Vähemmän maitoa

Muistatteko, kun viime vuonna kirosin suomalaisen maidon sopimattomuutta vatsalleni? Apu pahimpiin turvotuksiin löytyi laktoosittomien tuotteiden lisäksi niinkin läheltä kuin naapurin navetasta, mutta jäin silti miettimään maitotuotteiden sopivuutta keholleni, etenkin kun omaan kotiin muutettuamme ei raakamaitoa enää saanutkaan kuusiaidan takaa.

Vaikka laktoosittomat maitotuotteet eivät aiheuttaneetkaan minulle niin massiivisia vatsanväänteitä ja turvotusta kuin tavalliset maitotuotteet, oli olo silti aina iltajogurtin jälkeen hivenen outo, kuin ylitäysi. Niinpä päätin kokeilla mitä maitotuotteiden käytön vähentäminen tekisi elimistölleni, sillä olin lukenut, että turvotuksen poistumisen lisäksi se saattaisi hyvällä tuurilla auttaa niin säärissäni riehuvaan atooppiseen ihottumaan, kuin myös uutta teini-ikää elävän pärstäkertoimeni finniongelmaankin.

230517_1

Olen nyt viime syksystä lähtien korvannut kahvimaidon kauramaidolla ja jogurtin soijajogurtilla. Aivan kaikista maitotuotteista en kuitenkaan ole luopunut. Syön edelleen juustoa ja käytän voita, ja silloin harvoin kun ruoanlaitossa tarvitaan kermaa tai leivonnassa maitoa, minä myös käytän niitä. Mutta päivittäiseen ruokavalioon eivät maitotuotteet enää kuulu.

Aika nopeasti huomasin, että se vähän vaikeasti sanoin kuvailtava, lähinnä iltaisin vaivaava hivenen tukala ja ylitäysi olo alkoi kadota ja tilalle tulla keveys. Tuntui myös, että vatsan seudulta katosi turvotusta, jota en ollut edes tajunnut siellä olevan. Saatoin siis jopa hoikistua hieman, joskin on mahdollista, että siihen saattoi olla osasyynä jokin muukin muuttuja elämässä.

Atooppinen ihottuma ei valitettavasti ole kadonnut kokonaan, mutta väittäisin sen olevan hivenen paremmalla tolalla kuitenkin. Finneihin maitotuotteiden vähentämisellä ei ollut vaikutusta oikeastaan laisinkaan, mutta niihinkin löytyi apua toisaalta, siitä lisää myöhemmin.

230517_2

Tämän kahdeksan kuukautta kestäneen kokeilun perusteella olen siis tullut siihen johtopäätökseen, että vaikka pystyisinkin nauttimaan laktoosittomia maitotuotteita ilman vatsanväänteitä, ne eivät myöskään 100 % sovi minulle. Onneksi on vaihtoehtoja!

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Vähemmän maitoa

 1. Täällä samanlaisia kokemuksia! Vasta menneenä talvena tartuin oikeasti härkää sarvista ja aloin selvitellä mahani tukalan olon aiheuttajaa. Olin jo aiemmin testaillut kasvipohjaisia jogurtteja, ruokakermoja jne ja huomannut niiden toimivan kohdallani paremmin. Aika pian selvisi myös, ettei laktoosi sovi ollenkaan. Vaihdoin maitotuotteet laktoosittomiin, silloin kuin muistin, tosin yllättävän usein tottumuksesta tämä unohtui, ja sen tunsi kyllä varsin pian mahassa. Nyt olen siirtynyt entistä enemmän pois maitotuotteista (pl. juustot), sillä myös laktoosittomat tuotteet aiheuttaa aika usein ikävää tunnetta mahaan. Käytän ruuanlaitossa kasvipohjaisia kermoja (melkein jopa parempaa kuin oikea) ja jogurtteina yosaa. Toimii 🙂

  Tykkää

 2. Mulla maidottomuuskokeilut on loppuneet siihen, että rahka ja raejuusto on niin käteviä ja proteiinipitoisia väli- ja iltapaloja. Kiinnostaisikin tietää, miten treenaavana ihmisenä hoidat tarvittavan proteiinimäärän ilman maitotuotteita?

  Tykkää

  • Ensinnäkin, mähän en normaalisti syö mitenkään valtaisia määriä proteiinia, koska syön melko paljon hiilareita ja esim. tuossa kyseisessä soijajugessa on ihan kivasti protskua välipalan tarpeiksi. Palkkaria lukuunottamatta mun proteiinintarve täyttyy aika hyvin ihan perussapuskalla. Mutta siis, treenin jälkeenhän käytän ihan normaalisti heraproteiinia, jota löytyy M_Nutritionilta vähälaktoosisena. Toki valikoimasta löytyisi liha- ja vegeproteiiniakin.

   Tykkää

 3. Paluuviite: Vähälaktoosinen heraproteiini - Onnenpäivä Sport

Asiallista kommentointia, kiitos!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.