Muuttokontti saapui!

Viime perjantaina se sitten vihdoin otti ja tapahtui; hartaasti odottamamme muuttokuorma saapui Kaliforniasta tänne Tunturiin! Aivan yksinkertainen ja pikku juttu ei omaisuuden uittaminen meren ylitse ole – etenkään omakustanteisesti – joten se, mitä kontin sisältä lopulta paljastuisi, jännitti melkoisesti. Voin nimittäin kertoa, että muuttokontin matkaan on mahtunut mutka jos toinenkin.

290916_1

Jotenkin tuo muuttokontin ilmestyminen pihaan on joka kerta yhtä vaikuttavaa ja samalla suuri shokki, niin nytkin. Hetken aikaa kului taivastellessa, että ihanko oikeasti meillä on noin paljon tavaraa, minä kun omasta mielestäni olin lahjoittanut ja myynyt jo ison osan omaisuudesta pois. Mutta kun kontista oli ensin poistettu piano, auto sekä niiden kiinnikkeet ja tukirakenteet, jäi muuttolaatikoita kontin perälle suhteellisen vähän.

Monessakaan asiassa en voi kehuskella olevani erityisen hyvä, mutta pakkaamisessa olen, kiitos lapsuusvuosien tetris-addiktion. Ja onneksi näin, sillä sen jälkeen kun muuttolaatikot luovutetaan rahtiin, niitä käsitellään samalla hellävaraisuudella kuin jos kyse olisi perunalaatikoista, ja voihan matkallakin tapahtua yhtä sun toista, on merenkäyntiä ja kosteutta.

Ainoa asia mitä en ottanut huomioon, oli joukko amerikkalaisia tullimiehiä, joita vastaan on mahdotonta valmistautua. Tiesimme jo etukäteen heidän tutkineen kontin sisällön, saimmehan siitä lystistä yli 2000 dollarin (!!) ylimääräisen laskun, mutta sitä emme tienneet, että he olivat oikeasti repineet auki 90 prosenttia laatikoista. Ja voin kertoa, että laatikot eivät aivan näyttäneet siltä millaisia ne olivat lähtiessään ja kaiken kukkuraksi laatikot oli tungettu kontin perälle täysin mielivaltaiseen epäjärjestykseen.

290916_2Nätisti pakattu muuttokuorma.

290916_3Nätisti pakattu muuttolaatikko.

Astialaatikoita avatessa muuten hivenen hirvitti. Mutta toisin kuin pelkäsin, ruhjoutuneesta ulkomuodostaan huolimatta laatikot eivät kätkeneet sisäänsä juurikaan sirpaleita. Ainoastaan kaksi lautasta ja yksi uunivuoka olivat hajonneet laatikkoon tulleesta sivuosumasta. Hieman yllättäen jouduin jännittämään myös pehmeiden pakettien puolesta, sillä joku vatipää oli keksinyt tullissa tehdä vaatelaatikoille mattoveitsellä keisarinleikkauksen kyljen kautta. Suhteessa laatikon sisältöön, selvittiin tälläkin kertaa pienillä vahingoilla. Ainoastaan yhdet farkut oli silvottu lahkeestaan rikki laatikkoa väkivaltaisesti avatessa. Mukava olisi tietää, että mitä kaverit olettivat laatikosta kalsareitteni lisäksi löytävän?

Ylimääräisestä jännityksestä huolimatta viime päivät ovat olleet melkoista joulua. Paketteja siellä, paketteja täällä, ja jokainen takuulla täynnä toivottua tavaraa. Ja kyllä se vaan niin on, että kotoisemmalta se koti tuntuu, kun siellä on omat tutut jutut.

Sitten muutama huomioitava juttu Kalifornia – Kiiminki -muutosta. Pätevät siis lähinnä silloin, kun hoidat koko homman itse.

 1. Mieti tarkkaan haluatko todella hoitaa kaiken itse. Muuton ostaminen pakettina yhdestä paikasta voi maksaa enemmän, mutta säästää hermoja ja aikaa kun kaiken tekee joku muu.
 2. Muuttokontin matka kestää n. 6 viikkoa, jonka aikana voi tapahtua mitä vaan.
 3. Jenkkien tullitarkastus on harvojen ja valittujen extra bonus, jota ei voi ennakoida, vaikka jättäisitkin valkoiset pulverit ja valtiosalaisuudet kuormasta. Laskun maksat sinä.
 4. Muuttokuorman vakuutus kannattaa ottaa Suomesta (If taitaa olla ainoa joka tarjoaa yksityiselle rahtikonttivakuutuksen). Vakuutus on todennäköisesti halvempi ja asiointi sujuvampaa. Varmista ainakin, että kuormalla on yksi ainoa vakuutus alusta loppuun. Muutoin sinua pompotellaan vahingon sattuessa vakuutusyhtiöltä toiselle.
 5. Suojaa tekstiilit kosteudelta (kelmu on kova sana). Jos peset tekstiilejä ennen laatikkoon pakkaamista, varmista että ne ovat 100 % kuivia! Nimim. Homeiset tyynyt.
 6. Suojaa, pehmusta ja vuoraa. Laatikot tulevat saamaan elämänsä kyydit.
 7. Numeroi laatikot ja tee pakkauslista. Sinun tulee voida myöhemmin esittää mitä minkäkin laatikon sisällä on, suurin piirtein. Näin myös purkaminen on helpompaa.
 8. Los Angelesin liepeillä toimii suomalainen kuljetusfirma Finn-us Logistics jos haluat suosia suomalaista tavaraa meren yli roudatessa.
 9. Kannattaa tiedustella rahtifirmoilta, josko rahti Helsingistä eteenpäin onnistuisi ”paluurahtina” eikä rekan tarvitsisi ajella tien päällä tyhjillään. Säästää rahaa.
 10. Muuttokuorman saa tuoda verottomana maahan 12 kuukauden sisään muuttopäivästä.
 11. Muuttoautoa ei saa enää tuoda maahan verovapaana (ellei ole ostettu ennen vuotta 2015).
 12. Valmistaudu esittämään Suomen tullille todisteita vakituisesta asumisesta ulkomailla. Pelkkä viisumi tai muuttotieto maistraatista ei riitä. Lisäksi tarvitaan vuokrasopimus, työsopimus, laskuja joissa näkyy kotiosoite jne. Älä siis pakkaa kaikkea muuttokuormaan.
 13. Meren yli muuttaminen maksaa paljon. Perusperheen irtaimiston ja kulkuneuvojen muuttoa varten rahteineen, huolintakuluineen ja vakuutuksineen on hyvä varata sukanvarteen ainakin kahdeksan tonnia. Jos jotain jää jäljelle, niin kiva. Toisaalta käden voi myös joutua laittamaan syvemmälle taskuun, riippuen muuttujista.
 14. Vaikka kuvittelet varautuneesi kaikkeen, yllätyksiä tulee silti. Lue uudestaan kohta 1.

 

Jotenkin tuntuu siltä, että en ihan heti muuta uudelleen.

7 kommenttia artikkeliin ”Muuttokontti saapui!

 1. Kerropa enemmän! Mitä olit kontin sisällöstä eniten odottanut, mitä olit turhaan pakannut, mikä yllätti eniten ja mikä tavara toi onnenkyyneleet silmiin. Haikea vaiko ilahtunut fiilis kun auto ajoi pihaan?

  Tykkää

 2. Allekirjoitan tästä postauksesta aivan jokaisen kohdan! Me tuotiin muuttokuorma + auto kontissa Suomeen viime vuoden puolella – matkaa taitettiin välillä Utah – Kalifornia – monta etappia merellä – Etelä-Suomi. Meillä kontti seikkaili (seurantatunnuksen kera) merellä vajaat kahdeksan viikkoa, mutta kaikki tuli ehjänä perille ja me ei (ihme kyllä!) päästy edes USA:n päässä turhan kovaan syyniin! 😀

  Muutamat jutut mitä itsellä tuli mieleen:
  – Tekstiilit (kuin auton sisätilatkin) pystyy suojata homeelta myös sellaisilla … Kosteutta imevillä tyynyillä, mikä niiden nimi sitten onkaan ihan oikeasti
  – Mitä enemmän sai sullottua autoon, sen parempi. Välttyi ylimääräiseltä suojaamiselta ja puuhastelulta siinä mielessä

  Nuo säädöksethän on ihan järjettömän tiukkoja siinä, mitä saa ja ei saa tuoda maahan, uh. Mä olisin mielelläni tuonut omaisuutta Atlantin yli vähän enemmänkin, mutta onneksi vaan näin. Ehkä isoin urakka tässä kuitenkin on ollut se, että sai auton Suomen kilpiin. Kannattaa (oikeasti!) olla tiukkana katsastajien kanssa – etenkin, jos oot näin niinkuin yksin naisena liikkeellä… Mulle väitettiin mm. kivenkovaa, että meidän auto on ’siirtoauto’, eikä mikään muuttoauto. ”Kato kun ettehän te naiset ymmärrä – kyllä tämä nyt vaan siirtoauto on, ei sitä mistään USA:sta asti ole muuttoautona tuotu” – aha.

  Itkeskelin monta iltaa muka katsastusta varten tarvittavan superpitkän lapun täyttämistä, kunnes tajusin, että sehän on siirtoautolle… Vai mikä se termi sitten olikaan, niin. :–D

  Jos siis haluat käytännön olkapäätä tähän asiaan näin niinkuin virtuaaliseksi tueksi tai haluat vaihtaa kokemuksia, sähköposti löytyy ohesta! 😉

  Niin, tosiaan – hei vaan hei! Taidan ensimmäistä kertaa ihan oikeasti kommentoida, vaikka oon vuosikausia seuraillut sun blogiasi. No – parempihan se myöhään kuin ei milloinkaan! 🙂

  Tykkää

  • Joo totta nuo ”kosteuspussukat” (mitä hittoja ne oikein on oikealta nimeltään…?). Meillä rahtifirma oli heitellyt auton täyteen niitä ja sujautellut muutenkin sinne tänne, ei siis tarvinut laittaa itse (eikä oltais oltu paikalla laittamassakaan).

   Saapa nähdä mikä show näistä autohommista vielä tulee. Yksi auto on alunperin Jenkeistä Suomeen tuotu vanhus, joka kävi meidän mukana Jenkeissä uudestaan (joo, joku hullu vie Suomesta auton Jenkkeihin) ja tuli nyt sitten Suomeen jo toistamiseen. Toinen auto on puhdas muuttoauto, josta maksetaan tosin verot. Sitten on vielä kaksi muuttomoottoripyörää :/ Että tuota, katsastuskäyntejä odotellessa… Saatanpa hyvin ottaa yhteyttä jos tulee jotain kysymyksiä, tattista vaan! Ja kiva kun intouduit nyt kommentoimaan ekan kerran. Näin sitä tietää, että siellä joku oikeasti näitä jaarituksia lukee 🙂

   Tykkää

 3. Jotenkin tuo keväinen 600 metrin muuttomatka asunnosta toiseen sai juuri mitättömän pienet mittasuhteet 😄 Ei kai se ollut edes muutto.. Onneksi saitte suurimman osan tavaroista ehyenä kotiin. Aika hurjaa jälkeä on tullussa tehty. Minulla saattaisi hieman siepata se, että saa vielä laskun perään moisesta mylläyksestä. Mutta eihän tällainen koto-Suomen asukki voi tietää, miten maailmalla toimitaan. Tai nyt tiedän 😊

  Tykkää

  • No arvaa sieppasko meitä. Mutta minkäs teet, se kun on instanssi jonne ei oikein voi valittaa. Mä ymmärtäisin jos olisivat oikeasti löytäneet jotain luvatonta, mutta kun eivät, eli silloin se on mun maalaisjärjen mukaan aiheeton koko homma eikä laskuakaan pitäisi tulla. Mutta kai se on sama onko aiheeton vai aiheellinen, niin jonkun on maksettava.

   Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.