Maitotesti

Kirjoitin edellisessä jutussani siitä, kuinka aloin saada maitotuotteista mystisiä vatsavaivoja heti Suomeen muutettuani, vaikka Kaliforniassa maito ei aiheuttanut minulle minkäänlaisia ongelmia. Olen nyt maalaisjärkeillyt syitä äkilliselle maitoherkkyydelleni.

Suomessa tavallinen kaupoissa myytävä maito on sekä pastöroitu (lievä lämpökäsittely, joka tuhoaa maidosta bakteerit) että homogenoitu (rasvan pilkonta). USA:ssa homma on sama, mutta lievän lämpökäsittelyn sijaan kuumennus on rajumpi. Prosessointinsa vuoksi USA:ssa tavallinenkin maito on ilmeisen lähellä laktoositonta maitoa ja oletan, että siihen totuttuani on sietokykyni laktoosiin laskenut enkä maailmalta palattuani enää siedä suomalaista maitoa.

200416_2

Edelliseen juttuuni tulleissa kommenteissa minua kannustettiin kokeilemaan sekä luomumaitoa että suoraan tilalta saatavaa raakamaitoa. Kaasuräjähdystenkin uhalla päätin kokeilla molempia. Ensimmäiseksi kaupasta tarttui mukaani luomutäysmaitoa, joka on pastöroitua, mutta homogenoimatonta. Homogenoimattomuus näkyi maidon pinnalla lillivinä epämääräisinä rasvakokkareina, mutta pienellä ravistuksella nekin tasoittuivat. Tavoistani poiketen join maitoa kaksi suurta lasillista ruoan kanssa ja ryhdyin odottelemaan.

Vaikka Valio ei asiaa myönnäkään eikä asiaa ole muutenkaan aukottomasti todeksi todistettu, on juuri homogenointia syytelty vatsavaivojen aiheuttajaksi useissa tapauksissa. Tämä siksi, että moni itseään laktoosi-intolerantikoksi luullut onkin sietänyt luomumaitoa hyvin, vaikka se sisältääkin laktoosia saman verran kuin tavallinen maito. Näin kävi myös itselleni. En saanut luomumaidosta minkäänlaisia vatsaoireita.

200416_5

Seuraavaksi hain pienen ämpärillisen maitoa suoraan maitotilalta. Vaikka tila ei varsinainen luomutila olekaan, on tankista löytyvä maito sitä todellista lehmänmaitoa, eli nykykielellä kutsuttuna raakamaitoa. Raakamaitoa ei ole pastöroitu eikä homogenoitu, joten kyseessä on melkoisen ehta tavara.

200416_4

Vaikka en suuresti maidon mausta välitäkään, niin voi taivaanvallat kuinka hyvää raakamaito on! Sen lisäksi, että join maitoa sellaisenaan heti muutaman lasillisen, valmistimme siitä myös maailman parasta pannukakkua, joten ilmassa oli varsin otolliset eväät vuosituhannen vatsakivulle. Pannukakun aiheuttamaa perusähkyä lukuunottamatta ei mitään dramaattista kuitenkaan tapahtunut. Ei vatsanväänteitä. Ei pierun pierua.

200416_3

Omalla kohdallani on siis todistettu, että elimistöni kyllä sietää maitoa, kunhan sitä ei ole yliprosessoitu. Jos pitäisi valita vielä tavallista kaupan maitoakin enemmän prosessoidun hylamaidon ja luonnollisemman luomumaidon väliltä, niin valitsen kyllä luomumaidon. Ja jos pitää valita luomumaidon ja suoraan tilalta saatavan prosessoimattoman raakamaidon väliltä, niin tämäkin valinta on helppo.

Raakamaitoa, kiitos. Kaikkine luonnollisine rasvoineen ja bakteereineen päivineen.

 

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Maitotesti

 1. Mä seurasin vähän huvittuneena tätä maitogatea ja ihmisten kommentteja. Iskukuumennettu (amerikkalainen) maito on täysin normaalia Europpassa, lähinnä vaan Suomessa ja Ruotsissa kummallisuus ja erikoisuus. Ei ole mikään ihme, että ihmiset reagoi eri tavoilla eri maitoihin, mutta kommenteista tuli vähän semmoinen olo että UHT-maito olisi jotain myrkyllistä. Oon nyt asunut Keski-Euroopassa 14 vuotta eli suurimman osan elämästäni juonut sitä iskukuumennetua ja ei siihen kuole. Suomessa tää maitokysymys on muutenkin mielenkiintoinen koska sitä juodaan siellä niin paljon enemmän kun muualla. Mutta mahtavaa, jos olet löytänyt jotain joka itselles sopii! Mä olen aina juonut maitoa litroittain ja onnekseni olen aina myös säästynyt kaikilta vatsavaivoilta 😀

  Tykkää

  • Mä en yleensä jaksa kamalasti meuhkata mistään ravintoon tai terveyteen liittyvistä jutuista, siitä kun ei useinkaan seuraa muuta kuin väittely, jossa toiset huutaa puolesta ja toiset vastaan. Etenkin ravintoasiat joista on niin montaa eri mielipidettä, että mitä tulisi syödä ja kuinka paljon, saavat ihmiset tosi mustavalkoiseksi.

   Mutta niin, henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vähemmän prosessoitu ja luonnollisempi on yleensä aina parempi. Mutta toisaalta, en ole asian suhteen mitenkään fanaattinen, etenkään nyt, kun taloudellinen tilanne on mitä on eikä aina ole vara valita luomua. Mä en kuitenkaan usko, että tavallisessa maidossa on mitään valtaisan ”pahaa”, oli se sitten iskukuumennettua tai ei. Se nyt ei vaan sovi mun vatsalle ja jos vaihtoehdot on ostaa vielä enemmän prosessoitua laktoositonta maitoa tai täysin prosessoimatonta raakamaitoa, niin kyllä mä sinne raakamaitoon kallistun. Mutta se, että onko maitotuotteet sitten lainkaan tarpeellisia tai edes hyväksi aikuisille ihmisille, onkin sitten toinen keskustelu.

   Tykkää

  • Amerikassa maito ei ole UHT-iskukuumennettua, mutta on sitäkin saatavana. Sehän säilyy kuukausia ihan huoneenlämmössä, jos ei avattu.

   Amerikassa kylmäkaapissa myytävä maito on fresh milk, pastöroitu, johon on merkitty parasta ennen päivä.

   Tykkää

 2. Raakamaito on parasta ikinä, tulee ihan lapsuuden kesät mieleen mummolassa 🙂 Itse olen aina huvittuneena seurannut keskustelua media, että onko raakamaito ”vaarallista” kun sitä on vetänyt vuosikaudet ilman mitään ongelmia, välillä päivittäin kun vietti kesiä sukulaisilla ja välillä sitten harvemmin. Enkä tietenkään tarkoita etteikö eviran suosituksia raakamaidon käytöstä ottaa huomioon vakavastikin, mutta omasta näkökulmasta raakamaito on ollut yhtä tavallinen asia kuin se normimaitokin ruokakaupassa 😀

  Tykkää

 3. Tämähän mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! Täytyykin itse myös testata molemmat maidot, muistan miten lapsena letut ja pannarit olivat niin taivaallisen hyviä -ehkä se lehmänmaito (miksi raakamaitoa kutsuimme silloin) oli syynä… 😀

  Tykkää

 4. Paluuviite: Vähemmän maitoa | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.