Laktoosivamma

En ole juurikaan juonut maitoa sitten lapsuusvuosien, mitä nyt joskus aamuyön tunteina grillisapuskan painikkeena tai tuoreen pullan kaverina. Muutoin olen kyllä käyttänyt maitotuotteita niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin, ja etenkin kreikkalaisesta jogurtista tuli oleellinen osa päivittäistä ruokaympyrääni USA:ssa asuessani.

Suomeen palattuani sietokykyni maitotuotteiden suhteen kuitenkin muuttui. Ostin ahneuksissani heti ensimmäiseltä kauppareissulta kassillisen rahkaa, mutta jo muutaman purkin jälkeen totesin, ettei vatsani kuuden rahkattoman Kalifornia-vuoden jälkeen enää kestänytkään tuota perinteistä bodariruokaa. Muutaman vatsanväänteisen yön jälkeen siirryin takaisin jogurtin syöjäksi, mutta Suomessa valmistettuna sekin tuntui kuplivan kummasti vatsassa.

170416_1

Koska paluumuuttomme ajoittui joulunaikaan, tulin syöneeksi useampana päivänä riisipuuroa aamupalaksi ja voi elämänkevät minkä turvotuksen se saikaan aikaan! Kun sama ilmiö toistui myöhemmin maitoon tehdyn ohrapuuron kanssa ja pääsiäisenä mämmin kanssa nautittu kuohukerma sai vatsani näyttämään siltä, kuin olisin kolmannella kuulla raskaana, tajusin vihdoin, ettei elimistöni yksinkertaisesti enää kestänyt suomalaisia maitotuotteita. Hetken epäuskon jälkeen siirryin laktoosittomiin tuotteisiin ja yllätysraskauteni hävisi yhtä nopeasti kuin oli ilmaantunutkin.

Koska aihe on minulle jokseenkin uusi enkä ole siihen liiemmin perehtynyt, niin viisatkaa hyvät ihmiset jos tiedätte, että miksi ihmeessä vatsani kestää amerikkalaisia maitotuotteita, mutta ei suomalaisia? Sen tiedän, että vaikka maallikko ei makueroa huomaakaan, niin jotain eroa prosessoinnissa on, sillä Amerikassa ihan tavallinenkin maito kestää jääkaapissa hyvänä reilun kuukauden, kun taas suomalainen maito kävelisi tuossa ajassa jääkaapista ulos ihan itse.

 

26 kommenttia artikkeliin ”Laktoosivamma

 1. Oletko kokeillut ihan puhdasta tankkimaitoa? Olen kuullut että monella se ei aiheuta mitään ongelmia toisin kuin kaupan kautta ostetut maidot…

  Tykkää

 2. Mä olen kuullut monelta että luomumaitotuotteet sopivat vaikka tavalliset aiheuttavat vatsavaivoja. Ilmeisesti maidon homogenointi on se ongelma ja luomutuotteillehan sitä ei tehdä.
  Mutta en tiedä, mulle käy kaikki paitsi pehmisjäätelö, se saa jostain syystä vatsan ihan sekaisin 😦

  Tykkää

  • Mulla on tankkimaidon lisäksi ollut nyt testissä myös ihan Valion luomumaito. Mikähän siinä pehmiksessä mahtaa olla syypää? Olen muistaakseni joskus kuullut jotain epämääräisiä tarinoita pehmiksen valmistuksesta, mutta en nyt vaan kuolemaksenikaan muista mitä se oli…

   Tykkää

 3. Minä voin käyttää maitotuotteita ympäri maailmaa, Suomessa myös ns. tavallisia maitotuotteita mutta olen yliherkkä laktoosittomaksi käsitellyille tuotteille! Mikä onkin ongelmallista sillä monet kahvit etc tarjoaa vain laktoositonta maitoa 😦

  Olen muutamien asiantuntijoiden kanssa tästä keskusttellut ja lienen allerginen entsyymeille joita käytetään laktoosinpoistoprosessissa.

  Tykkää

 4. Kuukauden hyvin kestävä maito on jo aika luonnotonta. Maitoa on käsitelty vielä enemmän kuin Suomessa ja voisi sen olevan jo nimeltään maitotuote tai valmiste. Käsittelyssä maidon koostumus muuttuu, missä sitten vedetään raja maidon ja maitovalmisteen käsiteillä? Käsittelemätön tankkimaito pilaantuu äkkiä ja käsitelemättömyydessä on riskejä, kuten EHEC ja listeriaa, siksi sitä myös käsitellään suuressa tuotantomäärissä mutta ei niin paljon että kestäisi kuukauden. Turussa Kuralan kylämäen tila piti sulkea EHEC bakteeriepäilyn vuoksi 2012 ja käsittelemättömän maidon myynti lopetettiin.

  Tykkää

   • Amerikassa taidetaan käyttää samaa pastörointimenetelmää kuin Suomessa, eli HTST, high-temperature, short-time. Itse juon maitoa satunnaisesti, mutta aina sitä pitää olla jääkaapissa. Tarvitaan mannapuuroon, riisipuuroon, kahviin (half&half), kauravelliin…:).

    Raakamaitoa en uskaltaisi juoda, mutta voisin kai pannarin tehdä.

    Muistan lapsena toivoneeni, että saisin ”kaupan maitoa”, ei ilmeisesti kotona lypsetty maistunut :).

    Tykkää

 5. Jostain olen kuullut, että suomalaiset (pohjoismaalaiset?) ovat siitä poikkeuksellista kansaa, että meillä maidossa on laktoosia. Muualla maailmassa ilmeisesti on enemmän sääntö kun poikkeus, että maidossa ei laktoosia ole, tästä kertoo myös se, ettei maito täällä kestä hyvänä niin kauan.
  Liekkö totta, mutta näin muistelisin. 🙂

  Tykkää

  • Se menee niin, että me pohjois-eurooppalaiset ollaan valtaväestöstä geneettisesti poikkeavia ja kestetään laktoosia toisin kuin monet muut kansat (johtuu ilmeisesti pitkästä viljelyshistoriasta ja siedätyksestä). Normaalistihan imeväiset eivät enää imetysajan jälkeen laktoosia siedä. Näin olen lukenut jostain 🙂

   Tykkää

 6. Samankaltaisia reaktioita havaitsin palattuani Englannista Suomeen… En tosin vain tykkää maidon mausta eli sellaisenaan sitä ei tule juotua, teehen voin lorauttaa niin normia kuin luomuakin ilman suurempia reaktioita (tai en ole vielä mitään huomannut). Kuitenkin esim. maitosuklaa aiheuttaa usein vatsaoireita, ja huomasin turvotuksen ja yleisen oudon olon vähentyneen kun vaihdoin jogurtin turkkilaisesta kaura- tai soijaversioon. Englannissa ollessani taas laitoin maitoa myslin sekaan lähes päivittäin, ja muitakin maitotuotteita meni silloin tällöin. Mahdollisesti syynä tuo homogenointi tai joku muu, en sen suuremmin välitä kun yritän muutenkin siirtyä kasvipohjaisempaan ruokavalioon. 😀

  Tykkää

 7. Mä luin jostain artikkelista, että Suomessa on erilainen lypsettävä lehmärotu yleisin, mitä muualla. Tällä rodulla olisi käsittelyn ohella vaikutusta siihen, kuinka hyvin maitoa siedetään. Luin tästä viime kesänä jostain. Jotain pitkälle jalostettuja taisi olla.

  Tykkää

  • Lehmärodullakin on kai merkitystä maidon sietämisen kanssa. Alkuperäisrotujen tuottama maito on joidenkin tutkimusten mukaan paremmin siedettyä kuin pidemmälle jalostettujen. Hitsi, hankin kohta oman lauman kyyttöjä!

   Tykkää

 8. On se maito maitoa Amerikassakin; lehmistä lypsetään, pastöroidaan, homogenoidaan ja myydään kaupoissa ympäri maata. On täysmaitoa, 2 % ja 1 % maitoa, ja rasvatonta maitoa. Luomumaitoa on myös, ja laktoositonta.

  Tykkää

 9. Paluuviite: Raakamaitotesti | Onnenpäivä

 10. Paluuviite: Maitotesti | Onnenpäivä

 11. Hei,

  Minulla on sama ongelma. Elimistöni ei kestä suomalaisia eikä kanadalaisia maitotuotteita. Tällä hetkellä asun Englannissa, eikä täkäläisistä maitotuotteista tunnu tulevan mitään vaivoja.

  Tykkää

 12. Paluuviite: Vähemmän maitoa | Onnenpäivä

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.