(Kesä)loma

Ah, kesäloma. Palmut heiluvat lämpimässä merituulessa, piña colada virtaa ja aurinkorasva kirvelee silmiä.

Joopa joo, no ei nyt ihan.

Täällä sitä nimittäin ollaan, suomalaisen taivaan alla, kaljujen puiden huojuessa hämärässä horisontissa ja kylmän purressa tiukasti nenänpäästä. Päädyimme kuin päädyimmekin takaisin Suomeen, ainakin toistaiseksi. Ja mikäs sen parempi syy vietellä kesällä väliin jäänyttä kesälomaa, kuin paluumuutto ja kaamoskelit.

Vaikkei Suomeen pysyvästi jääminen ole edelleenkään varmaa, koitan varmuuden vuoksi sopeutua tulevina lomaviikkoina niin suomalaisiin sääoloihin, olosuhteisiin kuin itse suomalaisiinkin. Tämän lisäksi pitäisi saada pikkuhiljaa taottua päähän se ajatus, etten loman loputtua todennäköisesti palaakaan takaisin Kaliforniaan, vaan elämä on tässä ja nyt, pohjoisen taivaan alla jossain.

121215_1

Harmaista lomamaisemista huolimatta olen saanut melko kivasti kiinni lomafiiliksestä. Koska asiat ovat jo edenneet valtameren yli kantavan askeleen verran, tunnen stressitason laskeneen merkittävästi ja niin uni kuin ruokakin on alkanut taas maistua. Muuton logististen osienkin odotellessa valmiina Kalifornian päässä, ei päiväohjelmassamme ole tällä hetkellä muita velvollisuuksia kuin pohjoisen junaan nouseminen ensi tiistaina. Siitä alkaa varsinainen joulunvietto, jonka humuun hukkunee ainakin hetkellisesti huoli tulevasta, oireet kulttuurishokista, ahdistus hintatasosta ja vilunväreet sääoloista.

121215_2

Se täytyy kyllä sanoa, että vaikka monenmoisia ja kovastikin jänniä lomia olen elämäni aikana viettänyt, vie tämä joulukuinen kesäloma jännittävyydessään ylivoimaisen voiton kaikista. Nimittäin yleensä kun olen loman päätteeksi palannut kotiin, en tällä hetkellä omista edes kotiavaimia.

 

 

13 kommenttia artikkeliin ”(Kesä)loma

  • Kyllä varmasti, ei kai sitä voi lopun ikää märehtiä. Ja onhan täällä ollut pääosin ihan mukava olla nämä ensimmäiset päivät 🙂 Rauhaisaa joulun odottelua myös sinne!

   Tykkää

 1. Tervetuloa Suomeen! Jos etelän harmaus ahdistaa niin tuu Ylä-Lappiin. Täällä on lunta, pakkasta ja ihan oikeaa kaamostaivasta vaaleanpunaiseksi värjäävä, horisontin alapuolella majaileva aurinko. 🙂

  Tykkää

 2. Jotenkin näistä teksteistä heijastuu hirveä vastentahtoisuus Suomea kohtaan ja sitä, miten täällä on kaikki niin paljon huonommin ja kallistakin täällä on. Ehkä kannattaisi vähän muuttaa asennetta – täällä on moni asia paljon paremmin kuin siellä, mistä tänne ”jouduit” palaamaan. Ei, aurinko ei paista koko ajan, vuodenaikojen vaihtelut ovat rikkaus. Olisithan voinut kokeilla vaikka Ruotsia, ehkä sitten olisi kotoSuomikin tuntunut ihan jees-vaihtoehdolta.

  Tykkää

  • En tiedä oletko itse paluumuuttanut Suomeen Kaliforniasta, mutta epäilen että et. Tähän paluumuuttamiseen kuuluu paljon muitakin asioita, kuin sään vaihtuminen. Harva tulee ajatelleeksi paljonko muutto rapakon ylitse konkreettisesti maksaa tai kuinka paljon heikommat työllisyysnäkymät tietyillä aloilla Suomessa oikein on. Ihan siltäkin kantilta tarkasteltuna on pakko sanoa, että ei, ei ollut Suomeen paluu ykkösvaihtoehto tai vapaaehtoista, varsinkaan kun pariskuntamme palaa maahan 75 % työttöminä. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö Suomeen pelaamisessa olisi paljon hyviäkin puolia. Parasta tietysti ovat ihmiset, joita on vuosia kaivannut. Toki on todettava, että yleisesti suomalaisissa (osassa, ei kaikissa) on tapahtunut vuosien aikana melkoinen muutos entistä vihamielisempään suuntaan, eikä vähiten somessa ja keskustelupalstoilla. Myös tämän koen henkilökohtaisesti jokseenkin luotaantyöntävänä tällä hetkellä. Mutta eiköhän tämä tästä lähde sujumaan.

   Et ehkä ole seurannut blogianikaan kovin pitkään, sillä jos olisit, tietäisit, että olen nähnyt paljon epäkohtia myös Kaliforniassa. Siksi tuntuu epäreilulta, että kuvittelet minun olevan suomivastainen ja pitävän Kaliforniaa kaikilta osin parempana vain, koska Suomeen paluumuuttoni ei ollut vapaaehtoista.

   Tykkää

   • Hyvin sanottu, Onnenpäivä!

    Kaikki aina toitottavat miten ihania ne vuodenajat ovat Suomessa, mutta niinhän ne ovat Kaliforniassakin. Vaikka ei taivaalta tule lunta ja räntää, niin silti vuodenaikojen vaihtelun voi näkeä ja kokea monella tavalla. Se, että aurinko paistaa lähes aina ympäri vuoden on kyllä hyvin tärkeä asia, erittäin tärkeä.

    Tykkää

  • Miten päin nyt katsotaankin, ei kai omasta kodista pakolla lähteminen ole ikinä mukavaa. Vaikka pakkosiirrettäisiin Suomesta Kaliforniaan.

   Tsemppiä, Sinivaarat!

   Tykkää

 3. Tervetuloa/menoa takaisin Suomeen 🙂 Ulkomaille muuttaneena voin niin kuvitella ettei paluumuutto ole mikään maailman ihanin juttu kun se tulee eteen pakosta (ihan näin huomautuksena tuohon edeltävän kommentoijan töksäytykseen), varsinkin kun tulevaisuus on samalla hämärän peitossa. Mutta tsempiksi sanoisin, että kun kerran on lähtenyt niin uudelleen lähteminen onnistuu helpommin, ainakin niin kävi mulle. Palasin Suomeen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen, ja jo puolen vuoden jälkeen oli suunnitelmat tehty ja jäljellä ollut omaisuus pakattu muuttoautoon -ja sillä reissulla ollaan edelleen 🙂

  Kyllä tuollekin vastoinkäymiselle vielä jokin syy löytyy, ja jotain hyvää siitä poikii, ihan varmasti! Ihanaa joulunodotusta, toivotaan että sinne sataa lunta niin että pääsette kunnon joulufiilikseen! Ja mieti miten ihana on tammikuun auringossa kimaltava lumihanki, siitäkin saatat päästä nauttimaan tänän vuonna 🙂

  Tykkää

 4. Minusta taas Suomi tarjoaa just sen mitä itse toivoisin (=pimeyttä, tilaa, kaunista luontoa, puhtautta, persoonallisia ihmisiä..), mutta kyllä siellä pitäis myös pystyä elättämään itsensä omalla työllään joten pysyn toistaiseksi Suomen ulkopuolella 🙂

  Tykkää

  • No siis kyllä. Minunkin mielestäni Suomi on erinomainen paikka ympäristöltään ja jopa tässä mustassa talvessa on oma surumielinen viehätyksensä. Olenkin monesti miettinyt, että jos meitä lapsilla siunattaisiin, niin mieluiten niitä Suomessa kasvattaisin. Mutta kukaan ei varmaan kiellä sitä, etteikö Suomen työllisyystilanne olisi hankala, säännöstelyssä menty liian pitkälle, hintataso palkkatasoon verrattaen kallis ja yleinen mieliala tällä hetkellä jokseenkin räjähdysaltis. Ne on aika isoja asioita eikä niitä oikein voi täysin sivuuttaa edes kaltaiseni oikeasti positiivinen ihminen.

   Tykkää

  • Sorel on merkki. Ainakin Partioaitta taisi myydä sitä Suomessa ja joku toinen pienempi urheiluliike, jonka nimeä en nyt tietty muista. Juuri tätä mallia en näissä liikkeissä tosin nähnyt. Omani toin Yhdysvalloista 🙂

   Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.