Talvijuoksukenkäkriisi

Viimeisen parin viikon aikana on käynyt jo muutamankin kerran niin onnettomasti, että juoksulenkki on jäänyt välistä vallitsevien sääolosuhteiden takia. Kun ei sää ainakaan kesäisempään suuntaan ole täällä semi-tunturissa muuttumassa ja kesälenkkaritkin on kirjaimellisesti juostu loppuun, niin on kai pakko vetäistä ostohousut jalkaan ja lähteä lenkkarikaupoille.

Mutta minkälaiset lenkkarit tällainen ei-todellakaan-mikään-juoksija-mutta-juoksen-silti -tyyppi oikein hankkisi?

Mitä nyt olen käynyt kaupoilla talvijuoksulenkkareita hypistelemässä, niin suurin osa valikoimasta tuntuisi olevan kaltaiselleni päkiäjuoksijalle aivan liian jäykkiä. Kun viimeisen hyllyn alariviltä löytyy sitten se riittävän joustava malli, on se tarkoitettu maastojuoksuun ja itsehän juoksen tällä hetkellä pääasiassa tiellä, en tosin tiedä onko tällä muuten kuin nastojen kestävyyden/pitävyyden – jos edes sen suhteen – suurtakaan seksuaalista merkitystä. Kilometrejä lenkkareille kertyy viikossa 30-40 ja yleensä kun lenkille lähdetään, on lenkin pituus vähintään sen 10 km. Toki tuotakin lukemaa olisi tarkoitus pikkuhiljaa pidentää nyt, kun jalat tuntuisivat vaihteeksi touhusta pitävän.

021116_1Parhaat päivänsä nähneet Newtonit.

Inhoan muuten juoksulenkkareiden ostoa lähes yhtä paljon kuin farkkujen ostamista. Juuri kun vanhat on sisäänjuostu siihen pisteeseen, jossa ne tuntuvat olevan jalan kanssa yhtä, ovat ne käytännössä juostu loppuun ja sisäänajo täytyy aloittaa alusta uusilla lenkkareilla. Kun tähän vielä yhdistetään mallien jatkuva päivittyminen, on lähes mahdotonta saada toista paria vanhoja, hyväksi havaittuja juoksukenkiä.

Mutta nyt kanssajuoksijat, esittäkää suositteluja hyvistä talvijuoksukengistä! Viime kevättalvenhan selvisin kesälenkkareihin kiinnitettävillä nastoilla, mutta nyt kun nekin on juostu loppuun, aion sijoittaa ihan oikeisiin nastalenkkareihin. Itse olen tähän mennessä tutkinut erinäisiä Salomonin talvijuoksukenkiä, mutta aivan erityisesti huomioni on kiinnittynyt kotimaisiin Sarva-lenkkareihin.

Rakas Eki, mitä suosittelisit?

 

15 kommenttia artikkeliin ”Talvijuoksukenkäkriisi

 1. Sarvaa suosittelen, vaikka ihan samanlainen sunnuntaijuoksija olen minäkin. Minulla on tällä hetkellä icebugit ja ne näyttää hyvältä, mutta ovat vieläkin kovin jäykät yhden talven lenkkeilyjen jäljiltä. Miehellä on sarvat ja hänen kokemustensa perusteella ostan itsekin seuraavaksi sitä merkkiä.

  Tykkää

  • Noita Icebugeja olen tosiaan käynyt hypistelemässä, mutta ovat tuntuneet todellakin turhan kankeilta. Mutta tuo kenkä joka aukeaa aikaisemman kommentin linkistä, on kuvauksen mukaan eri kenkä kuin mitä itse olen käynyt ihmettelemässä. Että josko heiltäkin olisi tullut jokin notkeampi malli?

   Tykkää

 2. Ostin pari vuotta sitten nastalenkkarit talvijuoksua varten ja kokeilin icebugia (liian leveä lesti ja jotenkin jäykkä), haglöfsiä (asicsin valmistama pohja, oli huono jalassa) ja lopuksi sarvan xero 2. Sarvat lähti kotiin ja juoksisin niillä kesätkin jos sais ne nastat pois 😀

  Kiitos muuten Kemijärvi-paidasta!

  Tykkää

 3. Mä en nastoista tiedä, mutta oon pari talvea juossu Asicsen Goretexeillä (ehkä tämä http://www.gore-tex.com/product/asics-gel-cumulus-17-gtx-shoe/1415333886896/ ) ja toimii oikein mainiosti. Tänäkin aamuna juoksentelin tyytyväisenä tuon ”lumen” läpi töihin ja hyvin piti. Ihan kusiliukkailla en ole kokeillut, mutta perustalvikeleillä toimii hyvin. Ja mikä parasta näillä pystyy juoksemaan kesälläkin vesikeleillä varpaat kuivina! Win-win!

  Tykkää

 4. Mulla on Sarvat ja olen kyllä tykännyt. Vähän ehkä kaipaisin enemmän vaimennusta. Ovat aika kevyet lenkkarit. Satunnaista sunnuntaijuoksua tullut noilla harrastettua ja lenkkien pituudet yleensä sellaista 5-10 kilsaa.

  Tykkää

 5. Itsellä vuosia sitten ostetut IceBug Anima-L -nastalenkkarit ja tosi kevyet ja joustavat! Olen tykännyt tosi paljon. Jos ei olisi näitä, olisin varmaan itse taipunut Sarvoihin. Munkin mielestä monet IceBugit mitä kaupoissa myydään on kovin jäykkiä ja raskaita, mutta tosiaan on niiltä ainakin ennen löytynyt joku kevytkin malli…niitä vaan ehkä myynnissä vähän harvemmissa paikoissa. Omani kyllä ostin silloin Helsingista Intersportista, että sinänsä ihan peruskaupasta.

  Tykkää

 6. Pari kertaa tällä viikolla jäisillä kaduilla ja poluilla juosseena on myös täällä nastalenkkarit harkinnassa…tai ainakin irtonastat – kauhistuttaa nuo nastalenkkareiden hinnat!

  Tykkää

 7. Paluuviite: Ehkä maailman parhaat talvijuoksukengät - Onnenpäivä Sport

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.