Päiväni emäntänä, eli 2000-luvun karjalanpiirakat

Meillä Orange Countyn suomalaisnaisilla oli lauantaina nyyttäri-tyylinen tyttöjen ilta ja tuosta inspiroituneena päätin tekaista tuomisiksi jotain perisuomalaista, eli karjalanpiirakoita. Karjalanpiirakoiden tekoon yksin kuluu helposti monta tuntia, joten virittäydyin emäntä-fiiliksiin heti lauantai-aamusta, jotta ehtisin paistaa satakunta piirakkaa ennen iltaa. Niin pyhä asia kuin karjalanpiirakat ovatkin, olen ottanut avukseni muutamia nykyaikaisia vempaimia operaatiota helpottaakseni, vaikka sitten kylän vanhimmat kääntyisivätkin haudoissaan.

Emäntä itse.

 

Se osuus, johon itselläni innostus yleensä tyssää heti alkuunsa, on riisipuuron keitto. Se kun on niin tuhottoman hidasta puuhaa, kun ei kaasu-uunissa pysty hauduttamaan yön aikana puuroa valmiiksi. Tätä vaihetta helpottaakseni kaivoin esille riisinkeittimen ja haudutin puuron aamun aikana valmiiksi siinä. Tässä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä maidon alkaessa kiehua, tulee riisinkeitin kääntää välittömästi keep warm -asentoon, pois riisinkeitto-asetukselta. Muutoin maito kiehuu keittimestä ulos ja uskokaa kun sanon, se sotku on valtaisa. Muutoin riisi saa keittimessä muhia valmiiksi ilman jatkuvaa kyttäämistä.

Riisipuuro tekeytymässä.

 

Karjalanpiirakoiden täyte:
1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
suolaa (mielestäni kannattaa suolata vähän reilummin kuin riisipuuro)
kananmuna

Mittaa riisit riisinkeittimeen, esilämmitä maito mikrossa ja lisää keittimeen. En kaatanut ihan kaikkea maitoa keittimeen kerrallaan, sillä maitoa tuntui imeytyvän puuroon hitusen vähemmän riisinkeittimellä tehdessä kuin normaalisti, joten lisäilin sitä sitten myöhemmin sen verran kuin oli tarvis. Laita suolaa aluksi vähän ja lisää sitä sitten, kun puuro on valmista. Puuroon saa myös jäädä hieman puruvastusta, sillä se kypsyy kyllä loppuun uunissa. Kun puuro on jäähtynyt, vatkaa sekaan kananmuna. Sataan piirakkaan tein satsin noin kolminkertaisena.

 

Karjalanpiirakka-taikina
1,5 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
0,5-1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoa
0,5-1 dl vehnäjauhoa

Karjalanpiirakoiden taikina on helppo tehdä, sillä sitä ei luonnollisestikaan kohoteta. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa hyvin niin, että taikinasta tulee tasainen massa, joka ei liiemmin tartu sormiin ja on helposti työstettävissä. Sataan piirakkaan tein myös taikinaa kolminkertaisen määrän.

Tasalaatuisimpia piirakoita saat, kun pyörität taikinasta pötkön jauhotetulla tasolla ja jaat pötkön tasakokoisiin paloihin (katso koko kuvasta). Tämän jälkeen pyörittelet palat palleroiksi, jotka voit joko kaulita soikeanmuotoisiksi, ohuenohuiksi levyiksi tai tehdä kuten minä, käyttää KitchenAidin monitoimikoneeseen kiinnitettävää pastarullaa.

Taikinapallerot.

 

Pastarulla on etenkin yksin leipoessa oivallinen apuväline. Pallerot pyöräytetään kevyesti jauhossa, litistetään ensin käsin hieman soikeaan muotoon ja työnnetään poikittain pastakoneeseen, joka on asetettu väljimpään asentoon (KitchenAidin pastarulla asento 1). Tämän jälkeen pastakone asetetaan tiukempaan asentoon(KitchenAidin pastarulla asento 3) ja taikina syötetään poikittain rullien välistä uudelleen.

Ensimmäinen kierros pastakoneen läpi.

 

Toinen kierros pastakoneen läpi ja valmista tuli!

 

Muistathan leipoessa pitää sekä taikinan että valmiiksi työstetyt, täyttämistä ja rypyttämistä odottavat piirakankuoret muovipussissa, jotta ne eivät kuivu! Itse teen kuoria valmiiksi aina pellillisen verran ja kun edelliset piirakat ovat uunissa, ryhdyn työstämään seuraavaa pellillistä. Täytettä ladotaan piirakan päälle ehkä vajaan sentin kerros jättäen reunoille tilaa reilun sentin verran. Rypytyksessä en osaa neuvoa, mutta ei se mitään ydinfysiikkaa ole, kuten aina annetaan ymmärtää. Aloitan rypytyksen piirakan keskeltä ja etenen kohti piirakan kärkiä. Itse kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä myös piirakan päät tulee rypyttää insinöörin vaimomaisella tarkkuudella! Kun piirakka on rypytetty, käännän rypyt vielä kaksinkerroin, jotta ne eivät palaisi uunissa.

Piirakka täytettynä.

 

Ja piirakka rypytettynä.

 

Paistotarvetta:
kananmuna
voita, reilusti

Itse voitelen piirakat vielä kananmunalla ennen paistoa. Piirakat paistetaan korkeassa lämpötilassa ja itse väänsin uunin 275 asteeseen, jossa piirakat paistuivat 10-12 minuuttia. Heti uunista ulos oton jälkeen piirakat dipataan laakeaan astiaan, johon on sulatettu voita sen verran, että piirakat lillivät siinä kauttaaltaan. Tekemäni karjalanpiirakat eivät siis ole mitään kalorit alkaen -mallia. Tämän jälkeen piirakat joko laitetaan ritilän päälle ”valumaan” tai kuten itse teen, laitan piirakat erittäin imukykyisen paperin päälle hetkeksi.

Piirakat uimassa sulassa voissa.

 

Ja piirakat valuttamassa ylimääräiset voit paperille.

 

***

Vaikka karjalanpiirakoiden teko onkin melko työlästä puuhaa apuvälineistä huolimatta, se ei siltikään ole hirvittävän vaikeaa, kuten yleensä annetaan ymmärtää. Itse asiassa karjalanpiirakoiden teko on melko helppoa ja tavallaan hauskaakin. Leivontaurakkaan kannattaa varata reilusti aikaa ja tehdä samalla kertaa minimissään sata piirakkaa, sillä oikeasti – ne ovat itsetehtyinä valtavan hyviä ja niiden menekki on melkoinen!

 

2 kommenttia artikkeliin ”Päiväni emäntänä, eli 2000-luvun karjalanpiirakat

  1. Paluuviite: Ai siis meidän läksiäiset? | Onnenpäivä

  2. Paluuviite: Kodin sydän | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.