Sopivasti lihaisa

Olen viime kuukausina totaalikieltäytynyt punnitsemasta itseäni, sillä tiedän ilman vaakojakin, että painan takuulla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Nimittäin jos on treeni kulkenut, niin on kyllä kulunut pöperöäkin. Vaikka tykkäänkin nykyisestä, sopivasti lihaisasta rungostani, olen silti pelännyt, että todellisten numeroiden näkeminen tekisi oloni epämukavaksi. Mielessäni kun kummittelevat edelleen kouluterveydenhoitajan painosuositustaulukossa kiemurtelevat käppyrät ja painoindeksi, jonka sallimissa rajoissa olen nipinnapin onnistunut rimpuilemaan aina viime vuosiin saakka.

150716_2

Viime viikolla uteliaisuuteni kuitenkin voitti ja päätin punnita itseni. Vaikka odotinkin ihmettä, jolla painoni olisi mystisesti pudonnut hartioiden silti leventyessä, ei vaakalukema varsinaisesti yllättänyt. Nuoruusvuosieni pahin pelko oli konkretisoitunut ja olin lipsahtanut painoindeksin ihannearvojen ulkopuolelle reilulla 72 kilolla.

Tiedänhän minä, että painoindeksi on ehkä se typerin tapa mitata ihmisten tarvetta painonkohotukselle tai -pudotukselle, mutta tuntuuhan se silti hivenen epämiellyttävältä olla virallisen laskentakaavan perusteella lievästi ylipainoinen. Siksi olinkin äimistynyt kuullessani, että itseni jo 80-luvulla traumatisoinut painoindeksikaava on vieläkin laajassa käytössä.

150716_4

Vaikkei elopainoni nyt oikeasti minua hetkauttanut suuntaan tai toiseen (olenhan nyt tukevasti kiinni tantereessa, hah!), päätin hakea kovalla työllä rakentamastani massasta hivenen lisää informaatiota. Salillamme tehdään InBody kehon koostumusmittauksia, joten pian jo seisoin kalsarisillani kummallisen mittahärvelin päällä ja odottelin mitä tuleman pitää.

Myönnettäköön, että olin mittaustulosten suhteen hivenen skeptinen, mutta laitteen sylkäisemän printin nähtyäni uskon, että tuloksia voinee hyvinkin tulkita suuntaa antavina. Testin mukaan painoni siis on kuin onkin niukasti normaalin yläpuolella, mutta mikä tärkeämpää, testi kertoo myös mistä painoni koostuu. Ja tämä on juuri se asia, josta pitäisi olla selvillä ennen kuin nimittelee ihmistä ylipainoiseksi.

Alla siis oma testitulokseni:

150716_1Painoa on, mutta niin on lihaakin.

Näiden numeroiden valossa minulle helpoin ja nopein tapa saavuttaa painoindeksin (BMI) mukainen normaalipaino, olisi lakata treenaamasta. Tällä tavalla muutama ”ylimääräiseksi” laskettu nestekilo häviäisi hetkessä tehden lihaksista tyhjät ja sitten olisinkin taas ihannemitoissa. Hullua, eikö?

Ymmärrän, että rajummissa ylipainotapauksissa painoindeksikortin vilauttaminen voi olla hyvinkin herättävä ja toimiva niksi. Mutta toivoisin, että lievissä ”ylipainotapauksissa” painoindeksiä ei tulkittaisi niin pilkuntarkasti, etenkään jos kyse on liikuntaa harrastavasta tai ruumiillista työtä tekevästä ihmisestä, saati sitten nuoresta, joka voi traumatisoitua loppuiäksi.

Sillä oikeastihan painoa tärkeämpää on mistä ihminen koostuu, mitä ihminen tekee, miltä ihmisestä tuntuu ja mihin kaikkeen ihminen pystyy.

 

14 kommenttia artikkeliin ”Sopivasti lihaisa

 1. Kiitos Anne tästä päivityksestä! Näytät muuten upelalta amazonilta – jos sallit ilmauksen. 😀 kehon koostumus on tärkeä asia, joka unohtuu herkästi. Ehkä itsekin voisin tutustua tuohon mittaukseen niin saisin realistisen kuvan siitä, millaisessa kunnossa kroppa oikeasti on. Itsekin olen pakoillut peilejä, vaatekaupoissa käyntiä ja vakaa sen näyttämän lukeman vuoksi. Painoindeksin mukaan mukaan olen ollut viimeiset 15 vuotta sen ylänurkilla ja viimeisen puolitoista vuotta sitten ylittänyt ylpainoisuuden rajat. Olen kuitenkin pitänyt itseäni terveen mitoissa. Olen niin lyhyt, etten missään nimessä osaa kuvitella itseäni langanlaihana ja hennon sirona nausena, jollainen olisin painoindeksin mukaan normaalin rajoissa. Syyllisyyttä omasta ulkomuodosta varmasti myös moni muu kantaa aivan liian herkästi indeksiluvun perusteella. Myös itsestä pitäminen unohtuu, jos on jatkuvasti tyytymätön. Oli kroppa sitten lihaksika tai muuten naisellisen muodokas, jos oma puoliso siitä pitää, niin miksi itsekään murehtia sitä liikaa? Armollisuuttaa kehiin. 🙂

  Tykkää

 2. Minulle kuvassa näkyy kauniin urheilullinen ja terve nainen! Itse en ole vaa’alle hypännyt varmaan 10 vuoteen, ihan siitä syystä että uskoisin lukeman vain ahdistavan. Harrastan urheilua monipuolisesti, joten lihasta löytyy mutta niin löytyy rasvaakin, joka omalla vartalotyypillä tarraa kiinni vatsaan ja reisiin. Välillä sitä miettii, että olisipa hieno jos vatsalihakset erottuisivat ja omistaisi litteän vatsan. Mutta sitten sitä järkiintyy ja toteaa, että itselle on paljon tärkeämpää se mihin keho pystyy. Jos tämä kroppa jaksaa liikuttaa juosten 80 kilometriä tai hiihtää 6 tuntia, niin siitä pitää olla iloinen ja kiitollinen. 😀

  Tykkää

 3. Minut on jo varmaan lapsena neuvolassa traumatisoitu noilla painoindeksi-luvuilla.
  Olin paksu muksu, sitten minusta tuli normaali, lihaksikas teini. Vaikka lihasta oli niin että se näkyi, ilmoitettiin minulle että älä syö, olet liian lihava.
  18-vuotiaana elin bilettämiselle ja kroppa kuihtui, 175 senttinen raamikas, lanteikas tyttö jolta kylkiluut paistoivat nahasta läpi. Ehkäisyä hakiessa minulle ilmoitettiin jälleen että: kannattaisi vähän vielä laihduttaa, olet normaalipainon yläpäässä.
  Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin tekisi mieleni mennä ja tinttasta jokaista ”terveysalan ammattilaista” jotka osaltaan edesauttoivat tätä usean vuoden ahmimis/anorektia -kierrettä.
  Joskus täytyisi tietää koska ollaan hiljaa.

  Tykkää

 4. Piru sen BMI:n periköön. Hyvin sillä kyllä on saatu yksi jos toinenkin traumatisoitua (terveiset vaan sinne kouluterveydenhuoltoon, aina nousi pala kurkkuun) Minulla on kropassa ylimääräistä, kyllä, mutta myös lihasta on keikkunut mukana aina. Terveydenhuoltoalalla on tullut varsin kaksijakoista suhtautumista, osa tuijottaa vaan sitä laskimen lukemaa, mutta onneksi on tullut törmättyä myös muutamaan, jotka ovat nostaneet katseensa laskimesta ihmiseen ja todenneet, ettei sulla mitään hätää ole. Suhteellisen äskettäin törmäsin tosin ikäväkseni personal traineriin, joka määritteli että ihannepaino on pituus – 110. Leuka loksahti lattiaan. Näytin hänelle DXA-mittauksen tuloksen (se on Inbodya tarkempi mittaus), jonka perusteella kyllä, kropassani oli ylimääräistä läskiä. Jos se pelkkä läski napsaistaisiin minusta pois hänen ihannepainokaavansa mukaisesti, kroppaani olisi jäänyt rasvaa kaksi kiloa. Kysyin häneltä että miten terveeltä luulet naisihmisen siinä kohtaa näyttävän, mutta en saanut oikein selkeää vastausta. Joo joo, kyllä ymmärrän että ihmisen kutistuessa se lihasmassankin määrä tippuisi ja näin, mutta yllätti että jotkut, olevinaan ammattilaiset käyttää vielä BMI:iäkin typerämpiä tapoja määritellä ihannepaino. Että joo, nenänpää-indeksi olisi parempi; miten ihminen voi itse, onko terve ja olennaiset veri- ym.-arvot kunnossa. Mutta ei, kun tää painoindeksi… Argh.

  Liked by 1 henkilö

 5. Näytät upeelta!

  Pistää kyllä vihaksi nämä terkkarit ja pt:t, joita täällä kommenttiboksissa on mainittu. Sinun tapauksessasi Anne jokainen aivot omaava näkee sekunnissa että olet timmissä kunnossa, etkä missään ylipainon rajamailla. En tiedä alanko seuraavan kerran itkeä vai nauraa kun kuulen seuraavasta ”terveysalan ammattilaisesta” joka edelleen tuijottaa vain yhtä taulukkoa näkemättä ihmistä. Argh…

  Tykkää

 6. Näin terveydenhuoltoalan ammattilaisena mua aina surettaa nämä keskustelut. En ymmärrä, miten niin moni ammattilainen tuijottaa vaan pelkkiä lukuja. Meille on ainakin jo opiskeluaikana opetettu, että BMI ei päde henkilöillä, joilla on paljon lihasta. Muistan, kun esimerkkinä annettiin joku jenkkiläinen urheilija (en edes muista lajia), jonka BMI oli 38 ja rasvat alle 10%. BMI on oikeasti ihan kelpo mittari ja toimii suurelle osalle ihmisistä. Kuitenkin siinä pitäisi aina muistaa katsoa myös sitä henkilöä, eikä tuijottaa pelkkiä lukuja. Kyllä sen näkee ilman bioimpedanssiakin, jos se paino tulee lihaksista. Ja lisäksi vyötärönympärys kertoo aika paljon. Jos se on naisella < 80 cm, niin ei ole mitään hätää, vaikka BMI olisi yli 25.

  Ehkä eniten kiukuttaa nuo kouluterkkarit. On se nyt kumma, kun aiheutetaan oppilaille traumoja tuollaisella asialla. Murh. Jotenkin uskon ja toivon, että nuorempi sukupolvi hallitsisi asian paremmin.

  Tykkää

  • Samoin terveys- ja ravitsemusalan ammattilaisena tuntuu käsittämättömältä, että edelleen esiintyy pelkkää numeroiden tuijottelua ja sitä kautta ihmisten ”syyllistämistä”. Pitäisi olla itsestäänselvyys, että BMI on vain yksi mittari muiden joukossa eikä se esim. päde ihmisiin, joilla on paljon lihasmassaa. Kehonkoostumus ja/tai silmämääräinen arviointi ovat ehdottomia BMI:n rinnalle, jotta se olisi käyttökelpoinen.

   Tykkää

 7. Olen lukenut blogia ainakin pari vuotta enkä koskaan kommentoinut mitään, mutta nyt on päästävä sanomaan että tossa laiturilla seisoo kyllä kaunis, terveen ja urheilullisen näköinen nainen! Vau! 🙂

  Tykkää

 8. Voisiko noihin terkkareiden kommentteihin olla syynä, että ovat vanhempaa sukupolvea? Olen pannut merkille, että sellaiset 50-60-vuotiaat naiset tuntuvat katsovan sitä, onko joku hoikka – vaa’an lukema kertoo, onko joku hyvässä kunnossa vai ei, muulla ei ole väliä. Heille ei ole olemassa sellaista mahdollisuutta, että hoikka ihminen olisi huonossa kunnossa ja ”ylipainoinen” hyvässä. Heidän ihanteensa on 165 senttiä ja 50 kiloa ja siinä se. Itseni on jotenkin vaikea kuvitella tilannetta, jossa nuori, vähänkään aikaansa seuraava terveydenhoitaja alkaisi naputtaa selvästi lihaksikkaan ihmisen painoindeksistä. Voin kyllä olla väärässäkin.

  Tykkää

 9. Anne sa oot aina ollut ja tuut aina olemaan upee! Ma ainakin nostan hattua sulle kun kerrot naista lahes jokaiselle naiselle tutuista kidutusta vastaavista tilanteista. Mua sanottiin teinina aina lihavaksi ja etta se pisti vihaksi, Viela nyt aikuisenakin joskus paataan nostaa se ajatus etta pitaisko laihduttaa? Olen kuitenkin karistanut sen ajatuksen isolla jaateloannoksella tai parilla munavoihin piilotetulla karjalanpiirakalla. Olet mainio esimerkki terveesta kehosta ja ennenkaikkea terveesta asenteesta!

  Tykkää

 10. Mun miehellekkin sanottiin työterveydenhuollossa että ylipainoinen 180/80 ja vatsalihakset näkyy..Ei sitten kattonu että näyttääkö ylipainoiselta. Niin ja kaunis on nainen kuvissa 👍

  Tykkää

 11. Hyvännäköinen nainen 🙂 Mun pitäisi kans etsiä tollanen kehonkoostumusmittauspaikka. No läskiähän mulla on, mutta lihasta myös. Ois mielenkiintoista nähdä lukemat.

  Tykkää

 12. Paluuviite: Kehonkoostumusmittauksessa - Onnenpäivä Sport

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.