Pukeutumiskulttuurillisia eroja

Täällä semitunturissa vietettiin viime viikkoa varsin hyisissä tunnelmissa ja ilmeisesti myös muualla Suomessa oli tarpeen vetäistä jalkaan vähän pidempää kalsonkia.

Reilu vuosi sitten Suomeen palatessani päätin, että olkoon ne sitten vaikka turkishaalarit jotka päälleni laitan, mutta en kyllä anna talven rajoittaa ulkona liikkumista. Niinpä taivalsin viime viikollakin sinnikkäästi kävellen salille, vaikka elohopea putosi kolmenkymmenen pakkasasteen tietämille.

140117_1

Aivan niihin turkishaalareihin tässä ei vielä ole tarvinut turvautua, mutta melkoisen tuhdissa vaatetuksessa minä silti kuljen; on pitkät kalsarit, toiset samanmoiset, mutta villaiset ja päällimmäisenä paksut toppahousut. On aluspaita, välipaita, villainen paita ja paksu kelkkailutakki, on ydintalven kestävät talvisaappaat, paksut rukkaset, kasvoilla huivi ja päässä keikkuu kokonaisuuden kruunaava läpällinen karvahattu. Jep, en takuulla ole se trendikkäin emäntä kylillä, mutta mitä väliä?

Itse täydessä eskimovarustuksessa kuljeskellessani kiinnitin huomiota siihen, että nuoriso kuljeskeli lähinnä syyskeleihin sopivissa kamppeissa, farkuissa ja tennareissa, vaikka lämpötila oli niin alhainen, että helvettikin jäätyisi. Tämä valtaisa pukeutumiskulttuurillinen ero herätti minussa melkoisen määrän kysymyksiä:

 • Eikö nuorisoa muka ihan oikeasti palele?
 • Vai eikö niillä ole lämpimiä vaatteita?
 • Voiko ulkonäkö todella olla tärkeämpää kuin lämpimänä pysyminen?
 • Ehkä semitunturissa ikänsä asuneet kestävät kylmää paremmin?
 • Olenkohan sittenkin itse poikkeuksellisen herkkähipiäinen?
 • Tai poikkeuksellisen juntti?

…ja mikä pahinta, olenko todella jo niin vanha, että kauhistelen nuorison pukeutumista?

 

Apua.

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Pukeutumiskulttuurillisia eroja

 1. Ihana päivitys! Ajattelen samoin kanssasi 😀 oman 6v. nuoremman systerini tuntien, veikkaan että tuossa kolmannessa kohdassa osut naulan kantaan. Ja niin käsittämättömältä kuin se tuntuukin! Suurimmalle osalle nuorisosta (Ainakin Vaasan yliopiston kampusalueella) ulkonäkö ja julkisuuskuva on kaikki kaikessa. Luulen että pitää joutua amputoimaan pari varvasta ennen kuin järki korvaa ku**n päästä… (sorry kovasanainen ilmaus)

  Tykkää

 2. No, itse nykyään 36-vuotiaana muistaa edelleen ajan 90-luvulta ja yläasteelta kun se ulkonäkö oli tosiaan tärkeämpi asia kuin tarkeneminen 😀 nykyään kyllä tulee puettua niin ettei ihan helposti kylmä tule.

  Tykkää

 3. Haha, mä oon 23 ja ilmeisesti jo liian vanha. Sain joululahjaksi maailman paksuimman talvitakin, ja asun siis Briteissä eli täälliä on ollut nyt tällä viikolla harvinaisen kylmää kun on ollut -3 astetta pakkasta. Ja mulla on silti kylmä, ainakin ne ekat 5min kun lähtee ulos, vaikka päällä onkin kahdet housut, pitkähihainen t-paita ja villapaita, pipo ja tumput. Mutta arvaappa käyttääkö kukaan muu KÄSINEITÄ? Ei. Talvitakin kanssa kuljetaan se auki?? Eilen näin jonkun jampan hiihtelevän t-paidassa. Siis pakkasessa. Tok näitä tämmöisiä tapauksia aina löytyy, minkä vuoksi mua aina eniten pelottaa ne ikäiseni jotka viilettää ilman käsineitä kännykkä kourassa. Alkoi itkettämään jo ajatus 😀

  Tykkää

 4. Kyllä sitä ennen tuli paleltua! Ilman pipoa oli kuljettava ja villahousut oli hirvitys… Vieläkään en ole kerrospukeutumisen fani mutta onneksi suuntasin lämpimämpiin oloihin. Nyt kun tulen Suomeen talvella, niin olen ihan suosiolla ’Michelin mies’ ja puen ylle lämpimästi.

  Tykkää

 5. Täällä etelässä paljaita nilkkoja bongattu…
  Vinkki talveen:joka UFFista löytyy vanhoja kelsiturkkeja muutamalla kympillä. Sellainen on siisti, lämpimämpi kuin mikään napatakki eikä kuitenkaan niin räyhäkkä kuin joku minkkiturkki. Eli sellainen kun villakangastakki ei enää riitä. Olen myös ostanut vanhoja huonokuntoisia turkkeja ja leikannut hihat pois jolloin jäljelle jää takin alle tai päälle puettava turkisliivi. Ei muuten palele! Hihoista voi leikata kengänpohjallisen muotoisia paloja kenkiin niin ohuemmillakin popoilla pärjää.

  Tykkää

 6. Paluuviite: Hanuri ja vähän muukin huurussa - Onnenpäivä Sport

 7. Haalarit pääliiseksi vaan. Olisit ihanan tiukan näköinen kun haalarit kiristäs sua pyllystä ja joka paikasta😘

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.