Testaa ruokatietämyksesi ja hämmästy kuinka väärässä olet

Oletteko sattuneet törmäämään internetissä ja lehdissä niihin sellaisiin monivalintatehtäviin, joissa testataan osaavatko ihmiset valita kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta lautaselleen sen vähemmän syntisen hiukopalan? Olen tehnyt huvikseni noita testejä yhden jos toisenkin ja ainakin amerikkalaisten testien perusteella olen ravintoineni täysin hunningolla enkä tiedä ruokailusta tuon taivaallista. Ja ihmekös tuo, kun testin laatineet toimittajat ovat tehneet kaikkensa, ettei testaaja voi järkeä käyttämällä mitenkään tehdä oikeita valintoja.

Otetaanpa pari esimerkkiä Redbookin testistä, jonka viimeksi erehdyin tekemään:

Siinä ne nyt ovat, kulhollinen mysliä mustikoilla ja ällöttävän teollisen näköinen aamiais-muffini. Kummankohan valitsisin? No tietysti sen myslin, sillä sitähän minä oikeastikin syön luonnonjogurtin ja mustikoiden kera. Ja metsään meni, heti aamupalasta lähtien. Se terveellisempi vaihtoehto kun olisi ollut tuo ällöteollisuusmuffini, joka paljastui painonvartijoiden salaisen reseptin mukaan valmistetuksi eikä siinä ole hiilareita tai mitään muutakaan ravintoaineita sen välissä olevan kananmunan ja kanadanpekonin lisäksi. Toimittaja kertoo sormeaan heristäen, että kuvassa oleva myslilautanen kätkee helposti sisäänsä jopa neljäsataa kilokaloria! Justiinsa joo. Neljänsadan kilokalorin edestä epäterveellistä kuitua, pähkinää, mustikoita, maitoa ja ties mitä luonnottomia hirveyksiä.

No, kokeillaanpa onnea seuraavan ruokalajin kanssa. Helpolta näyttää, kanasalaatti versus järjettömän kokoinen mälli lihaa uuniperunalla. Salaattia, kiitos! Ja ähäkutti, testin laatinut toimittaja voitti taas oveluudellaan. Oikea valinta kun olisi pihvi, joka kuvasta poiketen on toimittajan mukaan oikeasti ihan pienenpieni eikä sen uuniperunankaan sisällä ole kermaviilimössöä kuten yleensä vaan salsaa. Salaatti taas, se on paha, se on paha. Sen kastike kun on hirveän rasvaista, juustoa on aivan liikaa ja ne rasvaa tirisevät crutongitkin pitäisi lailla kieltää. Niin, sitä salaatinkastikettahan ei voi pyytää erikseen ja nirsoille asiakkaille vihainen kokki syöttää ne crutongit vaikka väkisin.

Ihanhan tässä alkaa verenpaine pikkuhiljaa nousemaan. Kokeillaan nyt kuitenkin, josko testin saisi vietyä loppuun. Haa, jäätelö ja frozen jogurtti! Tämä on helppo, frozen jogurtti tietenkin, minä kun juuri pari päivää sitten vertailin niiden ravintoarvoja ja tulin siihen tulokseen, että vaikka sokeria on molemmissa paljon, on jogurtissa kuitenkin vähemmän rasvaa ja enemmän proteiinia. No, eipä olisi taas pitänyt luottaa tietämykseensä. Oikea valinta olisi nimittäin ollut jäätelö, sillä toimittaja on valinnut ovelasti kuvaan sen markkinoiden ainoan läskintorjuntasuperjäätelön, jossa ei ole kaloreita nimeksikään. Frozen jogurtilla sen sijaan lihot takuuvarmasti, sillä toimittajan mukaan sen syömistä on täysin mahdotonta kontrolloida.

Viimeinen yritys, hampurilainen vs. tonnikalaleipä. Mmm. Tiedän jo etukäteen, että jostain käsittämättömästä syystä oikea vastaus on taatusti tuo hampurilainen, mutta valitsen silti tonnikalavoikkarin, koska onhan siinä selvästi hampurilaispullan sijaan kokojyväleipää, kalaa ja kaikkea. Haha, LÄSKI! Valitsit taas väärin! Oikea vastaus on tietenkin hampurilainen, koska sen pihvi on valmistettu supervähärasvaisesta fitness-lehmästä ja siitä on jätetty majoneesi kokonaan pois. Tuo purkillinen majoneesia onkin hampurilaisen sijaan työnnetty tonnikalavoileivän väliin ja jos sen syöt, saat sydänkohtauksen, veritulpan ja herpeksen heti huomenna.

***

Ugh. Ruokatoimittaja-superihminen-laihduttajaspesialisti-huijari on puhunut. Mitä tämä testi ravintoasioista tietämättömälle sitten opetti?

a) unohda ne tuoreet marjat ja myslit aamupalalla. McDonaldsilta löydät ravintoympyrään sopivan aamiais-muffinin.
b) älä syö salaattia. Syö puoli kiloa lihaa jättimäisellä perunalla ja opettele olemaan.
c) syö jäätelöä, sillä et kuitenkaan voi hillitä itseäsi niiden frozen jogurttien kanssa, läski.
d) aja toisen kerran McDonaldsiin ja tilaa hampurilainen. Sen anorektisen lehmän pihvillä, tietty.
e) älä ainakaan käytä omaa päätäsi, harkintakykyä tai luovuutta. Missään tilanteessa. Ikinä.
f) äläkä varsinkaan lue ravintosisältöjä. Luota toimittajaan. Toimittaja tietää, senkin läski.
g) älä enää ihmettele, miksi amerikkalainen on lihava.

 

(kuvat: Redbook)

 

 

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.