Elämä ja ruokavalio näkyy iholla

Elettiin kai alkuvuotta, kun havaitsin ensimmäisen kerran säärissäni pienet ihottumalaikut. Vuosien takaisesta kokemuksesta tiesin, että atooppinen ihottumahan se siellä kukkii ja se hoituisi kyllä pois päiväjärjestyksestä apteekin kortisonivoiteella ja tulevalla auringonpaisteella. Vaikka ihottuma ei hoidoista ja auringosta huolimatta kokonaan parantunutkaan, tuntui se pysyvän mukavasti aisoissa enkä stressannut asiasta sen enempää.

Kun elämä sitten kesä-heinäkuussa nykäisi maton alta, alkoi säärieni ihottuma nopeasti pahentua. Toisinaan sääreni näyttivät aamuisin lähes normaaleilta, mutta iltaan mennessä ihoani koristi taas kirkkaanpunaiset läiskät. Yritin oleskella mahdollisimman paljon auringossa, käyttää kuuriluontoisesti ilman reseptiä saatavia kortisonivoiteita, nappailla allergialääkkeitä, valella iholle kookosöljyä, perusvoiteeseen sekoitettua ruokasoodaa sekä oliiviöljyä, tuloksetta. Vaikka osa kikoista hetken auttoikin, palasi ihottuma aina takaisin peittäen lopulta alleen valtaosan sääristä ja pohkeista.

Reilu viikko sitten iltapesulla huomasin uuden ihottumalaikun, kasvoissani. Olin ollut melko harmissani jo säärien rujosta ulkomuodosta, onhan minulla aina ollut hyvä iho, mutta ihottuman levitessä kasvoihin alkoi oikeasti iskeä paniikki. Tässä vaiheessa viimeistään olisin halunnut ihotautilääkärin puheille, mutta miehen menettäessä työnsä, menetimme myös terveysvakuutuksen. Sen tilalle ottamallani matkavakuutuksella saan kyllä hoitoa akuuteissa tilanteissa, mutta en usko kroonisen ihosairauden kuuluvan korvauksen piiriin, valitettavasti.

Koska lääkäriin pääsyä joudun todennäköisesti odottelemaan vielä ainakin kuukauden verran, ryhdyin etsimään netistä vaihtoehtoja itsehoidoksi. Päädyin lueskelemaan ruoka-aineista sekä niiden vaikutuksesta atooppiseen ihoon. Tajusin aika nopeasti, että katastrofin keskellä retuperälle päästämäni ruokavalio yhdistettynä korkeaan stressitilaan, ei ainakaan auttaisi ihottuman hillitsemiseen kotikonstein. Koska en toistaiseksi pysty vaikuttamaan stressitasooni, päätin tarttua sitäkin hanakammin ruokavaliooni.

Ryhdyin eliminoimaan ruokalistaltani kananmunia lukuunottamatta kaikki yleisimmät atooppista ihottumaa pahentavat ruoka-aineet. Pois jäivät kaikki viljat, sokeri, maitotuotteet (paitsi juusto), pähkinät, tomaatti, sitrushedelmät, epämääräiset lisäaineet ja mikä pahinta – rakastamani kala ja äyriäiset.

Ällöjen ihottumakuvien sijaan kuva aamupalatarpeista.

Nipistettyä ruokavaliota on nyt takana viikon verran ja kasvojen ihottumalaikku on hävinnyt lähes kokonaan. Sääreni ovat vieläkin melko hurjan näköiset, kuin polttopullolla poltetut, mutta kutina ja epätasaisuus ovat ehkä kuitenkin rauhoittumaan päin. Tunne vatsanpohjassa on myös sellainen, että tämän yltiösiistin ruokavalion positiivisena sivuvaikutuksena saatan päästä eroon myös niistä vyötärölle viime kuukausien aikana tarttuneista donitseista.

Onkos siellä muita atooppisesta ihottumasta kärsiviä? Oletteko te huomanneet stressin ja ruokavalion vaikuttavan ihon kuntoon? Ja hei, kaikki ihonhoitovinkit otetaan ilolla vastaan!

17 kommenttia artikkeliin ”Elämä ja ruokavalio näkyy iholla

 1. Olisi mielenkiintoista tietää, miltä uusi ruokavaliosi nyt sitten näyttää. Sun ruokapäiväkirja ehkä kestäisi auringonvaloakin, toisin kuin eräiden nimeltä mainitsettomien :DD

  Mä haastoin sut #blogisitarina-haasteeseen! Löytyy mun blogista. Toivottavasti joku ei oo jo haastanut sua… Ja toivottavasti ehdit vastailla stressin keskeltä, jos haluat! 🙂

  Tykkää

  • Olit jo toinen haastaja 🙂 Mutta eipä hätää! Tarkoitus on kyllä vastata tässä jossain vaiheessa 🙂

   Niin tuo ruokavalio… teen nyt tällaista täydellistä puhdistusta, joten aika yksinkertaisilla eväillä mennään… Aamiaiseksi on munakasta pitkälti noista aineksista kuin näkyy kuvassa, lisänä avocadoa ja kaninruokaa. Kaffen sekaan sekoittelen teelusikallisen kookosöljyä, kun sen terveysvaikutuksista on niin paljon meuhkattu. Lounaalla ja päivällisellä on joko kanaa, jauhelihaa tai joskus possua, sen kaverina salaattia, uunissa haudutettuja kasviksia, paistettua kaalihöystöä tms. Välipaloina nappailen juustotikkuja, kinkkua tai keitettyä kananmunaa. Että näillä eväillä aluksi kuukausi ja sitten katsotaan mikä on meininki ihottuman kanssa.

   Tykkää

 2. Ehdottomasti ruokavalio vaikuttaa.
  ja allergiat. Nekin joista ei tiedä..
  Olin 5 vuotta sitten iloisen kirjava visvaa erittävä kävelevä ihottuma.
  Kokeiltiin vaikka mitkä, kunnes yksi lääkäri keksi laittaa koivuallergikon allergiatesteihin.
  Olin äärimmäisen allerginen siemenille. Siis auringonkukan siemenille ja seesaminsiemenille ja kaikille!
  Ja tietysti stressi ihottumasta vain pahensi tilannetta.
  Vieläkin on niin, että kun stressiä on ja syön jotain vähemmän sopivaa (lyhyesti selitettynä vaihtelevan tasoista allergiaa joka tulee ja menee) niin tuloksena on laikukasta ihottumaa. Ja aina kaulalla. Aina.
  Mua taas kiinnostaa että onko siellä atopia yhtä yleistä kun täällä ja miten siellä sitä hoidetaan?
  Tää kotimainen perusvoidearsenaali tuntuu itsestä vähän kummalliselta..

  Tykkää

  • Mikäli on voidearsenaalia uskomista, niin varmaan ihosairaudet on yhtä yleisiä kuin Suomessakin. Apteekista saa jos jonkinlaisia perusvoiteita ilman reseptiä, joita markkinoidaan nimenomaan atooppiselle ihottumalle tai jopa psoriakselle. Mun mielestä suurin osa niistä on kuitenkin vaan lähinnä tosi rasvaisia, muuten ihan tavallisia kosteusvoiteita ilman varsinaisia lääkeaineita. Sen olen pistänyt merkille, että mun mielestä ilman reseptiä ostettava kortisonivoide on miedompaa kuin mitä saisi Suomesta ilman reseptiä.

   Koska en ole täällä käynyt lääkärissä näiden iho-ongelmieni vuoksi, en tiedä kuinka niitä täällä hoidetaan tai poikkeaako se jotenkin Suomesta. Yleisesti ottaen täällä kuitenkin määrätään huomattavasti helpommin kaikenlaisia lääkkeitä (tosi koviakin), joten voisin kuvitella, että antibiootti- tai kortisonikuurit irtoaa täältä herkemmin.

   Tykkää

 3. Mä oon kesästä asti ollut maidottomalla, viljattomalla ja palkokasvittomalla ruokavaliolla, pois myös perunat ja koisokasvit. Mun elämänlaatu on noussu niin monella tapaa että sitä on vaikea uskoa. Kaksi vuotta reistannut maha normalisoitui, akneongelma lähti, jatkuva väsymys samaten, vireystila on hyvä ja mieliala tasainen. Nämä ehkä ne tärkeimmät ja sitten on vielä lukemattomia muita. Ei enää tunnu että ois tarvetta palata vanhaan. Niihän sitä sanotaan että iho on suoliston peili… ja suolisto meidän toiset aivot. Jollei ole vielä käytössä niin kokeilepa hommata laadukas (riittävästi bakteereja ja eri lajeja) kapselimuotoinen maitohappobakteeri ruokavalion tueksi.

  Todella mielenkiintosta keskustelua ruoasta, terveydestä ja treenaamisesta löytyy kun googlaa helsinki paleo podcast. Kannattaa aloittaa ykkösestä. 🙂 tsemppiä vastoonkäymisten voittamiseen, pidetään itsestämme huolta!

  Tykkää

  • Mä muuten juuri viime viikolla ostin maitohappobakteeritabuja, kun luin jostain, että sekin saattaisi atooppisen ihottuman kanssa jeesata! Muut vitamiini- ja lisäainejutut onkin ollut hallussa jo pidemmän aikaa.

   Mielenkiinnolla odotan, että minkälaista elo on, kun kroppa tottuu uuteen ruokavalioon 🙂

   Tykkää

 4. En ole ikinä testannut ruokavaliojuttuja atooppiseen ihooni ja olisi vaikea uskoa niiden auttavan. Nimittäin ihoni oli täysin oireeton viimeiset 12 vuotta, nyt ihottuma iski takaisin. Syön maitohappobakteereja, mutta en usko niidenkään auttavan. Tällä hetkellä ihottuma pysyy poissa niin, että niihin alueisiin, joissa on vain vähän jotain, laitan mineraalikylpysuolavettä kerran tai kahdesti päivässä ( sekoitan kippoon vettä ja sitä suolaa, lätkin siitä vain iholle) ja pahemmassa kunnossa oleviin ihoalueisiin laitoin juuri viikon takrolimusiinikuurin. Ylläpitohoitona sitä pitäisi laittaa kahdesti viikossa jatkossa, toivotaan, että pysyy sillä poissa. Apteekkiin oli tämän 12 oireettoman vuoden aikana onneksi tullut myös uusia voiteita, joista ranskalainen voide tehosi minun ihooni ( ärtyneelle iholle, sisältää lähdevettä) ja aion myös testata Physiogel-voiteen, sitä on muut ylistäneet.
  En todellakaan tiedä, mikä sai ihottuman yhtäkkiä puhkeamaan, enkä sitäkään, mistä se johtuu. Eipä kait kukaan muukaan tiedä 🙂

  Tykkää

  • Lueskelin kanssa jostain tuosta mineraalikylpysuolavedestä (vau mikä sana…). Olen myös törmännyt juttuihin, joissa kylpyveteen on heitetty hitusen valkaisuainetta (bleach) ja se on sitten poistanut bakteeritulehduksen iholta. Mutta tuota… ihan heti en lähtisi itse kokeilemaan.

   Tuosta ruokavaliosta sen verran, että näin reilun viikon jälkeen säärien ihottuma on rauhoittunut tositositosi paljon! Katsotaan miten tilanne kehittyy vai onko tämä taas hetkellinen riemu. Nuo ihottumat kun on kadonneet välillä selittämättömästi muutamassa päivässä ja sitten tulleet 12 tunnin sisällä takaisin…

   Täytyypä pistää korvan taakse nuo mainitsemasi voiteet, josko tässä vielä joskus pääsisi lääkäriin!

   Tykkää

 5. Katsoin juuri aika pysäyttävän dokumentin sokerista. (Löytyy YLE Areenasta, toiv näkyy myös ulkomailla) ja olen ihan vakuuttuunut, että sokeri on yksi suurimpia ruokavalioiden ongelmia tällä hetkellä länsimaissa ja länsimaistuvissa maissa. Minulla on kasvoissa atooppista ihoa, mutta en oikeastaan huomaa sitä paitsi saunan ja viinilasillisen jälkeen alkaa posket hehkua. Eli lämpötilavaihtelut on kaikista ikävimpiä ja alkoholi vaikuttaa, joskus myös stressi. Ruokavaliosta huomaan heti, jos syön paljon suklaata tai karkkia niin iho kukkii joka puolelta. Kiinnostaisi kyllä tosiaan lukea teidän ruokapäiväkirja, jotka olette maidottomalla, viljattomalla ja palkokasvittomalla ym. ruokavaliolla. Että mitä te sitten syötte? Oletteko laskeneet kuinka paljon saatte esim. sokeria? Anteeksi, jos kuulostan kärkkäältä en tarkoita pahalla, mutta oikeasti kiinnostaa ja mietin, että miten se toimii. 🙂 Itse ainakin havahduin tuon dokumentin myötä liiallisen sokerin haittoihin ja ongelma onkin siinä, että sokeria on joka paikassa! Jopa sellaisissa elintarvikkeissa missä sitä ei odottaisi olevan.

  Tykkää

  • Vaahtoamiseltani en tietenkään huomannut, että Sinivaara olikin jättänyt sokerin pois. Tästä seuraa jatkoajatus, että olisi mielenkiintoista kuulla Sinivaaralta (ja muilta) miten siinä onnistuitte? Itselläni on melkoista taistelua sokerin kanssa ja jos otan yhdenkin palan suklaata niin se on sitten menoa. Turha edes haaveilla sivistyneestä parista palasta, jos koko levy huutaa. 😦

   Tykkää

  • Tuolla ylempänä jo availinkin tämän hetkistä ruokavaliota. On aika askeettinen! 😀 Mutta ei tee edes tiukkaa, oli kai aika kypsä tehdä asialle jotain. Ja kyllähän se aika hyvä motivaattori on, kun on joku ihan oikea terveydellinen syy tehdä ruokavaliolleen jotain eikä pelkkä laihduttaminen.

   Mutta hei, mähän syön kyllä 90 % tummaasuklaata, mutta siinä on palaa kohden ihan hurjan vähän sokeria. Eikä sitä voi syödä montaa palaa 😀 Mä olen kyllä muutenkin aika hyvä hillitsemään makean syömistä jos sille päälle satun. Ja nopeastihan tähän tottuu, ettei haaveile aina kauppareissulla niistä donitseista…

   Mä uskon, että luontaiset jutut joissa on sokeria, on ihan ok, niin kuin hedelmät ja sen sellaiset. Tosin nyt en syö sitten niitäkään. Ja kun jättää maitotuotteet pois, niin siinä katoaa tosi paljon päivän sokereista. Ja kun ei syö mitään viljatuotteitakaan, niin eipä tule sokereita sieltäkään. Yritän kyllä vältellä nyt myös kaikkia keinotekoisia makeutusaineita. Ainoa jossa niitä on, on mun protskupatukka jonka joskus nappaan iltasella 😛

   Tykkää

 6. Himalajan suolakivi auttaa vartalon ihottumiin, ainakin mulla parani kaikenlaiset ryyhkät tällä. Eikä oo ees kallis! Jos kortisonivoiteita tarvii, niin suosittelisin tarpeeksi tujuja. Mulla ei auttanu mitkään perus hydrocortisonit mutta äkäsemmät (esim. Protopic) tehosi aika äkkiä. Mulla tilanne oli niin paha että ruokavalion muutos ei enää auttanu mutta ois tosi kiva kuulla sun ruokakokeiluista! Olis ihanaa jos ei tarvis käyttää mitään ylimääräsiä lääkkeitä vaan pystyis ite estämään niiden oireiden puhkeamisen! 🙂 Tää tauti on maailman hirvein ilman vertaistukea 😦

  Tykkää

  • Sori, pakko jeesustella, mutta Protopic ei ole kortisonivoide 🙂 Vaan nimenomaan sisältää sitä takrolimusiinia ja on parempi vaihtoehto kortisonille. Ei ohenna ihoa, vaan vahvistaa sitä ja sen käytön jälkeen ihottuma ( ainakin mulla) pysyy poissa, toisin kuin kortisonilla. Kylläkin Protopic on ollut niin vähän aikaa käytössä, että sivuvaikutuksista ei vielä tiedetä ja käyttöohjeessakin lukee, että joillakin sen käyttäjillä on havaittu kasvaimia. Itse olen kuitenkin turvautunut siihen ja luopunut kokonaan kortisonista. Lisäksi Protopic kutittaa ja polttelee ihoa hirveästi, kun sitä laittaa ensimmäisen kerran, mutta ei enää toisella/kolmannella kerralla. Kannattaa laittaa siis aamulla, itsellä meni koko päivä kun ihoa poltteli, kun laitoin sitä käsi-ihottumiini…Saa sitten illalla unta rauhassa :I

   Tykkää

   • Apua, aika hurjalta kuulostaa nuo kasvaimet. Joskus kahdeksan vuotta sitten, kun minulla virallisesti diagnosoitiin atooppinen ihottuma, sain ihottumalaikun hoitoon todella tujakkaa kortisonivoidetta (en nyt muista enää nimeä, mutta kai jotain ihan peruskamaa siihen aikaan). Olin itsekseni taistellut sen laikun kanssa toista vuotta ja tadaa, oikeilla aineilla se oli poissa viikossa!

    Mun täytyy kyllä sanoa, että ilmeisesti oma ihottumani ei sitten kuitenkaan ole superpaha, vaikka onkin levittäytynyt laajalle alueelle. Iho ei nimittäin ole ollut rikki ja kutinakin on siedettävää. Varmuuden vuoksi käsittelin kuitenkin kynteni sellaiseksi, etten edes pysty niillä raapimaan ihoa rikki 😀 (lue: viilaamaan pyöreäksi ja lakkaamaan paksummaksi).

    Tykkää

 7. Täällä yksi atooppikko kans ilmoittautuu 😀 Mulla on ollut ihan vauvasta saakka atooppinen iho ja ihottumien kanssa taistellut aina kausittain. Teininä ihottumat katosi, mutta palasi heti murkkuiän jälkeen, eli hormonit varmasti vaikuttaa tosi paljon!
  Yks mitä voi kokeilla kutinaa helpottamaan on xylitolia sisältävät voiteet 🙂 Ruokapuolella oon kans huomannut että sokeri ja viljat, varsinkin vehnä, vaikuttaa mun ihoon yllättävän paljon. Kyllä ne jo 80-luvulla tiesi kun mun ruokavaliosta lääkärit kielsi 2 vuotiaaksi asti suomalaiset viljat, maidon ja sokerin 😀

  Tykkää

 8. Heippa! Tervehdys Usan Länsirannikolta Washingtonin osavaltiosta. Oli pakko lukea kahmaista heti kunnolla blogiasi, sillä me muutettiin äskettäin tänne Kaliforniasta. Törmäsin ekaa kertaa blogiisi ja piti heti kommentoida tätä postausta, vaikken yleensä koskaan tee näin. Halusin kuitenkin levittää ilosanomaa mahtavasta ihottumaan vaikuttavasta dieetistä. Tämä kirjaimellisesti on pelastanut mun elämän. Tausta: mulla on ollut atooppinen PAHA käsi-ihottuma melkein 30 v. Se alkoi levitä rajusti pari vuotta sitten niin että ihottumaa alkoi olla ympäri ruumista ja lakanat joka yö veressä raapimisesta.
  Sain onnellisen vinkin kirjasta The Eczema Diet (Karen Fischer). (Amazonilta mm Kindle-versiona .) Viikon sisällä dieetin osittaisesta toteutuksesta kaamea kutina rauhoittui ja nyt puolen vuoden kuluttua vain käsissä on vielä ihottumaa. Kaikki muu parantui nopeasti. Olen vieläkin ihan ällistynyt! En ottanut todesta kirjan onnistumistarinoita mutta kokeilin dieettiä kuitenkin epätoivossani.
  Pääajatus on että tällaisen atoopikon maksa ei jostakin syystä käsittele kunnolla amiineja, etenkään histamiinia, mistä seuraa ihottumaa. Tästä syystä siis mm. stressi, joka nostaa ruumiin histamiinitasoja, pahentaa ihottumaa. Lisäksi toiset ovat myös herkistyneitä salisylaateille. Ja aivan niin, sokeri on oikein paha iholle koska se lisää tulehdusreaktiota.
  Yllätys yllätys: maitohappibakteerit eivät tällaiselle ihmiselle olekaan hyviä. (Kirjassa niitä vielä suositellaan mutta Karen Fischerin nettisivulla (http://www.jolieeskin.com/) on artikkeleita uusimmista tutkimustuloksista ja siellä kerrottiin tästä. )
  Facebookissakin on ryhmä The Eczema Diet joiden artikkelien linkkejä seuraamalla pääsee alkuun. Sieltä löytyy artikkeleita joissa on ruoka-aineistoja vältettävistä ruoka-aineista, sillä ne pitää vaan tietää. Intuitio ei oikein auta tässä… Monet tavallisesti superterveelliset ruoka-aineet ovatkin meikäläiselle huonoja esim lehtikaalit ja muut syvänvihreät vihannekset, hapatetut tuotteet, marjat, lähes kaikki hedelmät jne. Toivottavasti ihottumasi on kuitenkin jo aisoissa, mutta jos ei ole niin tätä dieettiä suosittelen.

  Tykkää

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.