Kun kotona on leivinuuni

Minulla ja leivinuunilla on yhteiseloa takana nyt reilut pari kuukautta ja olen tässä puupinon ja uuninluukun välillä ravatessani tehnyt muutamankin huomion:

 • Kotihousut ovat saaneet aivan uuden merkityksen. Ne ovat ne sellaiset, jotka vetäistään päälle uunin lämmityksen ajaksi ja jotka uunin lämmettyä ovat yltä päältä noessa.
 • Näihin kotihousuihin nokihousuihin lukeutuu pian valtaosa kaikista housuista, sillä en kuitenkaan muista vaihtaa housuja ennen uunin lämmitystä.
 • Nämä housut kannattaisi muuten riisua ennen vaalealle sohvalle istumista.
 • Ennen ulos lähtemistä olisi hyvä vilkaista peiliin. Smokey eye -silmämeikki saattaa nimittäin olla hivenen toispuoleinen ja intensiivisempi kuin oli tarkoitus.
 • Nokea on myös käsienpesupaikkojen luo johtavien reittien varrella, ovissa ja ovenkarmeissa.
 • Sattuneesta syystä en käytä enää vaaleita käsipyyhkeitä.
 • Käsisaippuoissa on eroja.

141116_1

 • Ruoanlaitto kestää aina vähintään neljä tuntia, sillä kaikki nyt vaan on haudutettuna parempaa. Paitsi uuniin neljäksi tunniksi unohdettu lohi.
 • Mikään siivoaminen ei riitä. Puumuhjua on lattioilla aina, vaikka harjanvarsi on käytännössä kasvanut käteeni kiinni. Onneksi puiden mukana sisään kulkeutuvat hämähäkit ovat sentään kuolleita näin pakkasella.
 • Palovammat ovat arkipäivää. Tälläkin hetkellä näyttää siltä, kuin joku olisi tumpannut tupakan kämmenselkääni.
 • Sitä tuntee itsensä hivenen tärkeämmäksi ja paremmaksi ihmiseksi, kun hoitaa osan lämmityksestä puulla ja ihan omin pikku kätösin.

 

Kaikesta siivoamisesta, pyykinpesusta, vaivasta ja palovammoista huolimatta tykkään ihan valtavasti!

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Kun kotona on leivinuuni

 1. Oletko tehnyt pizzaa, onnistuuko? Mun haaveissani siellä tulee pizzaan ihanan rapea pohja, jota ei normiuunissa saa. Leivinuuni olisi kyllä kiva, mutta toistaiseksi mennään vain takalla. Sen lämmityksessä vähän noita samoja huomioita on tullut tehtyä. Villasukat on muuten oikein oivallinen väline kuljettamaan sitä puista irtoavaa muhjua kämpän joka nurkkaan! Meillä ei ne hämähäkit ole kuolleet, mutta sen verran kohmeessa ilmeisesti, että vaikka puita lämmitellään sisätiloissa useampi päivä, niin lähtevät liikkeellä vasta, kun puut ovat takassa. Vaikka en niin hämiksistä piittaa, niin ei niiden elävältä kärventymistä oo kiva katsella.. Btw sitä tuntee itsensä vielä vähän paremmaksi ihmiseksi, kun on omin pikku kätösin myös pilkkonut ne puut, hartaudella kuivattanut ja kasannut..;)

  Tykkää

 2. Joo, leivinuuni on kyllä pop. Me käytetään sitä liian vähän, kun lämmitetään koti pääasiassa puulla niin harvemmin tulee lämmitettyä leivinuunin puolta, meillä on sellainen takka-leivinuuni -yhdistelmä. Joka talvi lupaan petrata sen kanssa että ehkä tässä jossain vaiheessa käytetään leivinuunia ”täyspäiväisesti”.

  Tykkää

 3. Leivinuunia ei meidän huushollista löydy, mutta pannuhuoneen uuni kyllä. Talo siis lämpiää puilla ja 13 vuoden aikana en ole oppinut tekemään hommaa siististi. Kädet ovat noessa aina, paidan oikea hiha samoin. Mujua lakaistaan jokaisesta huoneesta, vaikka pannuhuoneeseen menoa varten vaihdetaan toiset tohvelit jalkaan ja niissä ei vaelleta ympäri taloa. Enää en jaksa kantaa litratolkulla käsisaippuoita kotiin, tiskiaine on ihan riittävää (ja yksi aineistahan on todella riittoisaa). Tästä huolimatta haluaisin leivinuunin, koska se nyt vaan olisi ihana.

  Tykkää

 4. Siihen hommaan tottuu ja sen oppii tekemään siistimmin. Terveisin kaksi talvea pelkästään puilla talon lämmittänyt. Okei, eteisessä ja vessassa oli lattialämmitys pienellä, mut muuten talo lämpes leivarilla.

  Ensimmäinen noista talvista oli myös sellainen, että meillä ei käynyt vielä lumiaura. Kolasin käsin aina tarvittaessa tuon 100 metrin pihatien. Mukavaa puuhaa! Kyläläiset tosin tainnut katsoa, että nyt tuon talon on ostanu jotkut hullut. :DD

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.