Äidin parempi pataleipä

Olemme viettäneet viime viikot sen verran runsaiden ruokapatojen äärellä, että edessä on pian väljempien housujen osto. Äitini on nimittäin hemmotellut maailmalta kotiin palannutta tytärtä leipomuksillaan, ja niin useammankin kerran on aamiaispöydässämme odottanut vastapaistettu, tuoksuva pataleipä, joka vain harvoin on ehtinyt nähdä iltapäivän tunteja.

120116_1

Koska kyseisen pataleivän pyöräyttämisessä saa jauhopeukalo olla vaikka vähän hukassakin, halusin ehdottomasti jakaa reseptin myös teidän kanssanne. Tarvitaan vain jauhoja, kuivahiivaa, suolaa ja vettä, sekä hyppysellinen ennakointia ja ripaus viitseliäisyyttä!

120116_2

Pataleipä

7 dl haluamiasi jauhoja (esim. vehnä-, sämpylä-, ohra…). Sekaan voi lisätä myös kaurahiutaleita, siemeniä ja sen sellaista.
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 3,5 dl vettä (reilusti kädenlämpöistä)

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää vesi ja sekoita kevyesti jotta ainekset sekoittuvat, mutta älä vaivaa! Valmiin taikinan tulee olla melko löysää, joten veden määrää voi joutua hieman säätämään sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi.

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä tekeytymään 12-18 tunniksi. Hyvä ajankohta taikinan valmistamiselle onkin alkuilta, jolloin leipä ehtii mukavasti aamiaispöytään.

Kun taikina on valmis paistamiseen, laita kattila tai vanhanajan pata kylmään uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen, ota kuumentunut kattila uunista, laita sen sisään leivinpaperi ja paperin päälle taikina. Paista leipää ensin 30 minuuttia kannen alla ja sen jälkeen vielä hetki ilman kantta, kunnes leipä on kauniin ruskea. Ota leipä ulos kattilasta ja anna sen jäähtyä hetki leivinpaperiin kääräistynä ennen tarjoilua.

120116_3

Aivan superhyvää! Ja niin, ai että miksikö leivän nimi on parempi pataleipä? No tietysti siksi, koska äidit tekevät aina parempia leipomuksia kuin kukaan muu.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Äidin parempi pataleipä

  1. Hei, äidin leivät on aina parhaita! Olen kanssa kokeillut pataleipää samantapaisella reseptillä, joten kokemuksesta sanon, että leivinpaperia ei tarvita ollenkaan. Pata on niin kuuma, että ei leipä siihen kiinni tartu. Ei uskoisi, mutta kokeilehan.

    Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.