Lentopelosta ja sen hallitsemisesta

Olin alle kymmenen vanha, kun olimme etelänlomalla. En enää muista olimmeko tulossa vai menossa tai edes missä olimme, mutta napotin lentokoneen penkissä turvavyö kireällä ja kuulin jonkun sanovan, että edessä olisi ukkosrintama, mutta kiertäisimme sen. Meni hetki ja kone tärisi kovasti, ulkoa ja sisältä kuului mekkalaa, koneen ääniä, kolinaa ja suhinaa. Humps. Ilmakuoppa pudotti konetta rajusti, otti vatsanpohjasta. Pelotti ja oksetti. Joku sanoi, että olimme joutuneet ukkospilven sisään, pitäkää turvavyöt kiinni. Ulkona välähteli ja laitoin silmät kiinni. Jossain rapisi paperipussi. Humps. Joku kiljui, useampi kuin yksi ihminen nyyhkytti. Minua vaan pelotti, ihan hirveän paljon.

En ole 100 % varma muistojeni todenperäisyydestä, mutta näin muistan lennon, jonka jälkeen olen kuulunut siihen 30 % ihmisistä, jotka kokevat lentämisen ainakin jonkin verran pelottavaksi. Tutkimusten mukaan n. 8 % ihmisistä ei lennä lentopelkonsa vuoksi lainkaan. Itse olen päättänyt, etten anna pelkoni rajoittaa menemisiäni, mutta aivan helppoa ei yläilmoissa matkustaminen minulle siltikään ole.

Nousemassa reilut 11 tuntia kestävälle jatkolennolle Uudessa-Seelannissa.

 
Vielä joitakin vuosia sitten en voinut kuvitellakaan, että lentomatkustaisin joskus itsekseni. Arkana ihmisenä jännitin ja pelkäsin kaikkea mitä tapahtuu jo ennen itse lentoa; oikean terminaalin tai lähtöportin löytämistä, turvatarkastuksia, passintarkastuksia, matkalaukun katoamista ja muuta sellaista. Kokemus on kuitenkin tuonut varmuutta ja sen jälkeen kun entiset kauhuskenaariot ovat käyneet toteen; lento on ollut myöhässä, jatkolento mennyt sivu suun ja matkalaukutkin kadonneet, on turha lentokenttäjännitys vähitellen väistynyt ja luotan siihen, että selviän kentän hulinasta itseksenikin. Mutta se lentopelko, se ei valitettavasti ole lentämällä kadonnut.

Mikä lentämisessä pelottaa ja miltä se tuntuu?

En koe lentokoneessa niinkään ahtaanpaikankammoa, pahoinvointia tai terrorismipelkoa, mutta tietoisuus siitä, etten voi vaikuttaa mihinkään tai jäädä kyydistä kesken matkan, on kammottava. Erityisesti pitkät lennot, jolloin lennetään paljon meren yllä, ovat itselleni niitä pahimpia, sillä mihin me muka laskeutuisimme jos tulisi jokin hätä? Pelkään myös erityisesti lentokoneen ääniä (toisinaan myös maassa ollessa, kun kuulen jossain lentokoneen) sekä luonnollisesti kaikkea pompotusta mitä kone lentäessään tekee.

Luokittelisin oman pelkoni sinne lievän ja keskitason välille. Lentopelko aiheuttaa minulle oireita jo ennen lähtöä, sillä saatan olla ärtynyt ja poissaoleva. Kun pelko iskee koneessa, sydämeni hakkaa, kämmenet hikoavat, on kylmä, on kuuma ja pahimmillaan tärisen kauttaaltaan ja olen jokseenkin varma, että tästä ei hengissä selvitä. Jotta käyttäytyisin kuitenkin päällepäin lähestulkoon normaalin ihmisen tavoin, olen ryhtynyt työstämään pelkoani ja opetellut pitämään sen kurissa.

Hyväksi havaitsemiani niksejä lentopelon hallitsemiseen

Mikäli suinkin mahdollista, käytä ainoastaan sellaisia lentoyhtiöitä, jotka eivät tunnu sinusta epäilyttäviltä. En esimerkiksi itse lennä Air Francella tai AirAsialla.

Varaa matkalle mukaan hyvät kuulokkeet, jotka sulkevat pois ulkopuolelta kuuluvat äänet. Lentokoneiden viihdejärjestelmät tarjoavat nykypäivänä paljon kuunneltavaa ja katseltavaa ja ovat usein käytössä portilta portille, joten jopa nousun ja laskun äänet saa kuulumattomiin musiikkia kuunnellen.

Iskikö kohdalle paha turbulenssi? Sulje silmät ja keskity hengittämiseen. Vedä henkeä sisään nenän kautta niin pitkään ja rauhallisesti kuin voit, pidätä hengitystä hetki ja anna ilman tulla rauhallisesti ulos suun kautta. Jatka tätä ja keskity hengitysrytmiin. Sulje ulkopuoliset ajatukset pois mielestä.

Ajattele, että on ihmisiä, jotka nauttivat lentämisestä! Kun lensin yksin Australiasta kotiin ja jossain meren yllä alkoi pelottamaan, muistelin kuinka innoissaan mies oli ollut siitä, että pääsin lentämään uudenkarhealla ja hienolla, hyvän lentoyhtiön koneella. Ajattelin myös kaikkia niitä muita tuttuja, joiden tiedän pitävän lentämisestä ja yritin näin huijata myös itseni nauttimaan kyydistä.

Mitä mukavammin matkustan, sitä vähemmän pelottaa. Niinä kertoina, kun olen saanut vallattua koko penkkirivin itselleni, olen pelännyt huomattavasti vähemmän. Tsekkaa lennolle sisään vuorokautta ennen lähtöä. Istumapaikkaa valitessa pidä silmällä kokonaan vapaita penkkirivejä. Varaa tällaisesta rivistä käytäväpaikka, jotka yleensä ovat kaikkein halutuimpia. Mikäli kone ei tule täyteen, saattaa käydä tuuri, ettei viereesi tule ketään. Monilla yhtiöillä on myös ns. economy plus -luokka, joka saattaa maksaa vain satasen tai pari lisää. Näillä paikoilla on enemmän jalkatilaa ja myös penkit saattavat olla leveämmät.

Kuningas alkoholi. Yleensä alkoholia ei suositella lentopelon taltuttamiseen, mutta itselleni se toimii. En kuitenkaan koskaan juo enemmän kuin kaksi lasillista viiniä, sillä lentokoneessa alkoholin vaikutus, päänsärky ja krapula iskevät normaalia kovemmin. Mikäli lento kestää yli 5 tuntia, nautin alkoholin kanssa ilman reseptiä saatavan nukahtamispillerin. Tätäkään ei yleisesti suositella, sillä se saattaa haitata toimintakykyä hätätilanteessa. Itse luotan kuitenkin ns. ”juopon tuuriin” enkä usko, että lopputuloksen kannalta on paljonkaan merkitystä sillä, olenko koneen hätälaskeutuessa unelias vai en. Tällä tavalla siedän turbulenssia huomattavasti paremmin ja asenteeni kaikkeen ympärillä tapahtuvaan on mukavan leppoisa ”aivan sama”.

Älä ajattele lentämistä, ajattele määränpäätä. Pyrin tietoisesti välttelemään keskittymistä itse lentämiseen tai siihen, että olen yläilmoissa keskellä valtamerta. Sen sijaan ajattelen läheisiäni ja kaikkea sitä mitä perillä odottaa.

Ole selvillä faktoista! Mitä enemmän tiedän lentämisestä ja siitä mitä koneessa tapahtuu, sitä rauhallisempana pysyn. Kun mies kertoi lentokoneen lentävän moottoreiden sammumisen jälkeen ainakin kymmenen kilometriä, olin rauhallisilla mielin pitkän aikaa. Sitten tajusin miehen tarkoittaneen, että kymmenen kilometriä alaspäin… Justiinsa! Todellisuudessa ammattitaitoiset lentäjät pystyvät kuitenkin uskomattomiin suorituksiin, vaikka lentokoneeseen tulisikin vikaa.

Mieltä huojentavia faktoja lentämisestä

Koska faktojen tietäminen lentämisestä rauhoittaa mieltä, keräsin netistä tietoa ja pyysin lentäjänä työskentelevää tuttavaani kertomaan hieman siitä, miksi lentomatkustaminen on turvallista – myös silloin, kun jokin menee vikaan.

• Lentomatkustaminen on tilastollisesti moninkerroin turvallisempaa kuin autoilu saati moottoripyöräily.

• Ilmailuala on erittäin valvottua. Koneet tarkistetaan ja huolletaan ennen jokaista lentoa. Myös lentäjiä lisäkoulutetaan jatkuvasti.

• Jokainen lento-onnettomuus on yleensä useamman epäonnisen tapahtuman ketju. Yksittäinen vika tai ongelma harvoin pudottaa konetta taivaalta.

• Turbulenssi ei pudota konetta ja ilmakuoppia voikin ajatella kuin monttuina tiessä. Lentokoneet on suunniteltu kestämään kovaakin turbulenssia – jopa sellaista, jossa kone tuntuu humpsahtavan alaspäin ja irrallaan olevat tavarat lentelevät ympäriinsä.

• Vaikka koneen molemmat moottorit sammuisivat, ei kone putoa taivaalta kuin kivi, sillä matkustajakoneet on varusteltu liito-ominaisuuksilla. Moottorit voidaan myös käynnistää ilmassa uudelleen ”vauhtia ottamalla”, eli jyrkähköllä syöksyllä.

• Salamanisku ei juurikaan vaikuta koneen toimintaan.

• Mitä tahansa kuulet, se todennäköisesti kuuluu asiaan.

• Koneet on suunniteltu lentokelpoisiksi, vaikka moottoreista vain toinen olisi toiminnassa. Lentokoneella voi oikealla tekniikalla siis sekä nousta että laskeutua yhden moottorin turvin.

• Matkustajakoneella voi laskeutua onnistuneesti myös veteen.

• Yhdysvalloissa lentomatkustajien sekaan on soluttautuneina Air Marshalseja, jotka ovat matkustajien turvana mikäli koneessa tapahtuu jotain uhkaavaa tai yllättävää.

 

 

Onkos siellä kuulolla muita lentopelkoisia? Tuntuiko, että kirjoituksestani saattoi olla jotain apua?

 

10 kommenttia artikkeliin ”Lentopelosta ja sen hallitsemisesta

 1. En voi sanoa että kärsin lentopelosta, mutta stressi ja väsymys aiheuttavat ahdistusta, joka puolestaan aiheuttaa erilaisia pelkotiloja. Kannattaa olla perillä omasta itsestään, vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Esim. erityisherkkä ihminen saattaa olla erityisen altis kiireen, tungoksen, epävarmuuden tai vieraiden ihmisten ja asioiden aiheuttamalle stressille, mutta toisaalta omaa yleensä normaalia paremmat kyvyt uppoutua omiin maailmoihinsa esim. kirjan tai musiikin avulla. Jos on pikkutarkka, logiikkaa rakastava insinöörityyppi, kannattaa opetella ulkoa tilastot, konetyypit ja ilmatieteelliset olosuhteet, ja ”puhua itseään ympäri” aina kun pelottaa.

  Ja jos pystyy, kannattaa suhtautua huumorilla 🙂 Olin kerran pitkällä mannertenvälisellä yölennolla ja yritin nukkua. Olin avannut turvavyön ja kääriytynyt hyvin epämääräiseen asentoon sille minimaaliselle penkilleni. Kapteeni ilmoitti, että edessä on turbulenssia ja sytytti turvavyövalon. Vilkaisin ulos pimeyteen ja muistaakseni tuhahtelin ääneen kaverilleni, että luuleeko se että me tiputaan penkiltä jos vähän tärisee. Sitten, aivan varoittamatta, järkyttävä humpsahdus. Irtosin lähestulkoon kirjaimellisesti penkistä, ja koneen osuessa jysähtäen ilmakuopan ”pohjaan” mätkähdin ikävällä tavalla osin lattialle, osin penkilleni. Keräsin naureskellen luuni takaisin penkille ja kiinnitin tarmokkaasti turvavyöni. Koko loppumatkan hihittelimme mätkähdykselleni, ja se hälvensi hermostuneisuutta huomattavasti. 🙂

  Tykkää

 2. Ihanaa, ihan samanlaiset fiilikset lentämisen suhteen on täälläkin. Parin päivän päästä pitäisi taas lentää, ja se jo aiheuttaa ahdistusta. Niin paljoa en anna sen haitata, että pysyisin kotona, mutta sen verran se on haitannut, että mannertenväliset on jääneet vain haaveeksi. Toistaiseksi.

  Täytyypä kokeilla konstejasi ensi viikon aikana.

  Tykkää

 3. En tiedä kärsinkö varsinaisesta lentopelosta, mutta lentäminen on mun mielestä jokseenkin epämiellyttävää. Mulla on ilmeisesti jopa suomalaiseksi hyvin suuri henkilökohtaisen tilan tarve, joten se pienessä tilassa monta tuntia aivan vieri vieressä tuntemattomien kanssa istuminen on ahdistavaa (matkustan yleensä yksin, joten hyvin harvoin vieruskaveri on joku tuttu). Mutta musiikkia kuuntelemalla tai hyvää kirjaa lukemalla olen tähän asti selvinnyt.

  Tykkää

 4. Itse en lentäisi Malaysia Airlinesilla mutta toisaalta lentelen sujuvasti Air Francella. Se kun on Ranskassa usein matkustavalle ainoa järkevä/mahdollinen vaihtoehto. Lentäessä inhottaa ahtauden ja vieraiden ihmisten lisäksi se, jos henkilökunta ei pidä matkustajia tilanteen tasalla. Yleensä asioista tiedotetaan hyvin, mutta onpa kokemusta siitäkin, kun pyöritään ympyrää Intian yllä lähemmäs tunti ilman mitään selityksiä. Mukavaa seurata karttamonitorista, että mitäs se kapteeni oikein sekoilee 🙂

  Tykkää

 5. Itseäni alkaa pitkät lennot ahdistaa jo viikkoja etukäteen. Viimeksi koin kuitenkin tosi hyödylliseksi sen, kun mies näytti netistä erilaisia karttoja ja tilastoja siitä, montako lentoa lennetään jokainen minuutti maailmassa tai montako lentomatkustajaa lensi viime vuonna ja montako niistä oikeasti joutui mihinkään (edes pieneen) onnettomuuteen… Insinöörimäisesti nuo tilastot ja laskutoimitukset toivat helpotusta: vuonna 2014 oli aikataulutettu yhteensä noin 36 miljoonaa lentoa, eli noin 100 000 lentoa jokaikinen päivä. Ja lentomatkustajia on ilmassa joka päivä noin 3 miljoonaa.. Ja vuonna 2013 lento-onnettomuuksissa kuoli yhteensä 265 ihmistä koko vuonna, että onhan se tilastollinen todennäköisyys nyt kuitenkin aika häviävän pieni…

  Tykkää

 6. Kiitos kirjoituksestasi,

  ja kaikista kommenteista. Olen lentoemäntä,ja kuulen mielelläni ihmisten kokemuksia ja syitä lentopelon taustalla, voidakseni paremmin rauhoittaa matkustajia.
  Kommenteissa mainitussa ilmassa pyörimisessä ei esimerkiksi oo mitään epätavallista. Suuremmilla kentilla ja suuremissa maissa lennonjohto ohjaa jatkuvasti koneita ilmassa odotuskuvioihin erinäkösten maassa vallitsevien tilanteiden takia (kentällä ruuhkaa; ei saapumisportteja vapaina, lähtevän lennon myöhästymisen takia, kiitotiellä lintuparvi, joku supertärkee Stara! tarvii vip portin ;P yms). Kaikille lennoille lasketaan näitä varten mukaan ylimäärääistä polttoainetta, eikä konnetta, jossa mahdollisesti on ongelma, pyöritetä ilmassa, missä asialle ei mitään voida ja apu on kaukana, vaan se ohjataan mielummin varakentälle. Näistä ’pyörimisistä’ ei päätä kapteeni, ja vaikka olisikin mukavaa, että ohjaamo herkemmin tietoa jakaisi, johtuu hiljaisuus yleensä siitä, että he ovat jatkuvassa radioyhteydessä maahan saadakseen nopeamman lähestymisluvan. Lentäjät kuuluttelevat aina kesken lennon, koska silloin heillä on lennon turvallisin ja rauhallisin vaihe, ei ne kiusallaan herättele juuri kun kaikki ovat nukahtaneet;)
  Tilastot rauhoittavat myös joitakin, mutta itse koin vertauksen hyvin konkreettisesti, kun kerran iltalennolta kotiin ajaessani kääntyi valoista vastaan tuleva auto punaisia päin kaistani yli, enkä tiedä montako senttiä siinä meidät 80km/h:n tälliltä pelasti, tai millä silmillä se ei mua suoralla tiellä nähnyt?!
  Itse jaksan vuosienkin lentämisen jälkeen nauttia varsinkin nousuista pilvipeiton läpi ja matkan varren ihanista maisemista, kun niitä joskus kerkeää pysähtyä ihastelemaan. Omat lentomatkani hujahtavat ohi ikkunasta tuijotellessa ja maailman ihmeellisyyttä ihastellessa… ei paljon merkkilaukut merkkaa tai mielipahat paina, kun pääsee taivaalle!
  Tarkoitukseni ei missään nimessä ole kataa suolaa kenenkään haavoihin, vaan jakaa kokemustani ja toivoa, että joku tämän ansiosta rauhoittuu edes vähän, kuten ystäväni sanoi kanssani lentäessään ”Ihanaa, kun saan kerrankin lukea tän kirjan jopa oikein päin, kun sun nautinto mitätöi mun pelon”
  – parempaa kohteliaisuutta en oo vielä saanut 😀

  P.s. on aina kiva, kun ihmiset uskaltavat vinkata meille jännityksestään sisään tullessaan. Se helpottaa meidän hommaa hurjasti, kun ei tarvitse parin sadan ihmisen joukosta yrittää bongata niitä hermostuneita, vaan saamme heti kestittyä tekemään olonne paremmaksi!

  Tykkää

 7. Paluuviite: Zeropointin lentosukat | Onnenpäivä

 8. Monia on auttanut myös tieto siitä, kuinka paljon koneita on oikeasti koko ajan ilmassa ja kuinka harvoin mitään tapahtuu. Tähän oiva työkalu on http://www.flightradar24.com
  Ohjelma näyttää reaaliajassa ilmassa olevat koneet. Jos katsoo esim. Euroopan ilmatilaa, niin aika ruuhkaisaa on. Ohjelmassa näkee myös konetta klikkaamalla koneen lentotiedot.

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.