En ole juurikaan juonut maitoa sitten lapsuusvuosien, mitä nyt joskus aamuyön tunteina grillisapuskan painikkeena tai tuoreen pullan kaverina. Muutoin olen kyllä käyttänyt maitotuotteita niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin, ja etenkin kreikkalaisesta jogurtista tuli oleellinen osa päivittäistä ruokaympyrääni USA:ssa asuessani.
Suomeen palattuani sietokykyni maitotuotteiden suhteen kuitenkin muuttui. Ostin ahneuksissani heti ensimmäiseltä kauppareissulta kassillisen rahkaa, mutta jo muutaman purkin jälkeen totesin, ettei vatsani kuuden rahkattoman Kalifornia-vuoden jälkeen enää kestänytkään tuota perinteistä bodariruokaa. Muutaman vatsanväänteisen yön jälkeen siirryin takaisin jogurtin syöjäksi, mutta Suomessa valmistettuna sekin tuntui kuplivan kummasti vatsassa.
Koska paluumuuttomme ajoittui joulunaikaan, tulin syöneeksi useampana päivänä riisipuuroa aamupalaksi ja voi elämänkevät minkä turvotuksen se saikaan aikaan! Kun sama ilmiö toistui myöhemmin maitoon tehdyn ohrapuuron kanssa ja pääsiäisenä mämmin kanssa nautittu kuohukerma sai vatsani näyttämään siltä, kuin olisin kolmannella kuulla raskaana, tajusin vihdoin, ettei elimistöni yksinkertaisesti enää kestänyt suomalaisia maitotuotteita. Hetken epäuskon jälkeen siirryin laktoosittomiin tuotteisiin ja yllätysraskauteni hävisi yhtä nopeasti kuin oli ilmaantunutkin.
Koska aihe on minulle jokseenkin uusi enkä ole siihen liiemmin perehtynyt, niin viisatkaa hyvät ihmiset jos tiedätte, että miksi ihmeessä vatsani kestää amerikkalaisia maitotuotteita, mutta ei suomalaisia? Sen tiedän, että vaikka maallikko ei makueroa huomaakaan, niin jotain eroa prosessoinnissa on, sillä Amerikassa ihan tavallinenkin maito kestää jääkaapissa hyvänä reilun kuukauden, kun taas suomalainen maito kävelisi tuossa ajassa jääkaapista ulos ihan itse.
Oletko kokeillut ihan puhdasta tankkimaitoa? Olen kuullut että monella se ei aiheuta mitään ongelmia toisin kuin kaupan kautta ostetut maidot…
TykkääTykkää
Juu, on juuri testissä!
TykkääTykkää
Tässä jotain ajatuksia suomalaisesta maidosta. Dokkari on jo muutaman vuoden vanha, mutta yhä ajankohtainen http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/05/31/pilattu-maito
TykkääTykkää
Oli muuten aika silmät avaava dokkari. Kiitos linkistä, katsottiin se koko perheen voimin.
TykkääTykkää
Mä olen kuullut monelta että luomumaitotuotteet sopivat vaikka tavalliset aiheuttavat vatsavaivoja. Ilmeisesti maidon homogenointi on se ongelma ja luomutuotteillehan sitä ei tehdä.
Mutta en tiedä, mulle käy kaikki paitsi pehmisjäätelö, se saa jostain syystä vatsan ihan sekaisin 😦
TykkääTykkää
Mulla on tankkimaidon lisäksi ollut nyt testissä myös ihan Valion luomumaito. Mikähän siinä pehmiksessä mahtaa olla syypää? Olen muistaakseni joskus kuullut jotain epämääräisiä tarinoita pehmiksen valmistuksesta, mutta en nyt vaan kuolemaksenikaan muista mitä se oli…
TykkääTykkää
Minä voin käyttää maitotuotteita ympäri maailmaa, Suomessa myös ns. tavallisia maitotuotteita mutta olen yliherkkä laktoosittomaksi käsitellyille tuotteille! Mikä onkin ongelmallista sillä monet kahvit etc tarjoaa vain laktoositonta maitoa 😦
Olen muutamien asiantuntijoiden kanssa tästä keskusttellut ja lienen allerginen entsyymeille joita käytetään laktoosinpoistoprosessissa.
TykkääTykkää
Hmm. Joo, varmaan olet allerginen jollekin ihan muulle kuin mitä maidossa luontaisesti on. Onpa harmillista
TykkääTykkää
Kuukauden hyvin kestävä maito on jo aika luonnotonta. Maitoa on käsitelty vielä enemmän kuin Suomessa ja voisi sen olevan jo nimeltään maitotuote tai valmiste. Käsittelyssä maidon koostumus muuttuu, missä sitten vedetään raja maidon ja maitovalmisteen käsiteillä? Käsittelemätön tankkimaito pilaantuu äkkiä ja käsitelemättömyydessä on riskejä, kuten EHEC ja listeriaa, siksi sitä myös käsitellään suuressa tuotantomäärissä mutta ei niin paljon että kestäisi kuukauden. Turussa Kuralan kylämäen tila piti sulkea EHEC bakteeriepäilyn vuoksi 2012 ja käsittelemättömän maidon myynti lopetettiin.
TykkääTykkää
Todennäköisesti se on kuumennettu rajummin kuin suomalainen perusmaito, tokko siinä sen ihmeemmästä on kyse (rehelliseltä hyla-maidolta se ei kuitenkaan maistu). Täällä on enemmän tietoa noista lämpökäsittelyistä: http://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/maidon-kasittely-1/ Olisiko sitten tuo ESL-käsittely mitä USA:ssa harrastetaan?
USA:ssakin on muuten luomumaitoja, mutta ei koskaan tullut sellaista kokeiltua.
TykkääTykkää
Amerikassa taidetaan käyttää samaa pastörointimenetelmää kuin Suomessa, eli HTST, high-temperature, short-time. Itse juon maitoa satunnaisesti, mutta aina sitä pitää olla jääkaapissa. Tarvitaan mannapuuroon, riisipuuroon, kahviin (half&half), kauravelliin…:).
Raakamaitoa en uskaltaisi juoda, mutta voisin kai pannarin tehdä.
Muistan lapsena toivoneeni, että saisin ”kaupan maitoa”, ei ilmeisesti kotona lypsetty maistunut :).
TykkääTykkää
Jostain olen kuullut, että suomalaiset (pohjoismaalaiset?) ovat siitä poikkeuksellista kansaa, että meillä maidossa on laktoosia. Muualla maailmassa ilmeisesti on enemmän sääntö kun poikkeus, että maidossa ei laktoosia ole, tästä kertoo myös se, ettei maito täällä kestä hyvänä niin kauan.
Liekkö totta, mutta näin muistelisin. 🙂
TykkääTykkää
Se menee niin, että me pohjois-eurooppalaiset ollaan valtaväestöstä geneettisesti poikkeavia ja kestetään laktoosia toisin kuin monet muut kansat (johtuu ilmeisesti pitkästä viljelyshistoriasta ja siedätyksestä). Normaalistihan imeväiset eivät enää imetysajan jälkeen laktoosia siedä. Näin olen lukenut jostain 🙂
TykkääTykkää
Osta luomua, monella sama ongelma mutta luomu toimii. Käsittääkseni homogenointi on se ongelma?
TykkääTykkää
Testissä on, testituloksia seuraa myöhemmin 🙂
TykkääTykkää
Samankaltaisia reaktioita havaitsin palattuani Englannista Suomeen… En tosin vain tykkää maidon mausta eli sellaisenaan sitä ei tule juotua, teehen voin lorauttaa niin normia kuin luomuakin ilman suurempia reaktioita (tai en ole vielä mitään huomannut). Kuitenkin esim. maitosuklaa aiheuttaa usein vatsaoireita, ja huomasin turvotuksen ja yleisen oudon olon vähentyneen kun vaihdoin jogurtin turkkilaisesta kaura- tai soijaversioon. Englannissa ollessani taas laitoin maitoa myslin sekaan lähes päivittäin, ja muitakin maitotuotteita meni silloin tällöin. Mahdollisesti syynä tuo homogenointi tai joku muu, en sen suuremmin välitä kun yritän muutenkin siirtyä kasvipohjaisempaan ruokavalioon. 😀
TykkääTykkää
Mä en onneksi ole vielä onnistunut syömään suklaata niin paljon, että siinä olisi maito alkanut vaikuttamaan negatiivisesti 😀
TykkääTykkää
Mä luin jostain artikkelista, että Suomessa on erilainen lypsettävä lehmärotu yleisin, mitä muualla. Tällä rodulla olisi käsittelyn ohella vaikutusta siihen, kuinka hyvin maitoa siedetään. Luin tästä viime kesänä jostain. Jotain pitkälle jalostettuja taisi olla.
TykkääTykkää
Lehmärodullakin on kai merkitystä maidon sietämisen kanssa. Alkuperäisrotujen tuottama maito on joidenkin tutkimusten mukaan paremmin siedettyä kuin pidemmälle jalostettujen. Hitsi, hankin kohta oman lauman kyyttöjä!
TykkääTykkää
On se maito maitoa Amerikassakin; lehmistä lypsetään, pastöroidaan, homogenoidaan ja myydään kaupoissa ympäri maata. On täysmaitoa, 2 % ja 1 % maitoa, ja rasvatonta maitoa. Luomumaitoa on myös, ja laktoositonta.
TykkääTykkää
Juu, yhtä vähän tai paljon maitoa kuin Suomessakin, käsitellään vaan eri tavalla, riippuen tietty maidosta.
TykkääTykkää
Paluuviite: Raakamaitotesti | Onnenpäivä
Paluuviite: Maitotesti | Onnenpäivä
Hei,
Minulla on sama ongelma. Elimistöni ei kestä suomalaisia eikä kanadalaisia maitotuotteita. Tällä hetkellä asun Englannissa, eikä täkäläisistä maitotuotteista tunnu tulevan mitään vaivoja.
TykkääTykkää
Ah, kunpa jostain löytyisi kaavio, josta kävisi ilmi, että minkälaisen prosessin maito käy läpi kussakin maassa. Olisi hauska vertailla!
TykkääTykkää
Paluuviite: Vähemmän maitoa | Onnenpäivä