. Autojen ja moottoripyörien kromiosien kiillottamiseen

 

Ihan järkeenkäypältähän ne nämäkin käyttötavat kuulostavat, vaikken itse ehkä olisikaan valmis korvaamaan deodoranttiani kookosöljyllä. Mitenkäs te muut käytätte kookosöljyä? Ja saako joku oikeasti syötyä sen kymmenen ruokalusikallista kookosöljyä päivässä (ja mikä tärkeintä, kannattaako se)?

 

 

24 kommenttia artikkeliin ”Kookosöljystä on (yllättävän) moneksi

 1. En ole oikein koskaan oppinut käyttämään kookosöljyä vaikka sen ympärillä tosiaan täällä jenkeissä hillitön hypetys onkin. Sitä löytyy kyllä keittiönkaapista ja ruoanlaitossa sitä käytän silloin tällöin. Ihonhoitoon ehkä minun makuuni liian voimakas tuoksu 🙂

  Tykkää

  • Mä taas itse olen hulluna kookoksen makuun ja hajuun. Saa nähdä kyllästynkö siihen jossain vaiheessa. Itseäni ärsyttää lähinnä ihonhoidossa se lähmäisyys, että sotken kaiken mihin kosken pitkän aikaa.

   Tykkää

 2. Näin miespuolisena vähemmän tulee öljyä kauneudenhoitotarkoituksiin käytettyä, mutta aamukahviin laitan lusikallisen päivittäin. Mukavan lattemaista ja hyvää saa heittämällä kahvin, öljyn ja mausteita (esim. kaneli) blenderiin ja surauttamalla tasaiseksi.

  Tykkää

  • Oho, tuohan on jo melkoista hifistelyä. Itse tyydyn vaan lusikalla sekoittelemaan öljyt kaffen sekaan, sulaa miten sulaa 😀 Siinä saa passelisti huulien rasvauksenkin samaan syssyyn.

   Tykkää

 3. Juuri kookosöljyä naamaani hieroneena suihkun jälkeen, tämä postaus oli hirveän kiva. 😀 Kerran kokeilin käyttää tuota deodoranttina. Kyllähän se toimi sen kuutisen tuntia, kunnes hienhaju puski läpi ja voi hyvä helvetti sentään, miten karsealta haisee kookosöljyn ja hien äpärälapsi. Ja koska kookosöljy on myös tietääkseni antibakteerista, se on paljon parempaa finninkuivattajaa tällaiselle ikiteinille kuin mikään, mitä olen jaksanut kokeilla.

  Tykkää

  • Mä luulen, että mun deodoranttikokeilut loppuisi myös melko nolosti, koska hikoilen kuin sika. En muuten ole tiennytkään, että kookosöljy kuivattaisi finnejä :O Jotenkin nurinkurista, mutta varmaan ihan kokeilemisen arvoinen juttu.

   Tykkää

 4. Kasvojen iholle käytän pari kertaa viikossa. Mulla on pintakuiva sekaiho, joka etenkin vuodenaikojen vaihtuessa hilseilee kuivuuttaan, eikä kosteusvoiteista tai seerumeista tunnu olevan riittävää apua.

  Tykkää

  • Mäkin olen nyt alkanut käyttämään yövoiteen pohjustuksena usein kookosöljyä. Sitä en kyllä tiedä, että muuttuko tästä sitten yhtään nuoremman näköiseksi… tokkopa.

   Tykkää

 5. Mä olen käyttänyt kookosöljyä kosteusvoiteena, liukuvoiteena ja deodoranttina. Syödä sitä en halua, koska se on pääosin tyydyttynyttä rasvaa. Liukuvoiteena toimii mielestäni tosi hyvin, eikä deodoranttinakaan ole pettänyt edes urheillessa, mutta töihin mennessä laitan kyllä yhä usein ihan tavallista deodoranttia. Kokeilin myös öljyn purskuttelua (oil pulling), mutta se into hyytyi melko nopeasti.

  Tykkää

  • Tosta kookosrasvan hyvyydestäkin ollaan niin vahvasti kahta eri mieltä, toisten mielestä se on huonoa rasvaa ja toisten mielestä ehdottoman hyvää. Itse olen alkanut kallistumaan näiden kaikkien nykyhehkutusten valossa siihen, että tyydyttyneisyydestään huolimatta kookosöljy olisi hyvästä. Jos tässä lähivuosina joku sydäntauti tulee ja vie mukanaan niin sitten olin varmaan väärässä…

   Tykkää

   • Markkinointipuheisiinkin kannattaa suhtautua aina kriittisellä silmällä, erityisesti kookosöljyn kohdalla hehkuttaminen on jotain täysin käsittämätöntä. Ruoissa on se jännä juttu, että varmaan yksikään raaka-aine ei ole yksiselitteisen hyvä tai huono, vaan kaikessa on aina ”molemmat puolet” ja sen takia käyttömäärät merkkaavat 🙂 Kova rasva on kovaa rasvaa, ja jos kookosöljyä haluaa käyttää joka päivä niin kantsii huolehtia myös muiden kasviöljyjen, avocadon, pähkinöiden ym. pehmeiden rasvojen saannista (suuntaa-antavasti noin 2/3 kokonaisrasvansaannista olisi hyvä olla pehmeää rasvaa).

    Tykkää

 6. Mä käytin joskus pari vuotta sitten kookoöljyä sheivaukseen ja jonkun ajan kuluttua en tarvinnut enää dödöä ollenkaan. En tosin muutenkaan hirveesti hikoile. Jotain hyötyä siitä kuitenkin oli. Harmi kyllä höylän terät ei tuosta oikeen diganneet.

  Tykkää

  • Olen kanssa miettinyt, että sheivaukseen tuo voisi toimia, tulisi kosteutuskin samalla. Mutta toisaalta, mua ärsyttää se miten paljon kaikki öljymäinen sotkee kylpyhuoneen seinä ja lattiaa. Siihen kun vielä tarttuu oikein kaikki lika, niin peseytymistilat on tosi ruokottomassa tilassa alta aikayksikön.

   Tykkää

 7. Deodoranttina käytän, tosin lisään siihen eteerisiä öljyjä (esim. teepuu, laventeli, villiappelsiini, ylang ylang)

  Tykkää

  • No jopas moni käyttääkin sitä dödönä. Mutta mä en kyllä usko, että tällä hikoilulla ja treenillä se olisi kovin toimiva juttu itselläni… vaikka hyvähän se varmaan olisi, etenkin kun mun iho ei oikein tykkää mistään vahvemmista aineista.

   Tykkää

 8. Minä käytin kahdeksan vuotta sitten kookosöljyä pidemmän ajan deoranttina ja toimi hyvin. Sitten alkoi tökkimään se kookoksenhaju iholla. Ongelmaksi on nyt ”keski-iän” saapumisen mukana tullut, että hiki oikeasti haisee, mitä se ei ennen tehnyt. Ainoa deodorantti, joka on auttanut viime vuosina on Vichyn anti-stress, mutta viimeisen puolen vuoden ajan olen saanut siitä ihottumaa ja kamalaa kutinaa. Viikko sitten muistin vanhan tapani, ja nyt on sivelty taas kainalot kookoksella ja on toiminut.
  Muuten käytän kookosöljyä kahvissani, kalan ja kanan paistamiseen sekä valkoisen nahkasohvani putsaamiseen.

  Tykkää

  • Okei, seuraavan kerran kun omat kainaloni alkaa ärtyä taas mun dödöstä, kokeilen minäkin tuota kookosöljyä. Käyn kyllä suurimman osan päivästä kahdesti suihkussa eniveis (koska treenit aamuin ja illoin), joten eiköhän se sen aikaa pidä.

   Tykkää

 9. Ei tuo tee tukasta kuitenkaan ilmeisesti rasvaisen oloista, vaikka pörröisyyttä taltuttaisi?
  Mä olen käyttänyt hiuksiin naamiona eli hieronut ennen saunaa päänahkaan/hiuksiin, antanut vaikuttaa ja sitten pessyt pois (huolellisesti, ettei tosiaan jää öljyisen rasvaiseksi). Samoin olen myös naaman pesussa ja rasvauksessa ajoittain käyttänyt. Tuota dödö hommaa myös ihmettelen, että ihanko oikeasti toimisi. Näiden kommenttien perusteella kai uskottava..

  Tykkää

  • Aika varovainen saa olla annostelun kanssa kyllä. Mä teen niin, että hieron öljyä käsiin ja käsivarsiin niin, että sitä on vain hitunen jäljellä kämmenissä ja sitten kevyesti haron tukan läpi varoen koskemasta noihin ihan etummaisiin hentoihin hiuksiin.

   Tykkää

 10. Mäkin yritin käyttää sitä deodoranttina, koska kainaloissani on ihottumaa, mutta ei se auttanut, ei ihottumaan eikä myöskään pitämään hienhajua poissa…
  Muuten käytän meikinpoistoon, liukkarina, hiusnaamiona, lisään aamupalasmoothieeni, sheivauksessa…

  Tykkää

  • Mulla muuten iskee myös aika helposti kainaloihin ihottuma voimakkaammista deodoranteista. Ja sitten kun se ihottuma iskee, käytän viikon verran ekohössötysdödöjä ja laitan kerran päivässä mietoa kortisonivoidetta kainaloihin ja sillä se sitten lähtee. Ja sitten voi taas hetken käyttää normaalia dödöä 😛

   Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.