Kun syöttöporsastelu saa luvan riittää

Muutama viikko sitten saavutettiin tämän kertaisen ”massakauden” huippu, maksimipaino ja sietokykyni ehdoton yläraja. Alkuperäinen tarkoitukseni oli aloittaa kesäkuntoon valmistautuminen vasta maaliskuun alusta, mutta sietämättömän turpea olo pakotti minut aloittamaan dieetin jo pari viikkoa sitten.

Olen hieman yllättynytkin siitä, kuinka kylmähermoisesti suhtauduin painoni vakaaseen nousemiseen ensimmäisen viiden kuukauden aikana. Viimeiset neljä viikkoa tuntuivat kuitenkin melkoiselta pakkopullalta. Olin jo luopunut vaakalakostani ja tuskastuttavan tietoinen siitä, että painoin enemmän kuin koskaan aiemmin. Kun eräänä aamuna painoni liipaisi seitsemääkymmentäviittä, tiesin, että tällä kertaa tämä olisi nyt tässä.

Vaikka voimaa oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja jotain lihaskasvun tapaistakin selvästi tapahtunut, tunsin oloni kömpelöksi ja hitaaksi, juokseminen tuntui raskaalta ja käytettävissä oleva vaatevalikoima alkoi kuihtua olemattomiin. Vaikka olin syönyt jo kuukausia saman verran joka päivä ja tottunutkin jo runsaaseen hiilihydraattimäärään, alkoi syöminen yht’äkkiä tökkiä. Närästi, ruokahalu katosi enkä tuntenut enää nälkää, joka on kaltaiselleni syöpölle ennenkuulumatonta. Raja, jolloin en nähnyt enää omaa itseäni peilissä, oli saavutettu.

Mikäpä siis olisi parempi lähtökohta aloittaa dieetti, kuin oman sietokyvyn ylittyminen, sisuuntuminen sekä vyötäröllä kovinkin kouriintuntuva motivaatio. Samalla kuitenkin pelottaa (paljon!), sillä pudotettavien kilojen määrä on kasvanut lähes kymmeneen. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin ja enemmän kuin olin alunperin suunnitellut. Polven vammautuminen ja siitä johtunut pyöräily- ja juoksutauko näkyy valitettavan paljon vyötäröllä, reisissä sekä pakaroissa ja myönnettäköön, että alkoihan se kolkuttaa ikävästi myös korvien välissä.

Kovasta innosta huolimatta olen aloittanut dieetin maltillisesti. Olen pudottanut hiilihydraatteja sieltä missä niiden syöminen on minua eniten ahdistanut, eli päivällisestä ja iltapalasta. Koska polveni muuttui kuin salamaniskusta yhteistyökykyiseksi ilman kirurginveistä, olen lisännyt aamuihini maantiepyöräilyä sekä puolen tunnin juoksulenkkejä. Pitkiä juoksulenkkejä tai sprinttejä en toistaiseksi uskalla kuluneiden polvieni kanssa tehdä, vaan aion kiltisti odottaa, että saan pudotettua painoni hieman säädyllisemmäksi.

Aamuiselle rasvanpolttolenkille valmistautuu hän.

Ensimmäisen parin viikon aikana elopainoni on pudonnut vajaat pari kiloa ja oloni on jo nyt paljon kevyempi. Tästä on hyvä jatkaa täynnä intoa kohti kesää. Tarkkaa tavoitepainoa minulla ei ole kiikarissa, ei myöskään tarkkaa päivää kesäkunnnon saavuttamiselle tai edes tarkkaa määritelmää koko kesäkunnolle. Ensimmäinen välitavoitteeni on kuitenkin saada paino alle seitsemänkymmenen ja se toivottavasti tapahtuu maaliskuun aikana.

Dieetin etenemistä voi seurailla tuttuun tapaan täällä blogissa ja varmasti treenejäkin tulee jutuissani sivuttua tämän tästä. Mutta mitenkäs on, onko siellä muita dieettailijoita?

ps. Viinin juomisesta en kuitenkaan ainakaan toistaiseksi aio luopua, joten saatte jatkossakin lukea amatöörin viinipäiväkirja -postauksia!

17 kommenttia artikkeliin ”Kun syöttöporsastelu saa luvan riittää

 1. Itse pääasiassa vastustan kesäkuntoon -dieettejä, mutta olen itsekin tullut siihen tulokseen että nyt saa riittää. Painonpudotushaaste tälle keväälle alkakoon!

  Paino on hivuttautunut viimeisen puolentoistavuoden aikana salakavalasti ylöspäin, niin että viimeviikolla olin päässyt uusiin kymmeniin painoni kanssa. Jouduin viimeksi hakemaan housuja vaatekaupan pluskoon mallistosta (selvennykseksi että ylävartaloni on kokoa S) – Hyi kauhistus! Tiesinhän minä tämän jo tavallaan, kun vaatteet ei mahtuneet päälle ja peilikuva ei ole hetkeen tuntunut omalta. Kauhulla ajattelen kesää, miltä tämän kokoisena näyttäisin hihattomissa paidoissa tai lyhyemmässä helmassa – ahdistus! Urheilemaan on nyt vain pakottauduttava ja ennen kaikkea jätettävä herkuttelut harviohin valittuihin hetkiin.

  Olisi ihanaa ihanaa päästä vaa’an lukemassa alle 65 kg, mutta oli painon pudotuksen todellinen määrä mikä tahansa, on sekin parempi kuin tämä lähtötilanne. Seuraan mielelläni päivityksiäsi dieetin edistymisestä ja harjoittelusta. Niistä saa lisätsemppiä omien tavoitteiden saavutukseen!

  Tykkää

  • Minullakin tämä dieetti taitaa olla enemmänkin osa luonnollista sali-/fitness-harrastuksen ”sykliä” kuin varsinainen kesäkuntoon-dieetti, mutta onhan se aina kivempi ajoittaa niin, että kesällä olisi paremmassa ”tikissä”.

   Olen tavallaan iloinen siitä, että itselläni tämä painon nouseminen on ollut tarkoitushakuista (vaikkei sen ihan noin paljon olisi tarvinutkaan nousta…), joten on sillä tavalla varmempi olo lähteä sitä pudottelemaan, kun tietää mitä tehdä toisin. Mutta ei se silti helpota juurikaan sitä oloa, kun ei tunne olevansa ihan täysin sinut kroppansa kanssa.

   Lohduttavaa on se, että normaalilla terveellä ihmisellä painon pudottaminen onnistuu sitä liikuntaa lisäämällä ja ruokavaliota siistimällä eikä niiden muutosten niiden ensimmäisten pudotettavien kilojen kanssa tarvitse olla edes valtavan suuria 🙂 Kannattaa siis säästellä keinoja ja paukkuja sinne kevääseen jos painon putoaminen jossain vaiheessa tyssää!

   Tsemppiä sinne hirmuisesti!

   Tykkää

 2. Seuraan mielenkiinnolla sinun kesäkuntoon projektia. Minulla liki sama paino nyt, 74kg oli se viimeinen niitti. Hiilihydraatteja (herkkuja) vähemmän ja lisää pitkiä hiihto- ja juoksulenkkejä. Siinä minun strategia 🙂

  Tykkää

  • Ellei herkuttelut lähde heti ensimmäisestä palasta täysin lapasesta, niin suosittelen herkkunälkään tositositosi tummaa suklaata (jossa on mahdollisimman vähän sokeria) aamukahvin kaverina 🙂 Itsehän syön sitä dieetillä ollessani muutaman palan melkein joka päivä ja sillä pääsen yli makeanhimoistani. Mutta tosiaan kaikki ei pysty ottamaan millään sitä yhtä tai kahta palaa, vaan koko levy uppoaa samantien 😀

   Ja hei tuo strategia kuulostaa oikein hyvältä! Hyviä luistoja ladulle!

   Tykkää

   • Alkaa nuo ladut valitettavasti jo sulaa täällä e-p:lla, mutta onneksi voi sitten siirtyä pyöräilyyn. Täytyy kokeilla tuota tummaa suklaata, kun iskee seuraava pakkosaadajotainhyvää-hetki 🙂

    Tykkää

 3. Oon myöskin aloitellut kesäkuntoon projektia, vaikka kylläkin inhoan ajatustakin moisesta dieettihapatuksesta. Mutta koska painoa olisi syytä saada alas vajaat kymmenkunta kiloa ja tässä on sopivasti kesään aikaa, niin olkoot sitten kesäkuntoon -projekti tämäkin..:) Hyvä, että ollaan suht ajoissa, naistenlehdet kun tuppaa mainostelemaan niitä bikinidieettejä vasta toukokuulla. Too late!

  Mielenkiinnolla lueskelen aiheesta! Toivottavasti dieetti sujuu, niin sulla mulla kuin muillakin!

  Tykkää

  • Joo, mun mielestä semmoset neljän viikon pikadieetit ei kauhean pysyvää lopputulosta saa kyllä aikaiseksi, hetkellistä helpotusta kyllä. Tässähän ollaan sitten kiloteknisesti ihan samassa kelkassa, toivottavasti lähtee paino putoamaan kivasti 🙂 Pitääkin katsoa saisinko tuohon sivupalkkiin upotettua kilomittaria ;D

   Reipasta meininkiä sinne!

   Tykkää

   • Hei Sinivaara!
    Todella hauskaa seurata taas painonpudotustasi. Voisitko mahdollisesti paremmalla tieto-taito-toteutus -kokemuksellasi jakaa myös meille muille esim. ruokavaliosi sisältöä sekä tiettyjä tipsejä ja kikkoja, jotka olet kokenut ruokavaliomuutoksia tehdessäsi tarpeellisiksi?
    Hyvää hoikentumista!

    Tykkää

 4. Täällä ilmottautuu yksi.

  Tammikuun alusta homma lähti kevennellen ja ruokarytmiä hakien, painoa ei pudonnut kuin ihan vähän, nyt maanantaina ykkösvaihde silmään ja pt:n opeilla mennään.

  Ruokailuun tuli aika paljon muutoksia, mutta tuntuu jo nyt, että kroppa ottaa aika hyvin vastaan nämä muutokset, varmaan tuon alla olevan 7 viikon testailun takia. Liikuntaa roimasti lisää: salia, kahvakuulaa ja lenkkiä. Painoa on tarkoitus saada alas sellaiset 7-8 kiloa. Fiilis on mahtava! Ps. Viinin juonti on sallittu täälläkin, silloin tällöin 🙂

  Tykkää

  • Hyvä meininki on pääasia! Oon sitä mieltä, että oikealla asenteella ja hyvällä mielellä selviää dieetistä paljon paremmin ja kroppakin on yhteistyökykyisempi 🙂 Paljon tsemppiä sinne!

   Tykkää

 5. Kesäkuntoon projekti ei haittaisi täälläkään. Ei minulla kyllä paino ole juurikaan noussut mutta olo on aika pöhöttynyt kun tämä Oulun talven jäätävä viima ei houkuttele juoksemaan eikä edes reippaille kävelylenkeille. Aika pitkälti siis salilla olen suorittanut koko talven urheilut ja se kyllä tuntuu kömpelyytenä omassa olossa… :X En malta odottaa sulia teitä ja leppoisampia ilmoja!

  Tykkää

  • Joo, yllättävästi sitä semmoista pöhötystä kertyy ainakin allekirjoittaneelle, vaikka miten nostaisi salilla rautaa, mutta jos ei pääse aerobista liikuntaa tekemään. Tuo polvi kyllä harmillisesti esti reilut pari kuukautta kaikkea tekemistä, myös siellä salilla, kun ei jalkatreenejäkään voinut tehdä entiseen malliin. Ehkä lähtökohta dieetille ryhtyessä olisi ihan eri jos olisin voinut jatkaa maantiepyöräilyä koko talven :/

   Toivottavasti teillä siellä Oulussakin koittaa aikainen kevät. Etelä-Suomesta kuulin jo huhua, että kevät olisi sinne tulossa ennätysaikaisin, ainakin nyt näyttää siltä. Vähän kauhulla muistelen sitä talvea kauan sitten, kun vietin aikaani enemmän Oulussa. Se tuuli oli jotain käsittämättömän kylmää jos päällä oli jotain pilkkihaalaria kevyempää :/

   Tykkää

 6. Vaikka kaipaat mielestäsi ”dieettiä”, täytyy sanoa, että näytät aivan upealta tuossakin kunnossa. Mutta niinhän se on, että jos ei itse ole tyytyväinen olotilaansa, täytyy jotain tehdä. Sillä ei ole väliä mitä muut ajattelevat. Halusin vain sanoa, että olet upea!

  Tykkää

  • Ah juu, tarkennetaan nyt vielä varmuuden vuoksi, että en siis todella omasta mielestäni ole mitenkään ”lihava” tai ”ylipainoinen”, mutta olo on käynyt raskaaksi tämän massan kanssa. Harmittaa tietysti, kun tykkään juoksemisesta, mutta siihen touhuun olen aivan liian raskas tällä hetkellä ja ne vaatteet… se ehkä syö naista eniten, kun ei mahdu vaatteisiinsa (eikä se johdu pelkästään lihasten kehittymisestä)…

   Tykkää

 7. Heippa!
  Ollaan aika lailla samassa veneessä, vaikka oma ”massakauteni” ei ollutkaan ihan täysin tarkoituksellinen, reilun puolen vuoden crossfit-tauko, muutto uuteen maahan, uusi työ jne tekivät tehtävänsä ja varmaan painolukemissa mennään aika samoissa tällä hetkellä. Totuuden nimissä tosin paino oli jo 70 kieppeillä lähtiessäni, ihme ettei ole noussut enempää kuin viitisen kiloa, ranskalaiset naiset eivät liho ja eivät näköjään pahemmin suomalaisetkaan ranskalaisia syömatapoja noudattaen, onnekasta! 🙂

  Inhoan myös dieettiajattelua, mutta nyt on kyllä tarpeen peiliin katsominen ja keventäminen, ihan jo siksi, että vaatteiden istuminen olisi kiva juttu ja kesää varten ja paluu salille ei ole ollut kovin mieltä ylentävää kun kaikki kehonpainoliikkeet ovat sellaista kivireen (tai juustosta varastoa keränneen kehon) perässä raahaamista.

  Eli innolla jään seuraamaan kiristelyäsi ja imemään inspistä ja vinkkejä! Hengessä mukana ja aurinkoa sinne Kaliforniaan!

  Tykkää

 8. Paluuviite: Dieetin motivaattorit | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.