On tyhmyyttä olla käyttämättä pyöräilykypärää

Maanantaisesta Hesarista pisti silmään yksi otsikko ylitse muiden: Kypärän käyttöpakko vähentää pyöräilyä. Jutun perusteella liikenne- ja viestintäviraston esittämä lakiehdotus pyöräilykypärän käyttöpakosta tuntuu olevan niin liikenteen tutkijatohtorin, neurokirurgian osastonylilääkärin kuin kansan mielestäkin kovassa vastatuulessa. Kypäräpakon langettaminen kun vähentäisi pyöräilyä merkittävästi, jolloin pyöräilyn mukanaan tuomat kansanterveydelliset hyödyt terveemmistä ja vähemmän ylipainoisista ihmisistä valuisivat hukkaan ja näin kypäräpakko kääntyisi lopulta negatiiviseksi tulokseksi viivan alle. Todisteena väistämättömästä esitetään mm. tilastoa 90-luvun Uudesta-Seelannista, jossa kypäräpakon myötä pyöräily väheni 51 %.

Vaikka minusta onkin hassua, että nykypäivän ilmiöitä peilataan yli 20 vuotta vanhoihin tilastoihin, leikitään nyt kuitenkin, että näin tapahtuisi myös Suomessa. Ensimmäisenä mieleeni tuli, että ne kypärättömät pyöräilijät sietäisivätkin pois liikenteestä. Tämän asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät vedoten laskelmiin, joiden mukaan jokainen pyöräilystä luopuva henkilö sortuisi väistämättä epäterveellisiin elämäntapoihin eikä kypäräpakon jälkeen koetun nöyryytyksen jälkeen harrastaisi enää koskaan minkäänlaista liikuntaa ja lopulta lihottaisi itsensä tärviölle ja yhteiskunnan maksettavaksi. Parempi on siis antaa ihmisten suhailla rauhassa munamankeleineen ilman kypärää niin pysyvät terveinä.

Kypäräpakon sijaan toivotaankin, että näillä kypärättömien pyöräilijöiden tuomilla kansanterveydellisillä säästöillä rakennettaisiin enemmän ja turvallisempia pyöräilyväyliä, jotta pyöräilijöitä – myös niitä kypärättömiä sellaisia – saataisiin liikenteeseen vieläkin enemmän. Näin kansantaloudelliset sekä ympäristölliset hyödyt kasvaisivat entisestään. Minusta tämä on hieno idea, onhan tärkeää ennaltaehkäistä onnettomuuksia luomalla pyöräilijöille entistä turvallisemmat väylät. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, että ne pyörätiet eivät vie ovelta ovelle eikä tien ylittämisiä ja liikenteen seassa ajelua kitke pois vielä baana taikka kaksi. Kun se auto sitten kolhaisee siinä kotitiellä, ei pyöräbaanat paljon lämmitä jos ei päässä ole kypärää.

Liikenneturvan mukaan ilman kypärää ajelee jopa 59 % kaikista pyöräilijöistä. Se on mielestäni aika pirun monta turhanpäiten henkensä riskeeravaa ihmistä tienpäällä, joskin tässä Hesarin artikkelissa asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pyöräilykypärän käyttö on noussut turhan suureen rooliin turvallisuuskeskusteluissa. Kypärän käyttö kun ei varsinaisesti estä onnettomuuksia (kuten ei moottoripyöräkypäräkään tai autojen turvavyöt) eivätkä pyöräilyonnettomuudet aiheuta ”kovin paljon” päävammoja. Olipa se sitten paljon tai ei, vuonna 2009-2011 pelkästään Töölön sairaalan neurokirurgian teho-osastolla hoidettiin yli 40 pyöräonnettomuudessa päänsä kolauttanutta henkilöä. Heistä vain kolmasosa oli käyttänyt kypärää. Vuonna 2013 pyöräilyonnettomuuksissa kuoli 23 henkeä, joista 21 oli liikkeellä ilman kypärää. Kypärää käyttämällä heistä arviolta 10 olisi voinut pelastua eri todennäköisyyksin. En tietenkään ole asiantuntija, mutta minusta kymmenenkin turhanpäiten kuollutta on kyllä kovin paljon.

Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä peräti 73 % onnettomuuden tapahtuessa. On siis jokseenkin käsittämätöntä, että reilusti yli puolet pyöräilijöistä jättää tämän melko halvan henkivakuutuksen käyttämättä. Ei, en itsekään kannata kypäräpakkoa, sillä sen toteutumisen valvonta aiheuttaisi turhan paljon kustannuksia näinä aikoina, kun raha on muutenkin tiukassa. Ihmisten asenteissa sen sijaan olisi paljonkin työstettävää ja kypärän käyttöön pitäisi kannustaa entistäkin hanakammin sen sijaan, että sen käytön merkityksellisyyttä vähätellään asiantuntijoiden toimesta. Kuinka tehokkaasti kypärän käyttö lisääntyisi esimerkiksi silloin, kun pyöräonnettomuuden tapahtuessa kypärätön pyöräilijä olisi itse korvausvelvollinen aiheutuneista terveydenhoitokuluista? Valinnan käytöstä saa tehdä itse, mutta koko yhteiskunnan ei tarvitse kärsiä yksilön tyhmyydestä.

Minkä ihmeen takia kypärän käyttö etenkin aikuisilla ihmisillä on sitten niin kovin vastenmielistä? Olen kuullut vedottavan mm. hiusten sekaisin menoon, aivan kuin tukka nyt ilman kypärääkään pysyisi pyöräillessä ojennuksessa. Joku taas sanoo näyttävänsä kypärä päässä tyhmältä, vaikka minun silmissäni näyttäisi vielä tyhmemmältä ilman kypärää. Kolmas sanoo, että kypärä puristaa päätä eikä näin ollen ole tietoinen, että kypäriä valmistetaan eri koossa ja malleissa. Neljännen mielestä kypärä taas on kamalan hankala kuljettaa mukana, mutta raahaa silti kolmenkymmenen litran vetoista Louis Vuittonia olalla. Minä en kypärättömyydelle keksi kuin yhden syyn ja se on tyhmyys. Vai väittääkö joku käsi sydämellä, ettei käytä kypärää siksi, ettei usko pyöräilyonnettomuuden osuvan omalle kohdalle, koska ajaa niin varovasti?

Katsokaapa alla oleva kuva mieheni pyöräilykypärästä sen jälkeen, kun rattiin nukahtanut autoilija ajautui pyörätielle ja törmäsi takaapäin pyörällä liikkuneeseen mieheeni. Tuntuuko vielä, että sillä on paljonkaan merkitystä, kuinka varovainen olet itse? Siellä liikenteessä kun on muitakin kuin sinä.

Käytä sitä kypärää, oli pakko tai ei.

26 kommenttia artikkeliin ”On tyhmyyttä olla käyttämättä pyöräilykypärää

 1. Mä kuuluin tähän tyhmien luokkaan aika monta vuotta. Tekosyinä mm. se, että kypärä on vaaleanpunainen, enkä enää oikein tykkää siitä väristä (joo, saa facepalmata…) ja naiivi usko siihen, että kyllähän mä aikuinen ihminen nyt osaan autoja varoa…

  Sitten noin vuosi sitten sattui Facebookissa silmään kaverin kuva, joka oli juuri ollut pyöräonnettomuudessa. Kyse ei ollut edes mistään autoon törmäämisestä, vaan ihan vain asfaltissa olleesta töyssystä. Ilman kypärää hän ei välttämättä olisi enää terveenä tai edes hengissä… 😦 Sen jälkeen kypärä löysi tiensä takaisin päähän hyvin nopeasti.

  Tykkää

  • Ihmisluonto on kyllä jännä. Aina ensin pitää sattua jotakin, ennen kuin ryhdytään tekemään asioita toisin :/ Mutta hienoa, että kypärä on nyt löytänyt tiensä sun päähän!

   Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus! Mulla on kypärä, ei tosin ole ollut aina mutta kyllä se säikäytti ja pisti miettimään kun auto törmäsi kummisetääni, joka pyöräili ilman kypärää. Huonosti kävi. Siitä lähtien on kypärä ollut päässä. Siihen tottui nopeasti, että kypärä on aina päässä ja nykyään jos meinaa unohtua tulee alaston olo ja pakkoa hakea vaikka kiire olisi. Giron kypärä mullakin. Töissäkin pidän kypärää joten kypärän käyttö ei kyllä ole ongelma.
  Vaikka minä ajaisin kaikkien sääntöjen mukaan, joku muu liikenteessä liikkuja ei välttämättä tai saa yllättäen sairaskohtauksen, nukahtaa rattiin tai ajaa huumausaineiden vaikutuksen alaisena tms.

  Tykkää

  • Mulla näin motoristina on jotenkin selkärangassa se tieto siitä, että liikenteessä voi sattua mitä vaan, vaikkei itse tyrisikään. Ja sitä on aina niin moottoripyörällä kuin polkupyörälläkin se, jota sattuu enemmän. Siksi ei kai koskaan ole tullut mieleenkään ajella ilman kypärää.

   Tykkää

 3. Olet NIIN oikeassa!
  Itse olen ”natsi-mutsi” kun pakotan lapset käyttämään kypärää vaikka heidän kaverit ei käytä. Itse en aja pyörällä koskaan, mutta nalkutan sitäkin enemmän kypärättä liikkuville tuttaville. Tyhmyyttä on olla käyttämättä kypärää!

  Tykkää

 4. Asiaa!!!ja kiitos kirjoituksestasi 🙂
  Mä oon viistoista vuotta käyttänyt pyöräilykypärää ja ihan sama vaikka hiukset menee littuun tms. Muutaman kerran oon joutunut pyöräileen ilman kypärää ja silloin musta onkin tuntunut alastomalta 😀

  Tykkää

 5. Jotenkin sille kypärälle ei näe tarvetta ennen kuin joutuu siihen tilanteeseen, et sitä tarvitsee. Emmäkään mieti et tarviin sitä tääl Suomessa mis saan pyöräillä pyörätiellä ja jos ylitän suojatien niin pysähdyn ja katson 4 kertaa oikeaan ja vasempaan et onko turvallista ylittää tietä. Mun on vaikeeta ees kuvitella tilannetta, mis auto osuis muhun. Kai se ois sitte tilanne mis rattijuoppo/sairauskohtauksen saanut vetäis pitkin poikin pyörätietä. Se tuntuu niin absurdilta, enkä sen takia välitä pyöräilykypärästä. Eri juttu ois se et jos ajaisin maantiellä… Tiiän itekin et mielipiteeni on huono ja väärä mutta… En tiiä. Inhosin sitä kun lapsena pakotettiin käyttämään kypärää. Onhan se tärkeää, mutta en vain näe niitä riskejä omassa elämässäni. Ja kai tähän loppuun on mainittava että pyöräilen vaan kesäisin ja jos on pakko.

  Tykkää

  • Mä muuten muistelisin lukeneeni jostain, että aikuiset kolaroi fillarilla useammin ihan itsekseen kuin että kolaroisivat auton kanssa. Ja itse asiassa, ne kerrat, kun olen kaatunut itse kadulla ajellessa, olen ihan itse kämmännyt jotain kanttareiden kanssa tms. Joten… parempi, että pistät sen kypärän päähän, meille kaikille voi joskus sattua hupsis 🙂

   Tykkää

 6. Voi kyllä. Oon ihan spontaanisti räjähtänyt kaverille kun mulle selvisi ettei tämä käytä kypärää. Pidin ehkä vähän liian pitkän saarnan ja oikeesti siis suoraan sanoin vaan tyylillä että ootko vähän ääliö. No osti se kypärän sitten 😀 Samoin jos näen kenenkään kaverin lähtevän ilman kypärää niin totean vaan suoraan juurikin että oot kyllä idiootti. Koskaan kukaan ei ole pystynyt perustelemaan kypärättömyyttä. Suurin osa sanoo että ”joo oon mä sitä miettinyt”. No joo, kannattais ehkä miettiä vähän pidemmälle.

  Jotenkin ihmiset tuudittautuu vaan siihen että ”ajan vaan kylällä/kaupungissa/pyöräteillä”. No aja sitten, mutta mututuntumalta väittäisin että juuri noissa paikoissa missä autojen nopeudet on pienempiä, se kypärä olisi kaikkein tärkein. Itse ajan enimmäkseen autotien laitaa missä on 80km/h nopeusrajoitus ja uskallan väittää, että jos auto tuolla nopeudella töytäisee niin muussia tulee oli kypärää tai ei. Mutta jos se kolari tulee pienemmällä nopeudella niin kypärä saattaa oikeesti jopa pelastaa hengen.

  Tykkää

  • Mitähän olisi ollut sillä autolla vauhtia, joka törmäsi mieheeni… varmaan lähemmäs tuo 80 km/h, kun ei rattiin nukahdettuaan ollut luonnollisesti ehtinyt edes jarruttaa. Onneksi osumaa tuli vaan peilistä, mutta kyllähän sekin melkoisen ilmalennon aiheutti ja kuten kuvasta näkyy, pääkin sai osansa. Kamalaa edes ajatella miten olisi käynyt jos ei kypärää olisi ollut, hajosihan siinä rytäkässä olkapääkin. Että juu, mä en kanssa jotenkin yhtään jaksa höpötystä siitä, etteikö kypärä olisi ”kovin tärkeä”.

   Tykkää

 7. Ehkä seuraava sukupolvi pitää kypäränkäyttöä normina, toivotaan näin! Näinhän kävi turvavöidenkin kanssa silloin, kun ne tulivat pakollisiksi. Minäkin olen sitä sukupolvea, joka heilui lapsena takapenkillä ilman turvavöitä, mutta nyt omat lapseni alkavat huutaa, jos auto liikahtaakaan ennen kuin heillä on vyöt kiinni. Minä käytän pyöräilykypärää silloin, kun lähden varta vasten pyöräilemään, mutta harvemmin se tulee otettua matkaan, kun lähden liikkeelle taittopyörällä. Vie muka liikaa tilaa…

  Tykkää

  • Luin muuten Liikenneturvan sivuilta tilastotietoa myös turvavöiden käytöstä. Joka kolmas liikenneonnettomuuksissa menehtynyt ei käyttänyt turvavyötä. Minusta se on aika hurja luku. Ja valitettavasti nykyaikana juuri ne nuoret tuntuvat olevan niitä, jotka helpoiten jättävät turvavyöt kiinnittämättä.

   Tää on suora lainaus Liikenneturvan sivuilta:
   ”15–24-vuotiaat miehet käyttävät turvavöitä vähiten. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2011 tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaista miehistä 91,7 % ja naisista 97,2 % ilmoitti käyttävänsä turvavyötä etupenkillä. Takapenkillä turvavyötä ilmoitti käyttävänsä nuorista miehistä 87,6 % ja naisista 93,3 %. Liikenneturvan tekemien alueellisten tarkkailujen mukaan nuorten turvavyön käyttö on paikoin ollut vain viidenkymmenen prosentin luokkaa.”

   Aika karu tuo viimeinen lause.

   Tykkää

 8. Itse olen käyttänyt kypärää siitä lähtien kun työkaveri jäi auton alle, tai oikeastaan lensi konepellin päältä ties minne, ilman kypärää. Onneksi selvittiin aivotärähdyksellä, mustelmilla ja kolmen viikon sairaslomalla.

  Noista tekosyistä kaikista hölmöin on tuo kypärän kantaminen. Miksi sitä pitäisi kantaa mukana? Itse jätän sen aina hyvillä keleillä killumaan pyörän sarveen ja jos joku sen siitä vie, toivon todella että menee tarpeeseen!

  Tykkää

  • Ei tule jätettyä kypärää pyörään kiinni, pyöräparkit ovat niin ahtaita ja lisäksi pelkään että joku kolhii kypärään näkymättömän runkovaurion… 🙂

   Joskus teinin logiikalla kypärän käyttö oli minusta dorkaa ja epäcoolia, mutta nykyään kypärä on aina päässä kun pyörällä liikun, enkä oikein ymmärrä miksi joku ei kypärää käyttäisi.

   Tykkää

  • Mä en kyllä Suomessa uskaltaisi varmaan jättää kypärää pyörään kiinni, vaikka eivät ilmeisesti kovin suuressa huudossa siellä olekaan 😀 Eikös siellä pyöriäkin varasteta hirmumääriä nykyisin?

   Tykkää

 9. Lisataan naihin viela typerat amerikkalaiset kun asiasta kerran ollaan puhumassa.Pyoralla on oma vauhtinsa ja varmaan Sinivaarakin menee niin kovaa etta hui vaan! Mutta ma olin yhteen aikaan toissa kiropraktikon (onkohan se suomeksi naprapaatti?) toimistossa joka oli innokas moottoripyorailija. Ja se mies menna huristi potilaitten luokse joskus motskulla,aina ilman kyparaa!! Kysyin etta eiko ”laakarin” pitaisi vahan nayttaa terveellisen elamantyylin esimerkkia eika kaahata ilman kyparaa moottoripyoralla? Sillakin oli se etta ”tukka menee sekaisin” tekosyy. Siis only in America! PS. Ma sain potkut liiasta suun soittamisesta aika pian taman jalkeen.

  Tykkää

  • Arizonassa saa kans ajella moottoripyörää ilman kypärää. Joskus oltiin yhdessä moottoripyörätapahtumassa ja mukana ajossa, joka lähti Nevadan puolelta ja koukkasi Arizonaan. Siinä rajalla sitten osa fiksuimmista harrikkakuskeista otti kypärän pois päästä ja jatkoi avopäin. Jessus. Itselle ei tulisi mielen viereenkään ajaa moottoripyörällä ilman kypärää! Oma lukunsa on sitten ne avopotat, jotka peittävät ainoastaan päälaen. Niitä saa täällä meilläkin käyttää ja ovat ehkä suurinta itsensä huijausta ikinä. Tulee nimittäin kohtuullisen rumaa jälkeä, kun kaadut moottoripyörällä ja otat vähän kasvokontaktia autoon/katuun/pusikkoon.

   Tykkää

 10. Mä siis joka kerta, kun hyppään pyöräni selkään mietin just tätä: miks mulla ei oo kypärää?? Mä en edes käytä noita typeriä selityksiä, mun selitys on kaikkein typerin: Mä en jaksa mennä ostamaan. JAKSA!! Siis duh. Stoopid. Joka kerta kun poljen yliopistolle pelkään suurinpiirtein omaa varjoani ja sitä, että joudun onnettomuuten, ja lähellä piti-tilanteita on ollut aivan liian monta. Lupaan ja vannon, että heti kun palkka tulee ja saan pyöräni korjattua – menen heti hankkimaan kypärän. Nyt loppui tää dorkailu! Kiitos muistutuksesta 😀

  Tykkää

 11. Asiallista tekstiä! Harrastan maantiepyöräilyä ja kahdesti kypärä on tehnyt tehtävänsä ja säästänyt kallon mahdollisesti varsin ikävältä lopputulokselta. Omien kaatumisten jälkeen onkin tullut paasattua vielä kypärättömille kavereille useampaan otteeseen kypärän käytön tärkeydestä 🙂

  Tykkää

 12. Onpas miehesi kypärä ottanut vähän osumaa. 😮 Tämä sai kyllä (taas) ajattelemaan että nyt menen ja ostan sen pyöräilykypärän, jota en aikaisemmin vain ole saanut aikaiseksi hankkia. On siinäkin syy. Poljen nykyään enimmäkseen kodin ja yliopiston väliä, eikä siinä juuri muuta ole kuin metsikköä ja pari omakotialueen autotietä ylitettävänä mutta onhan se jo täällä liukkaudessa vaarallista sekin. Olen lisäksi rullaluistellut monta kesää ilman mitään suojia, koska en vain saa aikaiseksi hankkia niitä… vaarallista ja tyhmää! -.-

  Tykkää

  • Aijai, ja vielä talvella ilman kypärää! Nyt kuules ostoksille! Pää on siitä herkkä kapistus, että vaikka raajoja muuten pystyy aika hyvin paikkaamaan, ei pahasti kolautettua päätä pelasta mikään.

   Tykkää

 13. Meilläkin töissä useampi työkaveri on kypärän suhteen asteella ”pitäisi ostaa”. Joka kerta käsken mennä kauppaan ja ostaa. Itsellä ei kävisi mielessäkään ajella ilman kypärää, aivan sama, vaikka hiukset on joka päivä töihin tullessa liiskana, mutta pysyypähän pää kokonaisena 🙂

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.