Nainen, syö vieläkin vähemmän

En tiedä onko lähimenneisyyden pitkällä dieetilläni ja sen aiheuttamalla kyllästymisellä koko aiheeseen jotain tekemistä asian kanssa, mutta minusta näyttäisi vahvasti siltä, että meitä naisia kannustetaan, ainakin täällä Yhdysvalloissa, jo liiaksikin nipistämään ne viimeisetkin kalorit ruokavaliosta.

Kun paikallisissa, naisille suunnatuissa liikunta- ja terveyslehdissä kehoitetaan paistetusta jauhelihasta huuhtelemaan rasvat pois vesihanan alla, kaikkiin ruokaohjeisiin piirakoista lähtien lisätään etuliite ”fitness”  ja julkkisnaiset kertovat haastatteluissa ruokavalionsa koostuvan lähinnä salaatinlehdistä, ajaudutaan mielestäni aika kauas kohtuudesta ja terveistä elämäntavoista. Ei ihme, että erilaiset syömishäiriöt lisääntyvät, ne oikeasti ylipainoiset ihmiset eivät tunne mielenkiintoa dieetille ryhtymiseen ja tavallisten naisen minäkuva heittää täydellisesti häränpyllyä.

Beyoncékin sen tietää – lakkaa syömästä niin laihdut.

(kuva: Shape Magazine)

Siinä naistenlehtiä selaillessani ja päivällistä perunamuusin ja lihapullien muodossa nautiskellen, luin Lilyn bannerissakin patsastelevan Beyoncén henkilöhaastattelun. Kun toimittaja kysyi, kuinka hän onnistui pudottamaan raskauskilot ennätysvauhtia, oli vastaus selvä. Hän kertoi syöneensä dieettinsä aikana hyvin, hyvin vähän. Heti perään Beyoncé vielä lisäsi, että liikunnan osuus painonpudotuksessa oli minimaalinen ja korosti hieman lisää ruokavalionsa askeettisuutta. Ahaa. Onpas liikuntaan kannustava haastattelu. Kun toimittaja vielä tiedusteli Beyoncén dieetin jälkeisestä, normaalin ruokavalion sisällöstä, olin tukehtua lihapulliini. Hänen aamiaisensa koostuu paistetuista kananmunanvalkuaisista kasvisten kera ja lounaaksi sekä päivälliseksi nautitaan kalaa ja vihanneksia. Nopeasti pääteltynä Beyoncé siis syö normaalistikin vielä vähemmän, kuin itse söin dieetillä ollessani. Milloin hiilihydraatiton tai erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio muuttui normaaliksi? Ja mitä hän dieetillä ollessaan söi, kynsiäkö? Tunsin pienen syyllisyydenpiston rinnassani, kun vilkaisin sivusilmällä omaa ruokalautastani ja jäljellä olevaa perunamuusiröykkiötä.

Suunnilleen samanlaisista, järjettömistä julkkisnaisten ruokavalioista saa lukea paikallisista naistenlehdistä tämän tästä. Jokin aika sitten sattui silmääni takavuosien huippumallin haastattelu, jonka perusteella hänen ruokavalionsa noudatteli samanlaista kananmunanvalkuaisteemaa kuin Beyoncéllakin. Kun toimittaja kysyi hänen ruokapaheestaan, vastasi ex-malli nolona tämän olevan pasta. Pasta, hyvänen aika! Olisi ollut edes hampurilaisateria triplana tai miljoonan kalorin suklaakakku, mutta ei, hänelle epäterveellinen on yhtä kuin pasta-annos. Jutun ainoa epäterve asia taisikin löytyä haastateltavan henkilön korvien välistä.

Totuus on, että lukijoita sumutetaan armotta. Todellisuutta ei nimittäin takuulla lehtien palstoilta löydy. Missään ei ole mainintaa viikottaisista kavitaatiohoidoista, ultraäänellä hajotetuista rasvasoluista, lukuisista selluliittihoidoista tai viime syksyisestä rasvaimusta, puhumattakaan erilaisista laihtumista tehostavista, epämääräisistä lisäaineista, HGH:sta, clenbuterolista tai vaikkapa efedriinistä. Näennäisesti kaikki kyllä treenaavat kolmesta neljään tuntiin päivässä pelkkien itujen voimalla. Ja mitä ei kuurit ja hoidot sulata, sulattaa kyllä kuvankäsittelijä.

Samaan aikaan, kun tutkimusten perusteella pysyvimpään lopputulokseen päästään laihduttamalla maltillisesti ja hitaasti, ihannoivat naistenlehdet estoitta niitä superäitejä, jotka pudottavat raskauskilot kuukaudessa. Mistä lähtien naisen velvollisuudeksi on tullut palautua raskauden jälkeen entisiin mittoisiin muutamassa viikossa, terveyttä uhmaten? Ei missään lehdessä mainita, kuinka julkkisnaisen vastasyntyneelle lapselle palkataan yösyöttäjä, jotta äiti itse saa nukkua rauhassa ja nousta aamulla virkeänä treenaamaan, kun lastenhoitaja jää huolehtimaan jälkikasvun aamupalasta.

Löytyy lehdistä toki niitä hyviä, oikeasti motivoiviakin esimerkkejä, kuten vaikkapa iki-ihana, hyvää oloa huokuva, oman keittokirjankin julkaissut Gwyneth Paltrow, jonka ravinto- ja terveysvinkit ovat tasapainoisia, monipuolisia ja ennen kaikkea täyspäisiä. Tai räväkkä Kelly Osbourne, joka onnistui pudottamaan puolikkaan naisen verran painoa vyötäröltään, mutta myöntää silti syövänsä aika usein pizzaa aamupalaksi ja treenaavansa ainoastaan lajeja, jotka ovat hauskoja.

On ihan hienoa, että terveellisiin elämäntapoihin kannustetaan entistä enemmän eri medioissa täällä Yhdysvalloissa, missä ylipaino on kasvava ongelma, mutta joku siellä toimituksessa voisi silti hetken miettiä, että tarjoavatko kaikki lehdessä julkaistut jutut oikeasti terveellisiä, järjellisiä ja ennen kaikkea totuudenmukaisia mielikuvia. Mikä logiikka on työntää samaan lehteen hyvien reseptien ja liikuntavinkkien sekaan Beyoncén kyseenalaiset ravinto-opit ja liikunnan merkityksen vähättely painonhallinnassa? Kysynpähän vaan. Toivottavasti teillä Suomessa ei vielä olla luisuttu ihan näin alas terveys- ja liikuntalehtien sisällön kanssa.

Lopuksi vielä, muistetaan nyt kaikki pitää projekteissamme joku järki mukana, vaikka media muuhun kehottaisikin. Mikään vaakalukema tai näkymä peilissä ei ole menetetyn terveyden arvoinen.

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.