Uudessa kodissamme on muutamia sellaisia hienouksia, joista ei Kaliforniassa voinut edes haaveilla. Yksi näistä on keittiötä ja ruokailutilaa hallitseva leivinuuni. Käydessämme katsomassa taloa ensimmäistä kertaa, saatoin jo nähdä sieluni silmin keski-ikäistyvän minäni puuhaamassa leivinuunin äärellä huivi hiuksien suojaksi sidottuna.
Sen lisäksi, että ison omakotitalon lämmitys pelkän sähkön voimin olisi näillä leveyksillä tuhottoman kallista ja leivinuunia lämmittämällä voi säästää sievoisen summan, uskon leivinuunin mullistavan ruoanlaiton täysin, leivonnasta nyt puhumattakaan. Ja onhan siinä ihan oma tunnelmansakin, kun aloittaa aamun leivinuunia lämmittämällä. Joten kyllä, ainakin toistaiseksi olen asiasta kovastikin innostunut.
Olen aina ollut suuri haudutettujen ruokien ystävä, ja usein haudutus onkin se ainoa tapa saada lihasta nirsoille makunystyröilleni riittävän mureaa. En siis malttanut odottaa montaakaan päivää, kun jo kokeilin leivinuunia ensimmäisen kerran. Lämpötilan pudottua uunissa alle 200 asteen, lykkäsin kokonaisen broilerin padassa uuniin ja ristin sormeni. Kun useita tunteja myöhemmin palasin salilta vatsa nälästä vääntelehtien, odotti minua uunin syövereissä ehkä murein koskaan valmistamani kana. Olipa helppoa! Ja mikä parasta, ruoka valmistui talon ollessa tyhjillään.
Muuntautuminen todelliseksi emännäksi on siis alkanut. Tuskin maltan odottaa, että pääsen paistamaan uunissa ensimmäiset karjalanpiirakat ja ruisleivät, sillä täytyyhän siinä jotain eroa olla, että suorittaako paistamisen kaasu- vai leivinuunissa. Ja veikkaanpa, että riisipuuroakin on syöty jouluun mennessä aina kyllästymiseen saakka.
Teknisesti minulla on leivinuunin lämmitykseen ja käyttöön melko hyvä ohjeistus, mutta kaikki vinkit siinä kokkaamiseen ovat nyt enemmän kuin tervetulleita! Mikä on lempiruokasi leivinuunissa valmistettuna? Onko tiedossasi kylän vanhempien erityisiä paistoniksejä? Pitäisikö minun tietää jotain muuta, mitä?
Meilläkin on leivinuuni ja vaikka joka vuosi vakuutan ja vannon että ENSI talvena tehdään paljon enemmän ruokaa leivinuunissa niin silti sitä ei tule käytettyä tarpeeksi. Se on harmi, koska siellä tosiaan valmistuu ruuat niin huolettomasti. Suuri syy ehkä siihen on kuitenkin se että lämmitämme taloa pääasiallisesti puulla, eli leivinuunin puoli jää lämmittämättä monesti koska takan puolta öhkytetään täydellä teholla. No… jos sitten ensi talvena… 🙂
TykkääTykkää
Siinähän se leivinuuni lämpenisi melkein samalla vaivalla 🙂 Ei muuta ku tuumasta toimeen tänä talvena!
TykkääTykkää
Muista kesäaikaankin (pois lukien hellekelit) lämmitellä silloin tällöin edes vähäsen, koska meillä leivinuuni rupeaa helposti hohkamaan kylmää näissä Suomen kesäsadekeleissä : )
TykkääTykkää
Joo, leivinuuni hohkasi kovastikin viileää tuossa ennen ku saatiin puita ja päästiin lämmityspuuhiin. Hyrrr…
TykkääTykkää
Näin sieniaikaan leivinuunin päällä on kätevää kuivattaa esim. tatteja ja suppilovahveroita. Sienet vaan ohuiksi viipaleiksi (suppikset voi vaan repiä pienemmiksi) ja jonkun ritilä- & leivinpaperivirityksen päälle kuivumaan. Sieniä kannattaa käännellä välillä ja malttaa kuivata niin, että murenevat sormissa.
TykkääTykkää
Loisto idea! Mun aikaisemmin poimimat sienet on nyt vaan jo pakkasessa. Tosin vielä ehtisi hakea vähän kuivattavaksikin 🙂
TykkääTykkää
Pizzan paistamiseenhan leivinuuni on ihan ehdoton.
TykkääTykkää
Jep, sitä tässä jo kovasti odotellaan! Vielä on vaan hakusessa täydellinen pizzalapio.
TykkääTykkää